Flash News

E-TJERA

American newspaper analysis: Why the Biden administration sanctions Berisha, tolerates the Rama government implicated in the Mexican cartel

American newspaper analysis: Why the Biden administration sanctions Berisha,

By Elizabeth Stauffer

In September, Washington Examiner national security writer and editor Tom Rogan questioned the Biden administration's "strange tolerance" of the apparent corruption of the Albanian government. Rogan wrote, " Compelling evidence suggests that [Albanian Prime Minister Edi] Rama may be directly involved in a drug-trafficking alliance between Albanian mobsters and the Mexico-based Sinaloa cartel."

Not only has the Biden administration turned a blind eye to Rama's government wrongdoing, but in May 2021, Secretary of State Antony Blinken targeted Rama's nemesis, former Albanian Prime Minister Sali Berisha. He described Berisha as ineligible to travel to the US "due to his involvement in significant corruption".

The New York Post described Berisha as "the anti-communist ally of Presidents George HW and George W. Bush, who has been in opposition for eight years and who is a vocal opponent of [George] Soros and his Open Society Foundations, who has pushed the judicial and electoral 'reform' in Albania."

Citing a report in the Mexican newspaper El Universal, Rogan detailed the corruption of Rama's government and concluded that he “ appears to be involved in a drug-trafficking conspiracy involving the Sinaloa cartel. That is, the cartel responsible for most of the narcotics smuggling in the United States. And for whatever reason, the Biden administration doesn't seem terribly concerned about it."

Even more troubling, Rama appears to have been linked to recently indicted former FBI special agent Charles McGonigal, CEFC China Energy and Soros' Open Society Foundations, according to Dan Bongino of Fox News.

McGonigal (who was involved in the Russiagate fraud against former President Donald Trump) was arrested earlier this month at New York's JFK airport and charged in two separate indictments. The retired head of counterintelligence at the FBI's New York office, McGonigal has been accused of taking money from an associate of Russian oligarch Oleg Deripaska. In Washington, DC, McGonigal allegedly received "$225,000 in secret cash payments" from a former Albanian intelligence agent, according to the New York Times.

The indictment alleges that McGonigal opened a criminal investigation " for foreign lobbying in which the former Albanian intelligence officer, who was not named in the indictment, provided information as a confidential informant," the New York Times reported.

Konkretisht në aktakuzë thuhet: “8. Personi B ishte një shtetas shqiptar i punësuar nga një konglomerat energjetik kinez. Personi B vepronte si këshilltar informal i Kryeministrit të Shqipërisë, … dhe ishte një ish-zyrtar i lartë i qeverisë shqiptare.”

Konglomerati kinez i energjisë supozohet të jetë CEFC China Energy, një kompani tashmë e falimentuar që kishte lidhje të ngushta me Partinë Komuniste Kineze dhe një histori të gjatë ryshfeti për të huajt për të bërë ofertat e CCP.

Ashtu si CEFC, edhe George Soros po përpiqej të blinte ndikim në Shqipëri. Në prill 2018, grupi mbikëqyrës qeveritar Judicial Watch mori dokumentet e administratës Obama përmes një padie të Ligjit për Lirinë e Informacionit kundër Departamentit të Shtetit dhe Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar që tregonte se fondet e taksapaguesve amerikanë i ishin dërguar një grupi të mbështetur nga Soros për të financuar aktivitetet e krahut të majtë në Shqipëri”.

Presidenti i Judicial Watch Tom Fitton tha në atë kohë: “Administrata e Obamës shpenzoi në heshtje të paktën 9 milionë dollarë në dollarë të taksapaguesve amerikanë në bashkëpunim të drejtpërdrejtë me mbështetjen e miliarderit të krahut të majtë George Soros për një qeveri socialiste në Shqipëri”. USAID pretendoi se qëllimi i projektit ishte “të rriste besimin e qytetarëve në gjyqësorin [shqiptar] dhe një sistem gjyqësor më efikas”. Fitton thotë se kjo është bërë për të fituar “kontroll më të madh të sistemit gjyqësor [shqiptar]”.

Sipas Bongino, administrata e Obamës dërgoi gjithashtu fondet e taksapaguesve amerikanë për të mbështetur një skemë të ngjashme të Sorosit në Ukrainë, një temë që ai detajon në librin e tij të vitit 2020 me titull, Ndiqni paratë: Lidhjet tronditëse të thella shtetërore të kabalës anti-Trump.

Sido që të jetë, pse administrata e Bidenit do ta sanksiononte antikomunistin Berishën, ndërkohë që kënaqej me Ramën, qeveria e korruptuar shqiptare e të cilit po punon me një kartel meksikan për të kontrabanduar droga të rrezikshme që po vrasin 100,000 amerikanë çdo vit?

Dhe pse një zyrtar i lartë i FBI-së po i merrte para një shtetasi shqiptar që punonte për një kompani të lidhur me CCP?

In his September op-ed, Rogan asked why the Biden administration was "playing so well with the Rama regime." In light of McGonigal's arrest and Hunter Biden's foreign business dealings, Rogan's question is even more relevant today.

Latest news