OPINEWS

The incinerator pit in Tirana and the Rama gate corruption affair in Washington

The incinerator pit in Tirana and the Rama gate corruption affair in Washington

From Agim Nesho

It has been about three years that MP Kryemadhi with the Freedom Party group has been protecting the public interest by presenting, explaining and proving the most corrupt affair of this regime in the history of the Albanian state, where Albanian taxpayers' money is openly abused. Outside of contracts and with the arrogance of a regime that has been smeared from head to toe, this corrupt affair would have brought down any government in the world if we had a democratic system and the people were responsible for not tolerating this abuse. But the state is trapped in Albania, justice is not functional and trapped, and the people are desperately left in poverty and complete lack of hope for their future.

The executors of the corruption affair not only do not make transparency and account, but they also mock the people that the faults are individual and they sign without paying attention, "slowly" as if they are cashiers of a car park. The affair of the incinerators and the waste of millions of euros should have shocked the state in Albania and the beneficiaries should have been brought to justice and the money returned to the people. But we Albanians seem to be numbed by the scandals that happen every day in Albania since the incinerators, the affair of the Port of Durrës, the PPP affairs, the famous Rosetta, the luxury trips of the prime minister of the poorest country in Europe by private plane, etc. The wild form of exercising power and the arrogance of the state seems to have left us at the mercy of God to save us from this plague that has overtaken us.

In recent days, an extraordinary international scandal has erupted in Washington DC and New York, where Putin's oligarchs and the Prime Minister of Albania are part of a corrupt scheme by capturing and compromising high-ranking individuals of the FBI to serve their personal interests and their power. The crackdown in the US is not just a matter of ethics and transparency of the US official, but a scandal that affects US national security. Several questions have been raised before American justice today:

- What FBI assets have been compromised in these corrupt relationships that the FBI agent has established with the foreign elements he has cooperated with?

- How deeply has this FBI official shaken the trust in one of the most important institutions of the American state by manipulating the facts, using and bringing criminal cases against American individuals for the benefit of his contractual clients?

The appearance of Prime Minister Rama 14 times in the charge of the federal prosecutor in Washington is an unprecedented case for a prime minister of a NATO member country. Rama's responsibility in the Washington affair is too great and against Albania's interests:

- First, Mr. Rama has broken the US national security system by corrupting a high-ranking US official and using it for his narrow interests

-              Së dyti, ka përdorur institucionet e shtetit më demokratik të botës për të realizuar luftën e tij politike në Shqipëri dhe goditur institucionin e opozitës dhe Presidentin e Shqipërisë

-              Së treti, është përpjekur të diskretitojë imazhin e SHBA-së në syrin e opinionit publik Shqiptar duke treguar se me forcën e korrupsionit dhe paratë e pista mund të manipulosh cdo gjë.

-              Së katërti, të influencojë politikën Amerikane për projekte të dyshimta në rajonin e Ballkanit. Lëvizjet e McGonigal në Shqipëri, Kosovë dhe përfshirja e tij aktive për një zgjidhje politike në Bosnjë tregojnë që marrëveshja e tyre kontraktuale me sipërmarrësit ballkanikë ishte përtej interesave të thjeshta të biznesit. Pagesat e qindra mijëra dollarëve për agjentin e FBI-së, si nga marrëdhënia me oligarkun Deripaska ashtu edhe nga Ramagate, ka ngritur cështjen e pastrimit të parave në SHBA.

Cështjet që do të gjykohen në gjyqin e McGonigal do të hedhin dritë edhe në investimet dhe përdorimin e pushtetit për influencë politike.

Pa përfunduar gjyqi dhe dalja e konkluzioneve nga autoritetet e drejtësisë Amerikane ne dimë që figura dhe autoriteti i Ramës është tkurrur dhe zvogëluar aq shumë sa ai tashmë po bëhet pengesë për interesat e vendit tonë. Asnjë udhëheqës në botë nuk do të guxonte të ulej në tavolinë me Ramën se opinioni publik i atij vendi do ta paragjykonte të parin si të blerë. Ai nga lider global i shpallur nga Vucic, po bëhet një gjyle e rëndë e lidhur në këmbën e vendit tonë. Do ishte naive që opinioni publik në Shqipëri të priste që Rama të shahej, të vihej përpara përgjegjësive nga institucionet e SHBA-së. Ai sot përbuzet prej tyre si një njeri që vuri në rrezik autoritetin e padiskutueshëm të FBI-së. Ai tashmë po shihet në SHBA si njeriu që u përpoq të korruptonte institucionet e sigurisë Amerikane.

For those who until now believed Rama's propaganda and his use of American politics for his own corrupt power interests, the time has come to reject Rama and believe only in American democracy that stands majestically on the strength of its self-correction. Rama has long since fallen morally with the abuses of his power, but today, after the Washington scandal, he is also politically dead. Only the democratic revolution for the restoration of the rule of law in Albania is our salvation.

Latest news