Pesë ushtrime të thjeshta që ‘shërojnë’ mendjen

Ushtrimet mund t’i përkthejmë si mirëqënie që i dhurojmw trupit.

‘Ato mund të luftojnë depresionin, si një kurë e vërtetë për mendjen’, shkruan gazeta angleze e shëndetit Healthy Magazine.

Edhe 25 minuta në ditë të ushtrimeve të moderuara mund të zvogëlojnë rrezikun e depresionit me 22 përqind, sipas një studimi të ri ndërkombëtar, ndërsa shkencëtarët në Australi zbuluan gjithashtu se një regjim me stërvitje javore ul rrezikun nga prekja e depresionit.

Më poshtë Healthy magazine liston disa ushtrime të thjeshta që mund t’i praktikoni kudo:

  1. Qëndroni të lidhur, ose ndryshe jini aktivë në lidhjet me njerëzit

Një studim i vitit 2017 sugjeron që puna jashtë në  grup mund të zvogëlojë stresin me 26 përqind, ndërsa hulumtimi nga 2015 tregoi se miqtë që lëvizin së bashku janë më të qetë psikologjikisht.

Suzy Reading, psikologe, mësuese e yogës dhe autore e Revolucionit të Vetë-Kujdesit, nuk është e befasuar. “Lidhja sociale është një nevojë themelore e njeriut, një lëvizje evolucionare,” thotë ajo.

  1. Dilni në natyrë

“Dalja në natyrë është si të goditësh butonin e rindezjes”, thotë Reading. “S’ është kaq e rëndësishme t’i privosh vetes ekranet, në mënyrë që të vlerësosh hapësirën dhe ajrin e pastër. Kjo na ndihmon të lidhemi përsëri me atë që është më e rëndësishmja në jetë.”

  1. Merrni frymë thellë

“Ne e dimë se kur marrim frymë më mirë, ndjehemi më mirë. Kjo sepse kur fryma juaj është më e thëllë, ajo qetëson sistemin tuaj nervor [i cili mund të ndizet nëse jeni nën presion]. ‘ Kështu që herën tjetër kur të ndjeheni të stresuar, hidhni kufjet dhe ushtrohuni me mend.

  1. Mendoni

Sjellja e kujtimeve pozitive gjatë ushtrimeve mund të ndihmojë në gjenerimin e emocioneve pozitive, thonë studiuesit. Edhe të flisni me vete mund të ndihmojë, pasi çliron emocionet negative.

Burimi: Healthy Magazine