Flash News

POLITIKOFF

Dita Ndërkombëtare e Tokës

Dita Ndërkombëtare e Tokës

Çdo vit në 22 Prill, Dita e Tokës shënon përvjetorin e lindjes së lëvizjes moderne mjedisore në 1970-ën. Le të hedhim një vështrim në gjysmëshekullin e fundit të mobilizimit për veprim:

ORIGJINAT E DITS S E TOKËS

Në dekadat përpara Ditës së parë të Tokës, Amerikanët po konsumonin sasi të mëdha të gazit plumb përmes automobilave masivë dhe joefikasë. Industria nxori tymin dhe llumin me pak frikë nga pasojat ose nga ligji ose shtypi i keq. Ndotja e ajrit pranohej zakonisht si aroma e prosperitetit. Deri në këtë pikë, rrjedha kryesore e Amerikës mbeti kryesisht e pavëmendshme për shqetësimet mjedisore dhe mënyrën se si një mjedis i ndotur kërcënon shëndetin e njeriut.

Sidoqoftë, faza u vendos për ndryshim me botimin e bestsellerit të Rachel Carson në Neë York Times, Pranvera e Heshtur në 1962. Libri përfaqësonte një moment ujëmbledhës, duke shitur më shumë se 500,000 kopje në 24 vende ndërsa rriti ndërgjegjësimin dhe shqetësimin e publikut për organizmat e gjallë, mjedisin dhe lidhjet e pazgjidhshme midis ndotjes dhe shëndetit publik.

Shkencëtarët kanë thënë se tani Toka ka 46 për qind më pak pemë sesa ekzistonin para se njerëzit të nisnin për herë të parë t’i prisnin, para mijëra e mijëra vitesh. Ata kanë zbuluar që shpyllëzimi është rritur me ritme të shfrenuara vitet e fundit, që ka ndikuar në humbjen e 15.3 miliardë pemëve çdo vit, ndërsa rreth 5 miliardë rriten përsëri. Ka pasur disa mbrojtje pyjesh të suksesshme së fundmi, që është lajm i mirë. Megjithatë, ka ende shumë punë për t’u bërë.

Çdo vit, tema e Ditës së Tokës ndryshon. Në vitin 1990, në qendër të vëmendjes ishte mobilizimi global i çështjeve mjedisore me një fokus të fortë riciklimin. Në vitin 2000 tema për Ditën e Tokës ishte fokusi mbi ngrohjen globale dhe energjinë e pastër. 2010 shënoi projektin më të madh në botë të shërbimit mjedisor — një miliard akte të gjelbra — si dhe një tubim për ndryshimin e klimës me 250 mijë personash në Uashington.

Tema për Ditën e Tokës 2021 është “Ta rikthejmë Tokën tonë” – një mesazh që synon të na kujtojë se nëse e mbrojmë planetin, të gjithë mundemi të kemi një Tokë të shëndetshme në emër të jetës dhe të shëndetit tonë.

Të fundit