Flash News

Ditari i Maxhorancës

The 'busy calendar' of the Speaker of the Assembly is holding back the implementation of the decision of the GJK on Xhačka

The 'busy calendar' of the Speaker of the Assembly is holding back the
At the end of January, the Constitutional Court annulled as unconstitutional two decisions of the Assembly to block the transfer to this court of the mandate of MP Olta Xhaçka, but 8 months later these decisions have not yet been implemented by the Assembly.

At the beginning of July, the Council of Legislation, after considering these decisions for several months, came out with two reports for the Speaker of the Assembly, Lindita Nikolla, as the legal authority that will decide on the other steps that the Assembly will follow.

The majority report suggested returning the issue to the Council for Regulation and Mandates, while the minority opinion suggested following the previous parliamentary practice to send directly to the session for voting the opposition's request that Xhaçka's mandate go to the Constitutional Court for interpretation.

Asked by BIRN why no further steps had been taken to implement the decisions of the Constitutional Court, the Speaker of the Assembly justified herself with the busy agenda at the beginning of the parliamentary session.

Her chief of staff, Kosta Bajraba, said that "the Speaker of the Assembly will soon call the Council for Regulation, Mandates and Unity to examine the issue in the spirit of the decision of the CJK". He added that it was not possible to convene this council earlier "due to the busy work calendar".

However, this argument is not convincing for the chairman of the democratic parliamentary group, Gazmend Bardhi, who told BIRN that he has officially requested and raised concerns that the decision of the Constitutional Court be implemented.

"I have repeatedly requested this issue in the Conference of Presidents", he said, adding that, "the non-implementation of the decision of the Constitutional Court is an act that seriously undermines the rule of law".

According to Bardhi, the implementation of the decision requires the Speaker of the Assembly to include this issue in the plenary session and the Assembly decides to send the case to the Constitutional Court for judgment.

With two successive motions in June and July of 2022, the opposition MPs demanded the removal of the Socialist MP's mandate, after her husband, former Socialist MP Artan Gaçi, was declared a strategic investor.

Këshilli i Mandateve pas disa muajsh debate doli me dy raporte dhe në nëntor 2022 mazhoranca votoi kundër dërgimit të papajtueshmërinë së mandatit në Kushtetuese.

Të dyja grupimet e Partisë Demokratike iu drejtuan me kërkesa të veçanta Kushtetueses duke kërkuar rrëzimin e vendimit të Kuvendit dhe interpretimin në themel të çështjes.

Gjykata vendosi të pranojë kërkesën e 1/10 së deputetëve dhe riktheu çështjen në Kuvend, duke e cilësuar antikushtetues vendimin e mazhorancës që bllokonte dërgimin e çështjes në Kushtetuese.

Në vendimin tjetër, Gjykata Kushtetuese pushoi kërkesën e 1/5 së deputetëve që kërkonin trajtimin në themel të çështjes dhe marrjen e një vendimi për papajtueshmërinë e mandatit, duke mos e legjitimuar si subjekt që vë në lëvizje gjykatën për këtë çështje.

Xhaçka mbante detyrën e Ministres së Jashtme deri në fillim të shtatorit, kur kryeministri Edi Rama njoftoi shkarkimin e saj pa asnjë argumentim.

Statusi “investitor strategjik” për bashkëshortin e saj u firmos nga Rama dhe disa ministra, anëtarë të Komitetit për Investimet Strategjike, ndërsa më vonë me vendim qeverie iu dha e drejta e përdorimit afatgjatë të brigjeve të detit dhe plazhit përballë hotelit.

Nëpërmjet një avokati Xhaçka u mbrojt para Këshillit të Mandateve se kishte deklaruar ‘konfliktin e interesit” dhe nuk kishte marrë pjesë në atë mbledhje.

Kompania e Gaçit mori në mars të vitit 2021 statusin ‘investitor strategjik', por në korrik 2021, Komiteti i Investimeve Strategjike ia kaloi përfitimet e statusit, kompanisë “AGTÇ Hotel Managment”, që më pas u zbulua se i përkiste kunatës së Xhaçkës.

The "strategic investor" status foresees public benefits for the winner, VAT reduction, accelerated administrative procedures, access to infrastructure and the electricity grid, as well as the use of state land as a beach in front of the hotel. Reporter.al 

Latest news