Flash News

Bota

Parliament votes against proposal, Switzerland blocks indirect arms exports to Ukraine

Parliament votes against proposal, Switzerland blocks indirect arms exports to

The Swiss parliament on June 1 rejected a bill that would have allowed the transfer of arms from Switzerland to Ukraine.

Most members of the Swiss National Council voted against the proposal, which was drawn up by the security policy committee of the country's largest parliamentary chamber. The Swiss Federal Assembly consists of the National Council and the smaller Council of States.

The bill called "Lex Ukraine" would have allowed other countries to send Swiss-made war materials to Ukraine. The laws of neutral Switzerland prohibit support for countries involved in acts of war.

Therefore, Switzerland has so far refused to give Germany permission to transfer the Swiss ammunition, bought years ago for the German Leopard tank in Ukraine.

Under its neutrality laws and a separate arms embargo, Switzerland is prohibited from sending arms directly to Ukraine.

Swiss Defense Minister Viola Amherd said in a letter on March 1 that a possible sale of part of the Swiss tank fleet would require the Swiss Parliament to officially declare the tanks out of service.

Ushtria zvicerane aktualisht ka 134 tanke Leopard 2 në shërbim dhe një 96 të magazinuara. Qeveria nuk kishte bërë të ditur numrin e tankeve që Gjermania ka kërkuar t’i blëjë, por një zyrtar zviceran tha se një gjë e tillë mund të bëhej me një numër të kufizuar të tankeve.

Zvicra më parë ka bllokuar kërkesat e Gjermanisë, Spanjës dhe Danimarkës për të lejuar ri-eksportimin e municioneve të prodhuara në Zvicër, në Ukrainë.

Por çështja po bëhet gjithnjë e më përçarëse në Zvicër, ku duket se Ukraina ka mbështetje të gjerë në publik dhe politikë, duke bërë që të shtohet presioni ndaj qeverisë për t’i dhënë fund ndalimit të eksporteve të armëve zvicerane në zonat e luftës.

Calls from European neighbors for Switzerland to allow such transfers to Kiev have increased, and two parliamentary security committees have recommended that the rules be relaxed./REL

Latest news