Flash News

Ditari i Opozitës

Zhupa's denunciation: The new members of ASH, Skënder Gjinushi is choosing his supporters or people from the former SP

Zhupa's denunciation: The new members of ASH, Skënder Gjinushi is

In a statement to the media, deputy Ina Zhupa stated that the president of the Academy of Sciences, Skënder Gjinushi, is holding the post illegally.

Zhupa's statement came as the Academy of Sciences elects its new members today. According to the deputy, Gjinushi is selecting members who support him or the SP.

Further, Zhupa added that Gjinushi is using the post for personal and electoral purposes in favor of Edi Rama.

"The opposite is happening behind these walls today, where the meeting of the assembly of academics is taking place, which in a normal case I would be attending this meeting due to my functions as a member of the Education Commission, but it is developed in the conditions of a lack of legitimacy.

The academics here are facing a president who continues to hold the position illegally. He continues and holds the position until decreed by the President of the Republic. E

is a president who is today in the Constitutional Court, for his qualities as a president, and on the other hand I expect that this assembly today of academics will also consider the custom law, which Skënder Gjinushi commissioned, for granting a mandate to second to himself at the head of the academy.

So, even though he holds his mandate today as we speak illegally, he has made a law commissioned by two socialist MPs to extend another mandate for himself, the vice-president and the secretary of the academy.

I expect academics to be concerned. Those honest academics, those academics who really deserve this important name. Today, we are the only ones concerned that Skender Gjinush is still in charge as a representative of the Academy of Sciences in the working group and in the law of science.

Represents the Academy of Sciences as chief encyclopedist, chief historian in the history project, chief linguist in the dictionary project.

He took it all by himself, where in his qualities he is known for the Caruan of Science, the man who only plagiarizes. Plagiarism from non-existent authors.

Kjo situatë në Akademinë e Shkencave bëhet edhe më e vështirë për faktin se edhe sot keni në rend dite shtimin e anëtarëve të asamblesë Akademisë së Shkencave, dhe z.Gjinushi ka arritur në këto vite, në paligjshmërinë e vetë, të bënte anëtarë të rinj të Akademisë së Shkencave, njerëz që e përkrahin atë, ose njerëz të ish-PS, siç e thotë edhe investigimi i BIRN.

Ish-deputetët e PS janë tashmë akademikë të Asamblesë së Përgjithshme të Akademisë së Shkencave. Një nga akademiket e mban këtë titull sot sepse ka bërë një ligj anti-kushtetues, që e lejonte Gjinushin që të vazhdonte pa dekret në krye të Akademisë.

Mos u çudisni që në mandatin e radhës të Skënder Gjinushit, të kemi akademik edhe Petro Koçin, për shkak se po bën ligjin me porosi për t’i zgjatur dhe për t’i dhënë mandatin e dytë Skënder Gjinushit.

That is why I thought it important today, on the day that the Assembly of the Academy of Sciences meets, that we ask academics for more science, more legality, reflection on what the country requires, the voice of the academy when it comes to the concessions of the Academy Cultural, as was the case of Butrint and for the problems that this country has, and not the capture of an academy by one person and the use of this position for his own personal purposes and lending the party to Edi Rama for his electoral purposes," said Zhupa.

Latest news