Flash News

POLITIKOFF

Kjo është shenja e parë që truri po plaket dhe kujtesa po humbet

Kjo është shenja e parë që truri po plaket dhe kujtesa po

Sipas Alan Gow , një profesor në Universitetin Heriot-Watt dhe studiues në Age UK, një shoqatë bamirësie e dedikuar për mirëqenien e njerëzve të moshuar, kalimi i kohës në mënyrë të pashmangshme do të ndikojë në kujtesë. Megjithatë, shenja e parë që truri po fillon të plaket do të jetë ngadalësimi i të menduarit.

Shpejtësia e përpunimit të informacionit , memoria afatshkurtër dhe aftësia e arsyetimit janë tre fusha të funksionimit kognitiv që do të përjetojnë konsumimin normal të kohës, ndryshe nga njohuritë e përgjithshme dhe fjalori. Ecuria e rënies njohëse, megjithatë, nuk është e njëjtë për të gjithë, me gjenet dhe mënyrën e jetesës që luajnë një rol. Siç tregojnë të dhënat shkencore, sfondi gjenetik mund të përbëjë 24% të ndryshimeve që ndodhin në funksionin kognitiv gjatë jetës sonë.

Pra, kur fillon vonesa e të menduarit?

Një studim i fundit i botuar në “Nature Human Behaviour” arriti në përfundimin se shpejtësitë e reagimit në procedurat e thjeshta të vendimmarrjes fillojnë të bien shumë herët, qysh në moshën 20 vjeçare , jo për shkak të rënies mendore, por për shkak të ndryshimeve funksionale, siç është intensiteti. të vëmendjes. Shpejtësia e mendimit mbetet e lartë deri në 60.

Të fundit