Flash News

E-TJERA

Premtimet elektorale të Ramës për pagat, EURACTIV: Politika jopopullore, Shqipëria "vuan" për punëtorë

Premtimet elektorale të Ramës për pagat, EURACTIV: Politika

Disa javë para zgjedhjeve vendore të 14 majit, kryeministrit Rama premtoi rritje pagash dhe pensionesh. Rama tha se qeveria ka vendosur të arrijë kufirin e 90 eurove, ndërsa për pensionistët do të shpërndajë 5 mijë lekë shtesë për muajin Prill.

Megjithatë EURACTIV bën një paralele me pretimet e kryeministrit dhe të dhënave për pagën mesatare në Shqipëri. Sipas të shifrave të INSTAT, në vitin 2022 paga mesatare është 66,000 lekë ose 581 euro, një nga më të ulëtat në rajon, e cila mesatarisht shkon rreth 800-900 euro me përjashtim të Kosovës. Gjatë tetë viteve të fundit, paga u rrit me 10.8% në Shqipëri, por kur u indeksua kundrejt inflacionit në vitin 2022, ajo ishte mesatarisht 4.1%.

Me zgjedhjet lokale që do të mbahen në maj, Rama premtoi se pagat do të rriteshin në 900 euro në dy vjet, ekuivalente me 54%.

“Tani kemi në duart e mia një plan shumë ambicioz, por në të njëjtën kohë të arsyeshëm për një rritje pagash, i cili synon t'i mundësojë Shqipërisë të ngjitet në nivelin më të lartë të rajonit në harkun kohor të këtyre dy viteve, pra 2023, 2024. për të arritur objektivin e pagës mesatare prej 900 euro”, tha Rama.

Kryeministri njoftoi shpërndarjen e fondeve të mbledhura nga taksat e papritura të vendosura ndaj eksportuesve të energjisë. Ai tha se kjo do të ishte e barabartë me 5000 lekë me këstin e ardhshëm të pensionit të tyre.

“Jemi në kushte të jashtëzakonshme. Ne do të bëjmë një hap tani dhe një hap vitin e ardhshëm. Ne do të bëjmë një rritje historike të pagave. Është një rritje pagash që në fakt është e ndryshme nga rritjet e tjera të pagave, sepse është një reformë e të gjithë strukturës së pagave në Shqipëri. Pra është rezultat i reformave, përpjekjeve, zhvillimeve dhe ndryshimeve që kanë ndodhur dhe për të cilat shumë kanë të drejtë të thonë se ne kemi ende paga më të ulëta se të tjerët në rajon?”, tha Rama.

Pagat e Shqipërisë kanë qenë më të ngadaltat në rritje të dekadës së fundit, ku sipas EURACTIV ka ndikuar pjesërisht edhe produktiviteti i ulët, edhe mungesa e fuqisë punëtore e nxitur nga emigracioni masiv. Ndër sektorët më të prekur janë: prodhimi, turizmi dhe mikpritja.

I pyetur për BIRN, mbi njoftimin e fundit të kryeministrit, Komisioneri Shtetëror Ilirjan Celibashi, tha “Nuk i di rrethanat e këtij vendimi për momentin”.

Të fundit