Flash News

E-TJERA

Agjent influent/ Çfarë do të thotë shprehja që përdori Berisha për Ramen

Agjent influent/ Çfarë do të thotë shprehja që

Kryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha ka renditur arsyet pse kryeministri Edi Rama është agjent influent i Putinit. Në mbledhjen e grupit, Berisha foli për lidhjet e Ramës me ish-agjentin e FBI-së,  Charles McGonigal dhe oligarkut rus Oleg Deripaska, kompania e së cilit ndërton hidrocentralet në Shqipëri.

Berisha tha se agjent influent është një person që ka një status dhe për të influencuar publikun në qëndrime, drejtime dhe politika të caktuar siç i intereson një fuqie tjetër.

Por çfarë do të thotë "agjent influent"?

Një agjent influent/ndikues është një agjent i një niveli të caktuar që përdor pozicionin e tij për të ndikuar në opinionin publik ose në vendimmarrje për të prodhuar rezultate të dobishme për vendin, shërbimi i inteligjencës së të cilit drejton agjentin.

Agjentët influent janë shpesh agjentët më të vështirë për t'u zbuluar, pasi rrallëherë ka prova materiale që i lidhin ata me një fuqi të huaj. Më së shpeshti ato u shërbejnë interesave të një fuqie të huaj në një nga tre mënyrat: ose si agjent i kontrolluar i rekrutuar dhe kontrolluar drejtpërdrejt nga një fuqi e huaj; si një "kontakt i besuar" që bashkëpunon me vetëdije për të çuar përpara interesat e huaja, por që nuk rekrutohet ose kontrollohet drejtpërdrejt nga një fuqi e huaj; ose si një "idiot i dobishëm" që është plotësisht i pavetëdijshëm se si veprimet e tyre çojnë përpara interesat e një fuqie të huaj.

Termi "agjent influent" përdoret shpesh për të përshkruar si individët ashtu edhe organizatat e përfshira në operacionet e ndikimit. Individët e përfshirë në këtë lloj operacioni ndikimi mund të shërbejnë në fushat e gazetarisë, qeverisë, artit, punës, akademisë ose një sërë fushash të tjera profesionale.

Të fundit