Flash News

Bota

"The pipes are empty"/ Europe is facing extreme water shortages, as the situation in different countries presents itself

"The pipes are empty"/ Europe is facing extreme water shortages, as

The French government has set up a crisis team to tackle a historic drought that has left more than 100 communes without drinking water. Trucks are taking water to those areas, as "there is nothing left in the pipelines," said Minister for Ecological Transition Christophe Béchu.

"This is a situation like nothing we've ever seen... And the bad news is, as far as we can see, there's no reason to think it's going to stop."

Prime Minister Elisabeth Borne has warned that France is facing the "heaviest recession" ever recorded in the country.

The heat wave that has hit the country since June has caused the vegetation to wither, creating scenes that look like autumn. The French national meteorological service Météo-France is predicting a further rise in temperatures from Sunday onwards and even drier ground despite the recent storms.

In Rome, residents and tourists alike cooled off at the many water fountains located throughout the city. Popular tourist destinations such as Florence and Palermo are among 16 Italian cities on the "red alert" list, with temperatures reaching 40°C.

Rice production in the Po River Valley is under severe threat as drought and hot weather continue to cause fields to dry up completely.

Farmers say crops of rice used for risotto can be damaged for years by rising salt content in the soil, which is killing the plants.

Part of a 17 billion euro package of government measures to tackle Italy's cost of living crisis is also aimed at mitigating the effects of the country's worst drought in 70 years.

Last month, Italy's agriculture minister warned Parliament that a third of Italy's agricultural output was at risk due to drought and poor water infrastructure, and that the situation will only worsen in the coming years.

Ministri holandez i Infrastrukturës dhe Menaxhimit të Ujit, Mark Harbers u ka bërë thirrje njerëzve që të reduktojnë përdorimin e ujit. Holanda deklaroi të mërkurën një mungesë zyrtare të ujit, pasi tashmë ka vendosur kufizime në bujqësi dhe transportin detar.

Qeveria paralajmëroi se thatësira pritet të "vazhdojë për ca kohë" dhe masat e mëtejshme për të ruajtur ujin. Disa rajone të Holandës, eksportuesi i dytë më i madh bujqësor në botë pas Shteteve të Bashkuara, i kanë ndaluar tashmë fermerët të ujitin të korrat.

Nivelet e ujit në Rhine në Gjermani gjithashtu kanë vazhduar të bien në mot të nxehtë. Kostot e transportit janë rritur sepse anijet nuk mund të lundrojnë në lumë të ngarkuara plotësisht, thanë ndërmjetësit e anijeve të premten.

Transporti i mallrave në lumë vazhdon, por me anije ndonjëherë të detyruara të lundrojnë 75% bosh. Kapaciteti i transportit është tashmë i shtrënguar për shkak të rritjes së kërkesës pas lëvizjes së Gjermanisë për të rritur prodhimin e energjisë elektrike me qymyr, ndërsa ajo po përgatitet për furnizime të reduktuara me gaz nga Rusia.

Në Rumani, nivelet e ujit në Danub kanë rënë aq shumë sa ishujt rërë u shfaqën në rajonin e Kalafatit. Nivelet e Danubit tani janë afër nivelit të tyre më të ulët të të gjitha kohërave.

Qeveria planifikon të rrisë investimet në projektet e ujitjes për të kufizuar dëmtimin e të korrave në të ardhmen. Të mërkurën, Komisioni Evropian u bëri thirrje vendeve anëtare që të ripërdorin ujërat e zeza urbane të trajtuara për ujitje bujqësore.

Other parts of Europe have also experienced harsh early summer conditions. Portugal last month recorded its hottest July since records began in 1931, the country's weather service IPMA said on Friday.

The heat worsened Portugal's drought, with 45% of the continent in "extreme drought" - the highest classification - and the rest in "severe" drought, which is the second highest, by the end of July.

Source: Euronews

Latest news