Flash News

Bota

Inflacioni i lartë/ Banka Qendrore Europiane “kryqëzohet” nga PE-ja, kritikat

Inflacioni i lartë/ Banka Qendrore Europiane “kryqëzohet”

Në mes të inflacionit në rritje dhe një politikë monetare shtrënguese, anëtarët e Parlamentit Evropian kritikuan presidenten e Bankës Qendrore Evropiane (BQE), Christine Lagarde, për rolin e bankës në luftën kundër inflacionit, të cilin disa ligjvënës e quajtën të gabuar.

Lagarde, e cila ka kryesuar BQE-në që nga nëntori 2019, iu bashkua komitetit ekonomik të Parlamentit Evropian në Bruksel, por ligjvënësit nuk i ofruan një pritje të ngrohtë.

Në eurozonë, inflacioni nga viti në vit arriti në 9.1% në gusht. Treguesit e besimit të biznesit janë ulur dhe dimri i ardhshëm duket i zymtë, me ndërprerje të energjisë dhe një recesion të mundshëm.

BQE e rriti normën e interesit me gjysmë pikë përqindjeje në korrik dhe me 0.75 pikë përqindje në fillim të këtij muaji, duke shtrënguar ndjeshëm politikën e saj monetare.

Në këtë sfond, ligjvënësit në Parlamentin Evropian patën mjaft kritika për presidentin e BQE.

Inflacioni nxitet nga problemet e ofertës…

Luděk Niedermayer i EPP e qendrës së djathtë i tha Lagarde se BQE ishte "prapa kurbës" në luftën e saj kundër inflacionit, "duke bërë shumë pak shumë vonë". Sipas tij, një pjesë e konsiderueshme e inflacionit ka qenë e nxitur nga kërkesa, gjë që do të mundësonte më shumë shtrëngime monetare.

Edhe pse Lagarde tha se rritja e mëtejshme e normave ka të ngjarë në muajt e ardhshëm, ajo i kujtoi Niedermayer se goditjet e jashtme si pandemia e COVID dhe pushtimi rus i Ukrainës "ushqyen inflacionin e nxitur nga oferta, jo nga kërkesa e inflacionit".

Shkaku kryesor i inflacionit “është kryesisht dhe kryesisht inflacioni i nxitur nga oferta”, tha ajo.

Një vështrim në atë që nxit rritjen e çmimeve, sipas Eurostat, tregon se inflacioni është i shtyrë më së shumti nga çmimet e energjisë dhe ushqimeve, të cilat u ndikuan më menjëherë nga ndërprerjet e furnizimit. Megjithatë, edhe çmimet e mallrave të tjera kanë filluar të rriten me më shumë se 4%.

"Ndërsa pengesat e ofertës janë lehtësuar, ndikimi i tyre inflacioniste vazhdon të ushqehet gradualisht përmes çmimeve të konsumit," tha Lagarde.

Duke marrë parasysh faktin se inflacioni drejtohet kryesisht nga ndërprerjet e ofertës, anëtari i Parlamentit të Gjelbër Rasmus Andresen vuri në dukje një kontradiktë në politikën monetare më të ashpër të BQE-së.

“Rritjet e normave nuk do të ulin çmimet e energjisë, rritja e normave nuk do të ulë çmimet e ushqimeve, rritja e normave nuk do të ulë monopolet që lejojnë fitime të mëdha për korporatat e mëdha dhe rritja e normave nuk do ta bindë Vladimir Putinin t’i japë fund kësaj lufte.” tha ai.

Për më tepër, Andresen vuri në dyshim efikasitetin e rritjes së normave kur inflacioni pritet të bjerë në 2.3% deri në vitin 2024, sipas vlerësimeve të vetë BQE.

Në përgjigjen e saj, Lagarde i kujtoi Andresen se objektivi i saj i inflacionit ishte 2% dhe se edhe një tejkalim i lehtë i këtij objektivi garantonte një ndërhyrje të politikës monetare, edhe pse ajo pranoi se BQE nuk mund të ndikonte në çmimet e energjisë.

"Ne duhet të marrim masa," tha ajo.

Sipas presidentit të BQE-së, banka duhej të vepronte duke ulur kërkesën dhe duke menaxhuar pritjet inflacioniste. Kështu, edhe pse ajo pranoi se inflacioni nuk ishte kryesisht për shkak të kërkesës së tepërt, ajo argumentoi për uljen e kërkesës, që në praktikë do të thotë më pak rritje ekonomike, më pak të ardhura dhe papunësi më të lartë.

Më shumë përgjegjësi për BQE-në?

Vëmendja e madhe që pjesëmarrësit e tregut dhe politikanët i kanë kushtuar bankave qendrore vitet e fundit është një masë e fuqisë së tyre për të ndikuar në gjithçka, nga kostot e hipotekave të një individi deri te kostoja e borxhit publik dhe stabiliteti i eurozonës.

Është kjo fuqi për të vendosur fatin ekonomik të evropianëve që është gjithnjë e më shumë nën mikroskop. Të Gjelbrit Evropian, për shembull, janë lodhur nga mungesa e llogaridhënies së BQE-së.

Një studim i ri, të cilin partia e porositi nga studiuesit Jens van 't Klooster dhe Seraina Grüneëald, argumenton se "praktikat aktuale të llogaridhënies mbeten prapa evolucionit dramatik të politikës monetare që nga viti 2008" dhe se Parlamenti Evropian kishte "një rol të rëndësishëm për të luajtur në udhëzime demokratike për BQE-në.”

Tani për tani, seancat dy-orëshe të pyetjeve dhe përgjigjeve tremujore ndërmjet presidentit të BQE-së dhe komitetit ekonomik të Parlamentit janë ndër mundësitë e pakta për ta mbajtur BQE-në të përgjegjshme në mënyrë demokratike dhe për ta bërë bankën të shpjegojë arsyetimin pas vendimeve të saj politike dhe të shpjegojë kontradiktat e mundshme.

Ndërsa është e paqartë nëse BQE do të lëvizë drejt më shumë llogaridhënies, Lagarde solli një mesazh të mirë për të Gjelbërit Evropianë. Duke filluar nga e hëna e ardhshme (3 tetor), BQE do të marrë në konsideratë ndikimin mjedisor të zotërimeve të bonove të saj të korporatave.

Burimi: Euroactiv

Të fundit