E-TJERA

Covid-19 in Albania, VOA: Increasing cases do not change the restrictions

Covid-19 in Albania, VOA: Increasing cases do not change the restrictions
Infectious Hospitals


In Albania, the Health authorities announce today that in the first two weeks of January, the incidence of new cases with Coronavirus, has increased from 217 to 260 cases per 100 thousand inhabitants. Minister Ogerta Manastirliu also stated that “the number of affected municipalities has increased, from 44 to 50 municipalities, where affected cases have been identified. "In terms of the number of patients admitted to our Covid hospitals, there is a steady increase in cases."

For her part, the head of the Department of Infectious Diseases at the Institute of Public Health, Silva Bino said that there is an increase in those affected between the ages of 15-25 years, a fact which, according to her, supports the decision to continue online education. in universities up to a second order. Other restrictive measures in force will not change. "The Technical Committee of Experts has decided that the measures to restrict the movement of the population will continue to remain in force, which will continue to be from 22:00 in the evening until 06:00 in the morning. The restriction for the suspension of the activity of bars and restaurants from 22:00 until 06:00 in the morning will also remain. Regarding flights to the UK,

Situation in the last 24 hours

Data from the Ministry of Health distributed on Saturday afternoon show that out of 3,029 tests performed, 581 citizens tested positive: 177 cases in Tirana, 37 cases in Vlora, 28 cases in Elbasan, 26 cases in Durrës and Fier, 25 cases in Lushnje , 23 cases in Kavaja, 20 cases in Dibra, 19 cases in Shkodra, 16 cases in Kruja and Berat, 14 cases in Saranda, 12 cases in Mat, 10 cases in Kamza and Peqin, 9 cases in Kukes, 8 cases in Kurbin, Prrenjas, Gramsh, 7 cases in Mallakastër, Divjakë, 6 cases in Lezha, 5 cases in Librazhd, Bulqizë, Shijak, Kuçovë, Libohovë, 4 cases in Korçë, Tropojë, Gjirokastër, Ura Vajgurore, Belsh, 3 cases in Rrogozhinë, Delvinë, Vau i Dejës, Dropull, 2 cases in Tepelena, Vora, Patos, Poliçan, 1 case in Mirditë, Përmet, Selenica, Roskovec.

There are 5 other people who lost their lives: 2 citizens from Tirana, 1 citizen from Mirdita, 1 citizen from Korça, 1 citizen from Shkodra, aged 54-80. A total of 1,270 victims have been registered since the pandemic began.

The number of hospitalizations has increased in the last 24 hours, with 16 more patients climbing to the quota of 276 patients, while the one of those who are in critical condition remains high. "Currently in 4 COVID hospitals, 276 patients are being treated, 32 in intensive therapy, of which 5 patients are intubated", announced the Ministry of Health.

Vaccines, the French embassy reacts to Rama

Qëndrimet kritike të kryeministrit Edi Rama ndaj qasjes së Bashkimit europian, i cili i la jashtë programit të vaksinimit, vendet e Ballkanit perëndimor, vijojnë të ushqejnë polemika. Pak ditë më parë, në një intervistë për Zërin e Amerikës, ambasadori i Delegacionit të BE-së në Tiranë Luigi Soreca u shpreh se “u habitëm nga deklarata e dhënë nga kryeministri në fillim të vitit, veçanërisht pasi solidariteti i Bashkimit Evropian nuk ka qenë kurrë aq i dukshëm sa në vitin 2020”.

Nga ana e tij, zoti Rama gjatë emisionit “Open” në Top Channel, të enjten në mbrëmje, u shpreh se ndoshta thelbi i deklaratave të tij ishte keqkuptuar. “Unë e kuptoj ambasadorin. Ndoshta ambasadori për fajin tim ka keqkuptuar ato kritikat e mia ndaj Bashkimit Evropian të cilave unë nuk i heq asnjë presje. Nuk janë kritika ndaj Komisionit Evropian të cilin ambasadori përfaqëson, janë kritika që lidhen me disa vende që egoizmin dhe cinizmin e kanë kthyer në sistem brenda tryezës së Këshillit Evropian". Zoti Rama, shtoi më tutje se atyre "nuk iu kushtonte asgjë" duke ju referuar faktit se disa vende të BE-së nuk kanë mundur të ezaurojnë sasitë e vaksinave që kanë marrë. Ai mori si shembull Francën. "Siç e shikoni, ju po e ndiqni, Franca deri përpara pak ditësh, se nuk e kam ndjekur sot por nuk e di kishte bërë pak mijëra ndërkohë që Franca ka shumë më tepër se ato pak mijëra. Dhe kështu më rradhë. Pra çfarë kuptimi ka, që ti të kesh stok në një masë që ti nuk e injekton dot as në një ditë as me një javë as me dy javë dhe mos ti thuash këtyre 6 vende që janë jashtë BE merrni dhe ju, jo shumë. Merrni dhe ju nga dymijë, 3 mijë,merrni nga 5 mijë. Filloni dhe ju injektoni vaksinën atyre që janë në vijën e pare dhe që punojnë 24 orë dhe janë të ekspozuar ndaj rrezikut dhe prej të cilëve kanë humbur dhe jetën. Çfarë ju kushtonte ,asgjë s’iu kushtonte. Kjo ka qënë kritika ime” saktësoi zoti Rama.

Por referenca ndaj Francës, nuk është pritur aspak mirë nga ambasada e këtij vendi në Tiranë, e cila, i është drejtuar me një “Notë verbale” ministrisë së Jashtme shqiptare, dhe për dijeni dhe Presidentit të Republikës, Parlamentit shqiptar dhe Delegacionit të BE-së. “Ndërsa Franca do të arrijë qëllimin e saj për 1 milionë njerëz të vaksinuar në fund të janarit, kryeministri ngriti pyetjen pse Franca duhet të ketë një stok vaksinash që nuk mund ti përdorë, në vend që ti ndajë me të tjerët. Përveç natyrës së pavërtetë të këtij informacioni, por që mund të jetë shumë i ndjeshëm për mendjet e njerëzve, kjo ambasadë konsideron se nuk është e përshtatshme të sulmosh në këtë mënyrë nominative, një vend mik dhe aleat”, shkruhej në “Notën verbale”

In its letter, the French embassy recalled that “every year, the European Union is the largest donor in Albania with more than 100 million euros, in various sectors. Regarding the pandemic, the European Commission announced on January 8 that the EU's global portfolio of 2.3 billion doses was not only for the EU but also for neighboring countries. "Funding was provided to the countries of the Western Balkans with 70 million euros from the IPA program", underlined the French embassy.

POLITICAL DIARY

Latest news