Bota

Parlamenti Evropian shpall Rusinë ‘shtet terrorist’

Parlamenti Evropian shpall Rusinë ‘shtet terrorist’

Parlamenti Evropian e ka shpallur Rusinë si "sponsor të terrorizmit" për aktet "brutale dhe çnjerëzore" të shkaktuara ndaj Ukrainës dhe qytetarëve të saj që nga fillimi i pushtimit.

“Sulmet dhe mizoritë e qëllimshme të kryera nga Federata Ruse kundër popullsisë civile të Ukrainës, shkatërrimi i infrastrukturës civile dhe shkelje të tjera serioze të të drejtave të njeriut dhe ligjit ndërkombëtar humanitar përbëjnë akte terrori kundër popullsisë ukrainase dhe përbëjnë krime lufte”, thanë eurodeputetët në një rezolutë jodetyruese, por shumë simbolike.

Nisur nga kjo, Parlamenti Evropian e njeh Rusinë si një shtet sponsorizues të terrorizmit. Rezoluta e formuluar fuqishëm u miratua me 494 vota pro, 58 kundër dhe 44 abstenime, gjatë seancës plenare mujore në Strasburg.

Eurodeputetët denoncojnë "luftën e paligjshme, të paprovokuar dhe të pajustifikuar të agresionit" të Rusisë kundër Ukrainës dhe akuzojnë ushtrinë ruse dhe përfaqësuesit e saj për kryerjen e një liste të gjatë krimesh, si vrasja e "mijëra" civilëve dhe "qindra" fëmijëve, sulme në infrastrukturën thelbësore, ekzekutime të shkurtra, rrëmbime, përdhunime, ngacmime, tortura, ndalime masive dhe dëbime të detyruara.

"Këto akte brutale dhe çnjerëzore po shkaktojnë vdekje, vuajtje, shkatërrim dhe zhvendosje," thanë eurodeputetët, duke vënë në dukje gati 40,000 krimet e luftës që deri më tani janë dokumentuar në Ukrainë.

Burimi: Euronews

Të fundit