Flash News

Ditari i Opozitës

Arrest of Dako/Tabaku: Other files lie in SPAK, electoral crimes should be investigated

Arrest of Dako/Tabaku: Other files lie in SPAK, electoral crimes should be

Deputy Jorida Tabaku has spoken in the Assembly about the arrest of the former mayor of Durrës Vangjush Dako, also focusing on the earlier arrest of the Secretary General of the Ministry of Health.

During her speech, Tabaku said that the myth that justice does not bring those who violate the law to justice must be told.

In a country where the government has turned into a notary of favorable laws and selective laws, it seems as if the existence of SPAK is vital, Tabaku said, among other things.

Part of Tabak's speech in the Assembly:

Today before us comes a legislative amendment to remove the tax that has been unfairly imposed on milk whey and I believe it is a correction that the government made a mistake a few years ago when it put it and I do not believe that there is any place to congratulate the government because a mistake of a few years ago I bring it today to change it, but I believe there is room to congratulate the process that happened in the Economy Committee.

The deputies of the Economy Committee, especially those who have covered and followed the areas that have farmers, have seen it seriously. They have listened to interest groups, they have made the relevant changes and I believe that this does not happen often, it happens rarely.

I will support the change brought by fellow MPs, despite the fact that it was not approved by the entire opposition, but came from a group of colleagues and I hope that the colleagues will not have any complexes in other cases, when they judge that we say something or the amendment with the intention of providing the same support.

In this case I want to stop to discuss some problems for the fiscal system that we have discussed at length. Laws have often been introduced in this Parliament which have favored specific sectors and penalized specific sectors.

It is unfortunate that in the Parliament of Albania tax exemptions have been made selectively, which have penalized a large number of businesses. There are almost 10 such laws that I can take and discuss.

Ky është një fakt ndërkombëtarisht i njohur dhe një fakt që nuk i bën ndër këtij Parlamenti. Kur diskutojmë për kapje shteti, ky është problem kryesor, sepse në këtë Parlament kalojnë ligje të cilat nuk janë për të gjithë qytetarët, por janë për disa grupe të caktuara dhe ky është një shqetësim që unë besoj që duhet ta adresojmë. Kolegët socialistë nuk duhet të kenë kompleks për të mos i votuar këto ligje. Ky është një shembull!

Sigurisht që po rikuperohet sot, por dëmet që i ka shkaktuar bizneseve, selektiviteti në këtë rast, por njëkohësisht dhe mënyra sesi është prezantuar kanë pikëpytje të mëdha.

Arkitektura fiskale që unë kam folur vite me rradhë ka probleme serioze, që unë mendoj që mund të zgjidhen me një kod fiskal që vendos disa parime, ku ne të biem të gjithë dakord që këtyre parimeve universal ne të mos i lëvizim, kushdo që të qeverisi. Sigurisht politika e taksave, është politikë taksash, I takon qeverisë.

Në situatën ku ndodhemi, unë mendoj që është e mangët dhe e cunguar një ndryshim që vjen në mbështetje të një grupi të caktuar të fermerëve, por dhe disa eksportuesve ose prodhuesve a fabrikave, nëse ne nuk flasim për bujqësinë në përgjithësi.

Këtu ka probleme jashtëzakonisht të mëdha që sektori po i vuan dhe probleme të cilat sot sektori po i vuan si rezultat i politikave të qeverisë. Sektori i bujqësisë është një nga shembujt më të mirë sesi qeveria e penalizon atë.

Kam qënë në kontakt dhe me kolegë socialistë për të diskutuar, sigurisht që në këtë stinë ku fermerët mund të eksportojnë produktet e tyre, sesi kanë ndikuar përfshirja e fermerëve në skemën e TVSH-së. Sa ka ndikuar kjo në rritjen e kostove të tyre; sa kompetitiv janë ato sot në tregjet ndërkombëtare?

Janë pyetje që në fatkeqësisht nuk i diskutojmë gjerësisht në komisionet përkatëse. Këto lidhen me skemën që qeveria sot ka vendosur, penalizuese për fermerët, për sektorin e bujqësisë të cilët me shumë mund e vështirësi, me gjithë taksat e shtuara po ia dalin, por jo si rezultat i ndihmës dhe mbështetjes së qeverisë.

Dua të ndalem në zhvillimet e ditëve të fundit që lidhen me Reformën në Drejtësi dhe me arrestimin e fundit që kanë ndodhur dy ditë mëparë kur ne ziheshim me njëri tjetrin, I ish-kryetarit të bashkisë, z. Vangjush Dako.

Në vitin 2016, Parlamenti i Shqipërisë ka votuar disa ndryshime rrënjësore kushtetuese, që do te ndryshonin njëherë e mirë qasjen e gjyqësorit me politikën, me qasjen e gjyqësorit me pandëshkueshmërinë.

Nga ligjet që u propozuan në këtë sallë, PD votoi vetëm një, ligjin që lidhej me dakordësi atëhere, me krijimin e SPAK-ut, në fakt ishte si rezultat I një diskutimi të gjatë që ramë dakord të ligji të mbështeste krijimin e SPAK-ut dhe Byrosë Kombëtare të Hetimit, duhej patjetër që të kishte mbështetjen tonë. Natyrisht që pritshmëritë janë të larta, madje mund të them jo vetëm të politikës por dhe të qytetarëve.

Në një vend ku korrupsioni nuk është më ai i banaqeve, por një sëmundje që sot po e vuajmë që të gjithë, po e vuajmë kur largohen të rinjtë, po e vuajmë këtu në politikë, në biznes dhe po e vuajmë me një sistem që është fatkeqësisht është i kalbur dhe është vështirë ta ndryshosh.

Në një vend ku qeveria është kthyer në një notere të ligjeve favorizuese dhe të ligjeve selektive, duket sikur ekzistenca e SPAK-ut është jetike.

Nuk ka politikanë që nuk ka shkuar në dyert e SPAK-ut më shumë së unë. Sigurisht jo për ato arsyje që shkojnë dhe duhet të shkojnë tjerët. Kam çuar një numër dosjesh që shpresoj të shohin dritën e diellit dhe të hetohen e investigohen.

Ne në fakt në politikë e kemi banalizuar fjalën korrupsion. I themi të gjithëve “je hajdut, je i korruptuar, ti vjedh” edhe për qytetarët kemi krijuar një imazh jo pozitiv përsa I përket rolit që ka një deputet.

Por arrestimi i ish-kryetarit të Bashkisë Durrës I bën nder SPAK-ut. Unë do të kisha preferuar që ai të arrestohej për arsyje tjera, pak rëndësi ka se për çfarë shkon përpara drejtësisë, rëndësi ka që shkon përpara drejtësisë. Unë shpresoj që krimet elektorale si dosja 339, akuzat për korrupsion, për pastrim parash dhe shumë element të tjerë të hetohen. Jo se akuzon politika, jo se vijnë këtu politikanët dhe hedhin lumë akuzash kundër njëri tjetrit, ku pas një viti i shkelin me këmbë dhe thonë nuk ishin të vërteta. Por le të hetohen nëse ka prova dhe dosje reale.

Ndërkohë dosje të tjera flenë  në SPAK, dosje të cilat lidhen me koncesione, me prokurime, me hetimin e zgjedhjeve, me rindërtimin, me tërmetin dhe me shumë element që unë besoj i bëjnë nder SPAK-ut të hetohen.

Ajo çfarë nuk i bën nder SPAK-ut dhe ishte ulëritese, ishte fakti që kishte tre ditë në media dhe portale që flisnin për arrestimin që do të ndodhte pak ditë më pas. Është ulëritës fakti që lajmërohet arrestimi i Sekretares së Përgjithshme nga Kryeministri.  Është ulëritës fakti që sot drejtësia e re është po aq e aksesueshme sa drejtësia e vjetër nga pikëpamja e informacionit.

Është ulëritës fakti sot që këto informacione që duhej të ishin të privilegjuara janë në domain-in e kujtdo.

Unë mendoj që kemi arritur në një moment kthese për politikën shqiptare. Ne duhet të kemi frikë nga ligji, ne duhet t’ia dimë frikën ligjit. Ne duhet të kemi konsideratë për ligjin, duhet të kemi frikë ne, duhet të ketë SPAK-u e kushdo.

Duhet të thyejmë mitin që drejtësia nuk çon përpara drejtësisë ata që e shkelin ligjin. Duhet ta thyejmë me ata që janë e që kanë qënë në pushtet, me këdo që është i korruptuar. Jo se e themi ne politikanët, por sepse provat janë atje.

Vetëm kështu mund ta kthejmë besimin tek shqiptarët, tek të rinjtë. Vetëm kështu mund të besojmë që sistemi drejtësisë sado i kalbur që mund të jetë, sado persona të ketë që nuk na pëlqejnë që mbështesin një kah politik apo një tjetër, mund të krijojë besim tëk qytetarët sepse ato ligjet që miratohen këtu kanë vlerë, që dhe ne politikanët kemi frikë nga këto ligje.

I want to close with some comments related to developments within my political force. It is very difficult today to make an opposition, it is difficult for words to have value and it is very difficult to convince people that tomorrow will be different.

It is difficult to go and talk to citizens, to talk to voters, to businesses and show them that you can do better. We are tired of saying in this room that these people do it wrong. I know this fact, I also know that it can be done better, that we know how to do it better.

But regardless of everything, the problems we have, how we hold the group meetings, how we do it at the Presidency meeting, one thing is certain, at least we are not holding them in prison as the majority is doing. And the danger is that they will have more there than here.

Latest news