Flash News

KRYESORE

Who is the judge who granted freedom to Saimir Tahir, 4 days ago he passed the vetting

Who is the judge who granted freedom to Saimir Tahir, 4 days ago he passed the

The former Minister of the Interior, Saimir Tahiri, left his cell today.

After staying for 1 year and 4 months in prison, he managed to convince the Elbasan Court to release him from the Kosovo prison cell in Lushnje, where he was serving the sentence for "Abuse of duty".  

It was the judge Matilda Fetahu, who, with the agreement of the prosecutor Mustafa Turku, decided to release Tahir this Friday, to the alternative punishment of staying at home, for 1 year and 8 months.

According to the order of the court, the former minister is allowed to leave the house, only to meet the necessary family needs with the knowledge and agreement of the Probation Service.

Who is judge Matilda Fetahu?

It seems a little surprising, but the judge of the Court of Elbasan, Matilda Fetau, faced this Monday, May 29, the Independent Qualification Commission, KPK, where she was confirmed in office.

The vetting process for Judge Fetau was carried out by the KPK body headed by Roland Ilia, with rapporteur Suela Zhegun and member Genta Tafa Bungo. Willem Broër was present as an international observer.

Matilda Fetau completed her studies at the Magistrate's School in 2015 and after a period of internship was appointed to the Elbasan District Court, where she continues to exercise the function.

During the hearing, the relator Zhegu did not identify any problems for an area of ​​arable land benefited by the subject's family of origin from the "Land" law; for a Toyota vehicle purchased from Fetau for the price of 2100 euros sourced from wages; for two overdrafts; an apartment used for rent, as well as related to other addresses declared by her.

Po ashtu, Komisioni nuk ka konstatuar probleme për një apartament të blerë me kredi nga familjarët e origjinës së subjektit në vitin 2013 kur ajo ishte ende studente. Zhegu sqaroi se subjekti ka deklaruar në vitin 2014 bashkëjetesën me bashkëshortin dhe ka pohuar gjatë hetimit administrativ se nuk ka kontribuar në pagesën e kësteve të shtëpisë së prindërve. Por ashtu, ka rezultuar se prindërit e gjyqtares Fetahu nuk kanë pasur banesë tjetër përpara dhe se deri në 2013-ën kanë jetuar me qira.

Sipas Zhegut, nga hetimi nuk janë gjetur probleme as për një apartament të porositur nga subjekti dhe bashkëshorti i saj në vitin 2022 kundrejt çmimit 75 mijë euro, me burim kursimet dhe kredi.

Relatorja Zhegu pohoi se këto dy pasuri nuk gjenden në periudhën kur shtrihet vetingu i gjyqtares Fetau dhe për rrjedhojë Komisioni nuk e ka vijuar më tej hetimin e tyre.

Analiza financiare e gjyqtares Fetau ka rezultuar për çdo vit me bilanc pozitiv.

Gjyqtarja Fetau mori vlerësim pozitiv për figurën, si nga Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar, ashtu dhe nga KPK.

Fetau është vlerësuar pozitivisht edhe nga Këshilli i Lartë Gjyqësor për profesionalizmin. Komisioni nuk ka gjetur probleme në gjashtë prej tetë denoncimeve të kryera nga publiku, ndërsa për dy prej tyre i ka kërkuar shpjegime.

Në një prej denoncimeve janë ngritur pretendime se subjekti ka favorizuar një prej të pandehurve në një çështje duke pezulluar dënimin e tij, ndërsa për të pandehurin tjetër ka vendosur ta lërë në burg.

Në denoncimin e dytë janë ngritur pretendime për vonesë në zbardhjen e vendimit.

Judge Fetau stated that the first case was upheld by the Appeal and that it was not appealed by the Prosecutor of the Appeal. According to her, the suspension was carried out based on the evidence examined in the trial, where it resulted that the defendant in question was the parent of two minor children, while the wife was proven to suffer chronically from psychological disorders, which created a tendency to commit suicide. According to the subject, this defendant had substantial responsibilities to take care of the family and therefore the suspension was appropriated in his case.

For the second denunciation, the subject explained that the decisions were quickly justified and communicated to the lawyers.

 

 

 

Latest news