Flash News

Ditari i Maxhorancës

BIRN: Rama calls the Electoral Code 'Chinese' and imposes pension increases on the eve of the elections

BIRN: Rama calls the Electoral Code 'Chinese' and imposes pension

Prime Minister Edi Rama declared on Wednesday that the government had decided to allocate 5 thousand additional lek to pensioners next month, although according to experts this contradicts the Electoral Code and is related to the local elections that will take place on May 14.

"Pensioners will have 5 thousand new or 50 thousand (old) lek that will go to them together with the pensions they will receive next time," said the prime minister after the government meeting, where he also promised salary increases for the administration.

The Electoral Code prohibits the granting of benefits to certain categories four months before the elections - including increases in pensions and salaries - but Rama called it a "Chineseness of parties".

"I can't tell [pensioners] that you will wait a few months because the parties, those Chinese people, have decided," said Rama, referring to the prohibitions of the Electoral Code. He called the situation in which he is making these decisions as "extraordinary conditions".

When asked by BIRN, the State Commissioner of Elections, Ilirian Celibashi, did not comment on the Prime Minister's statement, but said that the matter would be assessed in the future.

"I don't know the circumstances of this decision at the moment," replied Celibashi.

The use of public funds on the eve of the election campaign is viewed with concern by election process monitoring organizations, which demand the institutional response of the Central Election Commission.

"The decision on pensions, salary increases or other financial acts for various social allowances is obviously a political act and is related to the elections, " said Afrim Krasniqi, executive director of the Institute for Political Studies.

According to Krasniqi, it is not the prime minister's duty to comment and label the Electoral Code, but to implement it as a law that clearly defines the limitation of the role of state resources in the election campaign and process.

“Në gjuhën politike, cili është dallimi moral midis një qeverie që blen votues përmes masave lehtësuese financiare dhe një biznesmeni që blen vota?”- pyeti ai, duke shtuar se “procesi dhe produkti është i njëjtë, ndonëse e para e bën këtë me paratë publike dhe i dyti me fondet private”.

Për Rigels Xhemollari, drejtor ekzekutiv i “Qendresa qytetare”, sjellja e kryeministrit duhet të hetohet dhe penalizohet nga KQZ.

“Ky është një veprim i kryeministrit në shkelje të Kodit Zgjedhor, i cili duhet të hetohet administrativisht nga KQZ, të pezullohet rritja para zgjedhjeve lokale të 14 majit dhe të merret masa administrative ndaj Kryeministrit,” tha Xhemollari.

Ai shtoi gjithashtu se ky është veprimi i disatë i qeverisë “Rama” ku shfrytëzohen burimet publike dhe taksat e përbashkëta për të avantazhuar Partinë Socialiste në periudhën parazgjedhore, si rasti i rritjes së pagave të mjekëve apo skema e rimbursimit të naftës për bujqësinë.

Përdorimi i burimeve njerëzore dhe fondeve publike për fushatë zgjedhore është një nga problematikat më të mëdha të proceseve zgjedhore në Shqipëri.Pavarësisht ndalimeve me ligj, partia në pushtet është kritikuar në raportet e vëzhguesve ndërkombëtarë të zgjedhjeve se ka përdorur asetet publike në funksion të fushatës partiake.

Krasniqi rikujton paralajmërimet e ODIHR që t’i jepet fund praktikave të tilla abuzive. Sipas tij, qeveria duhet të jetë asnjanëse në zgjedhje lokale, pasi nuk është pjesë e votëbesimit.

"The government has the duty to create quality electoral standards and this requires a clear distancing from political and administrative acts in the electoral function, avoiding the use of the administration in the campaign and avoiding political events in the function of the campaign," he concluded . Reporter.al

 

Latest news