Flash News

POLITIKOFF

Instagram signal helped Indian police save 20-year-old man from suicide

Instagram signal helped Indian police save 20-year-old man from suicide

An Instagram alert has helped the Uttar Pradesh police to contact and save the life of a 20-year-old youth in Greater Noida, who was allegedly planning to commit suicide. The Noida police worked in coordination with their counterparts in Lucknow to trace the youth and prevent the incident from happening.

Instagram signal helped Indian police save 20-year-old man from suicide

The youth, who hailed from Greater Noida's Chandrawal village, posted a picture of a noose on his Instagram around 2 pm on Saturday with a caption that read "aaj woh khatam ho jayega" which translates to "today, it will end". , in English. Just minutes later, the Lucknow headquarters of the UP Police received a 'suicide' alert from Instagram and immediately shared the youth's details, including the IP address and phone number associated with his account, with their counterparts in Noida.

Instagram signal helped Indian police save 20-year-old man from suicide

In March 2022, the UP Police had signed an agreement with Meta to receive real-time alerts if any post or comment on Facebook and Instagram indicated suicidal intentions of the user. The cyber cell in Lucknow traced the youth's whereabouts to Dankaur. Following this, the cyber cell in Noida coordinated with the SHO of the Dankaur police station and the in-charge of the Shyam Nagar police post, which was the nearest facility to the whereabouts of the youth. However, to ascertain the exact location, a police team has gone to around 50 houses in the locality where the location has been traced. Meanwhile, Yogendra Kumar, in charge of the police station, tried to contact the 20-year-old by phone, but the calls remained unanswered for a long time. According to an officer,

Instagram signal helped Indian police save 20-year-old man from suicide

SI e siguroi atë për të gjithë ndihmën e mundshme dhe vazhdoi të fliste me të për ta mbajtur të angazhuar deri në momentin kur ekipi tjetër i policisë arriti në shtëpinë e tij. Pas takimit me të, policët fillimisht u përpoqën ta qetësonin duke i dhënë një gotë ujë. I riu ishte mërzitur sepse ishte përleshur me gruan e tij. Kur ekipi i policisë e ka takuar, 20-vjeçari ka pasur temperaturë dhe ka nisur të qajë. Më pas ai u dërgua në postin e policisë për këshillim. Oficeri tha:

"Kishte një mosmarrëveshje në familje. Në repartin e policisë erdhën edhe vjehërrit e tij dhe u përpoqën ta qetësonin. Ai u kthye pas një seance këshillimi. Ne do ta monitorojmë atë dhe do ta thërrasim këtu nëse kërkohet."

Laxmi Singh, komisionerja i policisë së Noida, tha se ekipi i policisë do të shpërblehej. Singh deklaroi:

"The police team will be rewarded for a job well done. The youth seems to be doing better after the counseling session."

Latest news