Flash News

E-TJERA

Rama goes to Britain to meet Sunak, VOA: Albanian youth does not ask about Braverman, risks everything for a better life in England

Rama goes to Britain to meet Sunak, VOA: Albanian youth does not ask about

Monika Mulaj's son was in his second year of university for mechanical engineering, when he decided to take a bold decision. He told his parents that he was leaving Albania for a new future in Britain.

" We tried to fulfill all his requests, for books and clothes, food and some entertainment. But he was still unhappy, " said Ms. Mulaj, a teacher at the high school in Bajram Curri town, one of the country's poorest regions.

Five years later, her now 25-year-old son has two jobs in Britain and is reluctant to return to his homeland. " Albania is taking steps backwards" , he says to his mother. Thousands of young Albanians have crossed the English Channel in dinghies and small boats in search of work in Great Britain. Their odyssey reflects the anemic economy in Albania and the desire of a new generation for new opportunities.

In 2018, just 300 people reached Britain via the English Channel. In 2022, this number went to 45,000, partly due to inflows from Albania, a country that seeks to join the European Union.

The other migrants were from Afghanistan, Iraq and Syria. Unlike many countries that encourage migration, Albania is considered a safe country by British officials.

Britain is attractive to Albanians because it has a better economy and higher wages than Albania's neighboring countries, Greece or Italy. Another attractive element is that Albanians have relatives in the United Kingdom. The city of Birmingham is home to a large community of immigrants from Croatia.

The deputy mayor of Bajram Curri, Abedin Kerrnaja, said that young people leave because of low wages and difficulties to build a comfortable family life. His two sons are in Great Britain.

Xhemile Tafaj, who owns a restaurant on a picturesque plateau outside the city, said that "young people have no money to attend school, no job and no income. The situation, she says, has meant that only the elderly remain in the country and soon the houses will be emptied.

Shqipëria Verilindore nuk ofron shumë mundësi punësimi, me përjashtim të qeverive lokale, shkollave, spitaleve dhe disa kafeneve dhe restoranteve.

Petrit Lleshi, i cili ka një motel në Kukës, thotë se ka dy vite që përpiqet të gjejë kamerierë. “Nuk do të fajësoja një 25-vjeçar që largohet, sepse pagat janë të ulëta. Ajo që ofron vendi ynë nuk mjafton për të ndërtuar një jetë të mirë”, thotë zoti Lleshi.

Janë të paktë ata që kërkojnë një vizë. Zakonisht emigrantët paguajnë 5000 deri 20000 euro duke vënë në rrezik jetën për t’u futur ilegalisht në Britani. Shumë prej emigrantëve marrin borxhe me shpresën për gjetur një punë të sigurtë.

Por realiteti në Britani është ndryshe, ata detyrohen të punojnë në shtëpitë e barit, siç quhet kanabisi, për dy vite për të paguar paratë e marra borxh për të paguar trafikantët, sipas raportimeve të mediave shqiptare.

Por numri i madh i emigrantëve shqiptarë që futen ilegalisht në Britani ka shkaktuar debate të ashpra kohët e fundit mes udhëheqësve britanikë dhe shqiptarë.

Ministrja e Brendshme britanike Suella Braverman i ka cilësuar ardhjet si “pushtim i brigjeve jugore”. Nga ana tjetër, Kryeministri Edi Rama i cilësoi komentet si përpjekje për të mbuluar politikat e dështuara kufitare të Mbretërisë së Bashkuar.

Rama i cili ndodhet sot në Britani për bisedime me kryeministrin Rishi Sunak, i përsëriti kritikat e ashpra ndaj zonjës Braverman në një intervistë me BBC-në.

Disa agjenci po investojnë në programe që synojnë të ofrojnë vende pune për shqiptarët dhe plotësojnë nevojat për punëdhënësit britanikë. Këto vende pune në përgjithësi janë nga distanca.

Elias Mazloum me grupin “Social Development Investments” thotë se emigracioni është “kancer”.

“Ne po ofrojmë kimioterapi pas përdorimit të një sasie të madhe morfine për të vonuar imigrimin”, tha ai.

Sipas projektit të tij, 10 kompani në Irlandë do të punësojnë 10 të rinj shqiptarë për të punuar nga distanca me një pagë prej 500 eurosh në muaj në vitin e parë. Gjatë kësaj kohe ata do të trajnohen dhe do të pajisjen me çertifikata nga Instituti Irlandez i Marketingut Dixhital. Më pas ata punësohen nga distanca me një rrogë mujore prej 1000 euro. Synimi është krijimi në rajon i një sistemi punësimi nga distanca.

Një projekt britanik në Kukës mbështet bizneset e vogla dhe të mesme në turizëm dhe bujqësi dhe do të hapë një shkollë profesionale.

The Albanian government has also offered incentives. Young couples who open a small business will be exempt from taxes for up to three years and couples returning from Britain will be rewarded with 5,000 euros.

Mr. Mazloum's organization has negotiated with the company "Vodafone Albania" to offer free high-speed internet for those who work remotely./VOA

Latest news