Flash News

E-TJERA

Gazetarja: Marrëveshja Itali-Shqipëri për refugjatët mund të anulohet pas një viti

Gazetarja: Marrëveshja Itali-Shqipëri për refugjatët mund

Qeveria italiane ka miratuar mbrëmjen e sotme marrëveshjen mes Italisë dhe Shqipërisë për të sjellë në vendin tonë, refugjatët e kapur në det, por të cilët kërkojnë azil në Itali.

Në një lidhje direkte me SYRI TV, gazetarja Alba Kepi ka treguar se kjo marrëveshje mes dy vendeve mund të prishet pas 1 viti, por me një paralajmërim 6 mujor.

“Një tjetër element i rëndësishëm i marrëveshjes për emigrantët të miratuar nga qeveria italiane sot, është se vetëm pas 1 viti, nga hyrja në fuqi, dy palët, si Shqipërisë ose Italia mund të kërkojnë anulimin e protokollit, por edhe kjo do të bëhet me 6 muaj paralajmërim.

Pala italiane në këtë draft, thuhet se duhet të garantojë kohën që ka premtuar, brenda 28 ditësh, emigrantët që nuk fitojnë të drejtën e azilit, të riatdhesohen. Në një farë mënyre është më i specifikuar dhe ka vendosur pikat mbi ‘i’.

Mendoj se problematikat ky draft do ti ketë me grupet e interesit, organizatat që mbrojnë të drejtat e emigrantëve, si Amnesty International, që kanë thënë se do ti shkojnë deri në fund, pasi e konsiderojnë jo të rregullt, se emigrantët që nisen për të mbërritur në një vend të BE-së, të transportohen drejt një vendi që nuk është anëtar i Unionit, si Shqipëria.

Nënvizohet gjithashtu se azilkërkuesit në tokën shqiptare do të mbërrijnë vetëm me anë të anijeve ushtarake, të rojes bregdetare, apo të Guardia Di Finanza. Është e specifikuar se, emigrantët tani do të ndalen në brigjet italiane dhe më pas me mjetet detare italiane do të përcillen drejt Shëngjinit”, ka thënë Kepi.

Të fundit