Flash News

Ditari i Maxhorancës

Rama bën kthesë, kundërshton deklaratën e BE për dialogun Kosovë-Serbi: Nuk i përgjigjet realitetit

Rama bën kthesë, kundërshton deklaratën e BE për

Tirana zyrtare nuk e mbështet deklaratën e Bashkimit Evropian për dialogun Kosovë-Serbi. Këtë e konfirmoi kryeministri Edi Rama gjatë një konference me zv.kryeministrin Antonio Tajani.

Rama tha se Shqipëria zgjodhi të mbajë këtë qëndrim, pasi deklarata e Josep Borrell nuk i përgjigjet realitetit të ditëve të fundit. Rama ka thënë se ngjarjet e fundit në Kosovë janë skenari më i keq dhe ka nevojë që BE të angazhojë të gjitha instrumentet demokratike.  

Rama: Për t’u kthyer te pyetja lidhur me qëndrimin tonë për të herë të parë, të paktën në 10 vitet e fundit në kundërshtim me një deklaratë të politikës së jashtme të Bashkimit Europian, ky qëndrim lidhet me faktin se deklarata e Bashkimit Europian është një deklaratë, e cila jo se në vetvete ka problem, pasi adreson gjithçka që është thënë më parë nga përfaqësuesi i lartë Borrell lidhur me detyrimet e Kosovës në raport me dialogun, por ka një problem të madh që nuk i përgjigjet realitetit të ditëve të fundit, e kemi të pamundur pa parë një deklaratë të dytë që i adreson ngjarjeve të ditëve të fundit, pasi është vrarë një efektiv i policisë së Kosovës.

Është skenari më i keq që selia mund të jepte në këtë moment.

Alarmi demokratik i nivelit më të lartë, duhet të përdoren të gjitha instrumentet, për të dhënë mesazhin e duhur. Deri në momentin që të ketë një deklaratë të dytë të BE, për të vendosur një drejtësi, apo gjykim, nuk do gjunjëzohemi në deklaratën e parë.

Pavarësisht se çfarë bën Serbia, nuk heqim asnjë presje për ato për Kosovën. Linja jonë është 100% e BE, por ky është momenti për të dënuar me zë të lartë atë që ka ndodhur në veriun e Kosovës, dhe atë që ka pasuar në Beograd.

Ky qëndrim i Ramës vjen pasi në një reagim ditën e sulmeve në Kosovë zgjodhi të kritikojë të gjitha palët, pa kritikuar Beogradin e Vuçiç për vrasjen e Afrim Bunjakut.

Të fundit