Flash News

E-TJERA

"If I were in the studio, we would talk differently", the journalist "bumps" with Tahir's lawyer

"If I were in the studio, we would talk differently", the journalist

The release from prison of the former Minister of the Interior Samiri Tahiri has 'bumped' in the studio the journalist Klodiana Lala and the lawyer Maks Haxhia.

During a debate on the show "Open", the journalist Lala and the lawyer of the former minister, Maksa Haxhia, clashed in the debate on the court's decision.

Lala said that the court does not hold the same standard on the decision on release from prison, while it has brought to attention cases including that of a 74-year-old man who was kept in prison until the end for carrying weapons without a permit, despite his health problems.

Haxhia, on the other hand, has raised his voice, saying that we cannot "cross" the court as to why it applied the law in one case, and not in other cases.

Excerpts from the studio discussion:

Lala: Tahiri should have been punished for traffic, or he should not have been punished at all. There is no abuse of duty. When he was minister, Albania was all covered by cannabis. Yes, the case is like when you kill a police officer. You either go home innocent or go to prison for life

Every day citizens come to us with the same requests. But the courts have only favored officials who have had problems with justice. A few hours after the arrest, they ended up in the prison hospital, in a private or even state hospital. Officials are privileged with the old and new justice.

Haxhia: Mrs. Lala, take it a little more calmly, not so passionately. Mr. Tahiri has complied with the law regarding the request.

Lala: Don't put words in my mouth that I didn't say. You didn't say otherwise.

Haxhia: There is no expert report on Mr. Tahiri. The court did not take facts as a basis from our side, but requested an expert report with three experts. The condition of a dependent minor child has been met. God Tahiri has 1 year left of his sentence. The offense for which he was convicted is an offense that we call that when they have nowhere to prosecute someone, they turn to this article. The offense is of low risk. These are the requirements of the law.

Lala: Për të saktësuar. Në asnjë moment nuk kontestova që faktet e zotit Haxhiaj nuk qendrojnë, por faktet ku është bazuar gjykate, është gjendja e bashkëshortes. Po ashtu thashë që zoti Tahiri ka paraqitur sjellje të mirë në burg, dhe ligji parashikon se mund të aplikohet kjo dispozitë kur kanë ngelur më pak se dy vite nga dënimi. Pyetja ime është a është e ndjekur i njëjti standard edhe në raste të tjera. Kemi raste kur Gjykata e Posaçme ka dashur muaj ta lirojë dikë edhe pse ka pasur disa akte ekspertimi. Ju personalisht keni pasur Selim Çekajn.

Haxhia: Nuk po kuptoj në vend të kërkoni gjykatave të zbatojnë ligjin, i thoni pse e zbatove për Haxhiajn.

Lala: Bëhet fjalë për standarde të dyfishta

Haxhia: Mos përfito se nuk jam në studio se ndryshe do flisnim ndryshe. Më shqetëson fakti që i kërkojmë gjykatës llogari pse zbatoi ligjin. Strasburgu ka sjellë rekomandime, KLGJ ka rekomanduar dënime alternative për të dënime alternative sepse ka një kosto shumë të lartë. Natyrisht në bazë të disa kritereve.

Lala: Në burgun e Kosovës në Lushnje ku shihet edhe Tahiri, ka qenë një 74 vjeçar i dënuar për armëmbajtje pa leje, ka kryer burgun ditë më ditë edhe pse kishte probleme shëndetësore. Vetë ju keni folur për standarde të dyfishta. Në këtë rast i bie që fakti që dhjetëra qytetarë të thjeshtë të dënuar janë burgjeve, nga ana tjetër lirohet Tahiri, mua me duket standard i shtatë-fishtë

Haxhia: Tahiri u lirua sepse kishte apo jo të drejtë?

Lala: Unë jam gazetare. Po të sjell rastin e Selim Çekës që e ke pasur ti.

Haxhia: Ta kuptojë populli shqiptar, që gjykatat sot janë bërë trima të shkelin ligjin dhe frikacakë ta zbatojnë atë

Lala: Ju ekspert i drejtësisë ishit

Haxhia: Mos më trego mua ekspertin.

Lala: Jam ndër ato gazetarë që kur është bërë padrejtësi

Haxhia: Je edhe avokate

Lala: Jam me diplomë të marrë prej jush. Sot vetëm prindërit dhe fëmijët e bashkëshortët e zyrtarëve u sëmurkan. Të qytetarëve të thjeshtë jo.

Haxhia: Po them jam shumë dakord, duhen marrë masa që të zbatohet ligji edhe për ato raste. Në zotin e rastin Tahiri gjykata është treguar e kujdesshme të zbatonte ligjin.

Lala: Enkelejda Hoxha u la në burg

Haxhia: Është gabim i gjykatës. Kanë frikë të zbatojnë ligjin.

Haxhia: Do ju sjell në vijim dhjetëra raste ë gjykatës së Elbasanit.

Haxhia: My comment is as a citizen about the contribution of internationals to the reform in justice, every statement about justice is legal. The position as the lawyer of the case, the embassy has all the tools, just like the internationals attached to the justice reform process, they have the tools to monitor the decision, but not to express themselves by interfering. They should ask the institutions to see if the case was judged fairly.

Vasili: You are giving legal advice to internationals.

Haxhia: I'm just giving my opinion on how it should work.

Vasili: He called it disappointing and no punishment

Haxhia: It is her right to say it.

Latest news