Flash News

Ditari i Maxhorancës

BIRN: The decision of the Constitutional Court on Xhačka's mandate 'in a vicious circle'

BIRN: The decision of the Constitutional Court on Xhačka's mandate

The Council of Legislation will meet on Friday to start the procedure of implementing the decision of the Constitutional Court on the incompatibility of the mandate of the deputy for the Minister of Foreign Affairs, Olta Xhaçka, after her husband was declared a strategic investor by the government.

The meeting was confirmed by the deputy speaker of the Assembly, Ermonela Felaj, after a procedural interruption at the beginning of April, when the Council decided with the vote of the socialists to request external expertise for the implementation of the decision of the Constitutional Court, after this court annulled two decisions as unconstitutional of the Assembly to block the submission to this court of the motion for incompatibility of the mandate.

"The announcements were made regularly, but because of the campaign and since the council members were not present, it was impossible to hold the meeting before, " Felaj said, while adding that "from Friday we will proceed normally."

The expert chosen to analyze the decision of the Constitutional Court will be the lawyer Krenar Loloçi.

However, the opposition considers the procedure in which the Legislation Council introduced the court's decision into a deliberate vicious circle, in order not to make a concrete decision that would allow the Constitutional Court to examine the incompatibility of Xhaçka's mandate.

Democratic MP Oerd Bylykbashi told BIRN that "the way the majority has chosen to deal with the court's decision will put the matter in a vicious circle to go back to a non-decision or a rejecting decision by the Assembly".

Divided into two groups, the opposition MPs made two different demands for the removal of Xhaçka's mandate, after her husband, former Socialist MP Artan Gaçi, was declared a strategic investor and by government decision was given the right to use the coasts in The dirt.

Pasi mazhoranca votoi kundër në Kuvend për ta dërguar papajtueshmërinë e mandatit në Kushtetuese, të dyja grupimet iu drejtuan me kërkesa të veçanta gjykatës.

Gjykata vendosi të pranojë kërkesën e 1/10 së deputetëve dhe riktheu çështjen në Kuvend, ndërsa pushoi kërkesën e 1/5 së deputetëve që kërkonin trajtimin në themel të çështjes dhe marrjen e një vendimi për papajtueshmërinë e mandatit.

Bylykbashi, mbështetës i kërkesës së 1/5-ës së deputetëve, i tha BIRN se rikthimi në Kuvend i çështjes është një “ping-pong” mes gjykatës dhe Kuvendit për të zvarritur pa një vendim konkret këtë çështje.

“Ajo që ne paralajmëruam që do të ndodhte, po ndodh,” tha ai, duke ngritur pikëpyetje edhe mbi vendimin e Gjykatës Kushtetuese për t’i ndarë kërkesat me procedurë.

Bylykbashi pranon se opozita nuk ka ndonjë mekanizëm për ta shpejtuar një vendimmarrje të Kuvendit dhe se Këshilli i Legjislacionit do të vijojë, sipas tij, zvarritjen me dëgjesa me ekspertë pa shkuar në një vendimmarrje shpejtë për të zbatuar vendimin e gjykatës që kërkon dërgimin e mocionit për shqyrtim tek ajo.

Anëtarët socialistë në Këshillin e Legjislacionit kërkuan ndihmën e ekspertëve për “pikëpyetjet” që ata kishin për rrugën se si do zbatohej vendimi për Xhaçkën. Këshilli vendosi që të thërrasë ekspertë të jashtëm, pavarësisht kundërshtimit të opozitës, e cila këmbënguli se vendimet e Kushtetueses nuk kishin nevojë për analizim.

Shqyrtimi në Kuvend për mandatin e Xhaçkës nisi që në qeshor të vitit të shkuar kur opozita, ndërmjet 1/10 së deputetëve, ndërmori një mocion për papajtueshmërinë e mandatit të saj.

Mocioni mbeti peng i zvarritjes me procedura për disa muaj në Këshillin e Mandateve deri në nëntor, kur Kuvendi me votat e PS-së rrëzoi raportin e pakicës dhe detyroi atë që t’i drejtohej Gjykatës Kushtetuese për zgjidhje të kompetencave mes Kuvendit dhe të drejtës së 1/10 së deputetëve.

Kushtetuesja i dha të drejtë opozitës duke u shprehur se “Kuvendi duhet të kishte pranuar mocionin e kërkuesit dhe të dërgonte çështjen për shqyrtim në këtë Gjykatë, në mënyrë që aspektet e pretenduara si papajtueshmëri të mandatit të deputetes Olta Xhaçka t’i nënshtroheshin vlerësimit kushtetues, pasi gjatë gjykimit kushtetues nuk u verifikua ndonjë pengesë juridiko-formale që mocioni të pengohej nga Kuvendi”.

However, this court overruled another request of 1/5 of the opposition MPs for consideration of the merits of the case, attributing the right to make this request only to the Assembly. Reporter.al

 

Latest news