Flash News

E-TJERA

Viti i ri akademik me protesta, auditorë gjysmë të mbushur dhe degë që rrezikojnë të mbyllen

Viti i ri akademik me protesta, auditorë gjysmë të mbushur dhe

Fakultetet çelën dyert sot për 20 mijë student që u ulën për herë të parë në auditorë. Tre raundet e para të fazave të regjistrimit janë mbyllur dhe tani është faza e lirë ku çdo student regjistrohet në atë degë e cila ka kuota të lira.

Këtë vit disa programe studimi nuk kishin fare apikantë çka do të thotë një kambanë alarmi për sistemin arsimor.

Në Shkodër në universitetin “Luigj Gurakuqi” nuk ka mbyllje të degëve, por mos aktivizim programi që do të thotë se për këtë vit akademik ato degë nuk do të funksionojnë. 10 programe studimi nuk kanë më shumë se 5 aplikantë.

Edhe në universitetin “Aleksandër Moisiu” në Durrës tre degë kanë një numër shumë të ulet studentësh, konkretisht: Filozofi – Sociologji, Histori dhe Guidë turistike

Situata ndryshon në universitetin “Aleksandër Xhuvani” ku 15 degë rrezikojnë të mbyllen.

Ndërkohë, universiteti i Korçës ka një tjetër specifikë në këtë fillim viti akademik. Dy programe rrezikojnë mbylljen, por nga ana tjetër programet e matematikës, fizikës dhe informatikës, për shkak të numrit të ulët, do të jetë senati që do të vendosë për vazhdimësinë e tyre ose jo.

Edhe në universitetet e tjera në vend, në Vlorë, Gjirokastër haset i njëjti problem, ku disa degë nuk kanë kërkesë.

Për studentët e Mjekësisë viti i ri akademik nisi me bojkot dhe protesta. Ata kërkuan që qeveria të tërhqet nga ligji për punë të detyruar qëi mban peng diplomat e sudentëve në mbyllje të viteve të studimit.

Të fundit