Flash News

E-TJERA

The 'McGonigal' case, Harry Bajraktari: The facts against Rama stink

The 'McGonigal' case, Harry Bajraktari: The facts against Rama stink

Albanian-American businessman and philanthropist Harry Bajraktari has reacted to the McGonigal case.

In a post on social networks, Bajraktari emphasizes that if Rama is not investigated, the people will lose faith in the institutions even before the justice reform is finished.

Full post:

The moment for justice in Albania to show how independent it is

The day of the indictment of the senior FBI official in the USA was a sad day for Albania and its democracy.

The direct or even indirect involvement of Prime Minister Edi Rama, his advisers or acquaintances in illegal payment schemes has caused Albania to be talked about badly. Her name is being associated with the word "corruption" in front of the American opinion, at a time when there is a need for good advertising, for investments from abroad, for support for the Kosovo issue and others.

The announcement of the indictment and the start of the trial against the former counterintelligence chief at the FBI's New York office, Mr. McGonigal, shows that despite everything, the US justice system works. An investigation was carried out on a man with many connections and the court will decide if he is guilty.

It is now up to the Albanian judiciary to clarify from the point of view of the Albanian law whether the officials and citizens of Albania have been involved in corruption and have violated the law.

Rama has said publicly that he had McGonigall as a friend. It appears from the lawsuit that Rama's friend has put a Democratic Party lobbyist under investigation. Also, mutual friends of theirs have paid up to $225,000 to the FBI official.

These facts stink. This could cost Edi Rama politically in his relations with America.
However, only the investigative bodies and the Albanian courts can determine whether the Albanian law has really been violated.

The US has been investing for years to reform the justice system in Albania. Now is the moment for the reform to show its fruits. The intention has always been that the most powerful people are not above the law. There is no better evidence for SPAK and the Bureau of Investigation than this corruption case that also affects America's security to prove independence as a result of reform.

Kjo nuk është thirrje për ta futur në burg Edi Ramën, por thirrje që organet e drejtësisë të sigurohen që ligji shqiptar nuk është shkelur si u shkel ai amerikan.

Të dy Personat A dhe B, të cituar në paditë e ngritura ndaj zotit McGonigal janë shqiptarë, një prej tyre këshilltar i kryeministrit. Çdo vend me një sistem normal drejtësie do të fillonte një hetim zyrtar formal për t’u siguruar se nga ana shqiptare nuk ka shkelje ligji. Askush nuk duhet të presë që Amerika të vrapojë mbas shkelësve të ligjit tonë. Ajo ka investuar që Shqipëria të jetë vetë e zonja të ndëshkojë korrupsionin dhe krimin në vend. Nëse nuk është ky rasti për të vepruar atëherë kur është?

Opozita shqiptare tani dyshon se edhe shpallja “non-grata” e ish-kryeministrit Sali Berisha është ndikuar nga niveli i korruptimit në nivele të tilla të larta apo se hetimi i lobimit nga Partia Demokratike ka qenë i motivuar politikisht. Si mund të ekzistojë besimi pa hetime që zbulojnë natyrën e plotë të pjesëmarrjes shqiptare në këtë histori?

Për më tepër, kjo nuk është hera e parë që shohim Edi Ramën, në një situatë të tillë. Disa vite më parë, një tjetër “mik” i tij, përsëri nga Neë Jersey, pagoi 80,000 dollarë për bileta çift, për një darkë fondmbledhëse me kandidatin për President Barack Obama. Në vend të gruas mori me vete dhe futi në darkë Edi Ramën, i cili bëri një fotografi me Obamën, të cilën e shiti si provë bashkëpunimi në fushatën e tij të zgjedhjeve në Shqipëri.

Për mënyrën se si u bë, në SHBA ishte shkelje ligji. Ligji amerikan nuk lejon kontributet nga jashtë vendit në fushatat zgjedhore. Dhënia e parave, pjesëmarrja e mbarë procesi është i hapur dhe patrullohet rreptësisht. Shqiptari në fjalë u dënua me burg, ndonëse me kusht, në 2017, kurse një amerikan që i kishte ndihmuar të dy për kontributin e paligjshëm u dënua me katër muaj burgim shtëpie.

Gjykata u tregua në fakt shumë dorëlëshuar. Të gjithë rrezikonin disa vite burg.
Precedenti dëshmon një prirje nga zoti Rama për të shkelur ligjin apo vepruar në skajet e tij. Kryeministri ka thënë se hetimi në SHBA mbaroi dhe kush dyshohej për shkelje ligji është paditur. Por, hetimi në SHBA nuk merret me shkeljet e ligjit shqiptar, as me abuzimin e zyrës. Këto janë prerogativë të drejtësisë shqiptare.

I have waited in vain these days for a statement from the justice bodies in Albania about their side of the work, for Rama or for his adviser.

A comment from the US Embassy should also have been released to the media. Ambassador Yuri Kim has been very engaged with justice and has promised that no one will be above the law. Now is the time to prove it.

Investigate Edi Rama and make sure that there is no violation of the law on the part of Albania, as the USA is doing on its part.
Otherwise, the people will lose faith in the institutions even before the justice reform is finished.

Latest news