Flash News

KRYESORE

"Na kujtuat periudhën staliniste", reagon Unioni Europian i Kontrollorëve: Të tmerruar! Lirojini kolegët tanë

Pas lënies në burg të tre kontrollorëve ajrorë të aeroportit Nënë Tereza, ka reaguar Unioni Europian i kontrollorëve. Unioni i bën thirrje organeve të drejtësisë  t’i lirojnë menjëherë kolegët e tyre.

ATCEUC është tmerruar nga lajmet e fundit nga Shqipëria.Kontrolluesit e Trafikut Ajror të cilët të enjten e kaluar u takuan me Presidentin e tyre për të shprehur frikën dhe shqetësimet e tyre në lidhje me trajtimin e tyre nga punëdhënësit e Albcontrol, janë pushuar menjëherë dhe pastaj janë arrestuar.

Në një vend që aspiron të bëhet anëtar i BE-së është e papranueshme që punëtorët thelbësorë të sigurisë të pushohen nga puna dhe të arrestohen thjesht për kryerjen e detyrave të tyre në përputhje me rregulloret e BE-së ose për bërjen e shqetësimeve të tyre publike kur punëdhënësi i tyre nuk pranoi të dëgjonte një punëdhënës që është përgjegjës për sigurinë e udhëtarëve që udhëtojnë nëpër qiellin shqiptar.

Albcontrol ka ulur në mënyrë të njëanshme pagat e punonjësve të tyre deri në 70% pa u konsultuar dhe as biseduar me Sindikatat të cilat përfaqësojnë punëtorët e tyre.

Albcontrol ka refuzuar çdo kërkesë nga Sindikatat për të negociuar një marrëveshje kolektive të përgjegjshme për të zgjidhur këtë krizë, një pozicion i cili ka vendosur punonjësit e saj nën një stres të jashtëzakonshëm shtesë në mes të krizës globale.

Si mund ta shohë Shqipëria veten të denjë për një të ardhme të ndritshme si një vend anëtar i BE kur reagon në këtë mënyrë ndaj punëtorëve që ndjekin të drejtat e tyre themelore duke vepruar në një mënyrë që të kujton një të kaluar të errët staliniste që shpresonim të ishte varrosur, duke arrestuar ata që e kundërshtojnë? Kjo është edhe më shqetësuese, kur Kontrolluesit nuk  veprojnë politikisht por kryejnë detyrat e tyre sipas rregulloreve kombëtare dhe evropiane”, shkruan ndër të tjera në reagimin zyrtar Unioni Europian i Kontrollorëve.

Më tej shton se anëtarësimi në BE kërkon që Shqipëria të respektojë jo vetëm Rregulloret Europiane por edhe Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

 “ATCEUC ka humbur të gjitha kontaktet me kolegët tanë shqiptarë dhe është thellësisht i mërzitur nga ky zhvillim dhe i shqetësuar për mirëqenien e tyre. Ne kërkojmë që Autoritetet shqiptare të lirojnë menjëherë kolegët tanë”, shkruan ndër të tjera në reagimin e tij Unioni Europian i Kontrollorëve.

Kujtojmë që janë lënë në burg tre kontrollorët, Flora Ndreca, Armand Fezga (kryetar i sindikatës) dhe Muhnir Mezini"./Politiko.al/

"Na kujtuat periudhën staliniste", reagon Unioni Europian i

"Na kujtuat periudhën staliniste", reagon Unioni Europian i

 

Të fundit