OP-ED

Monumentalization of King Zog

Monumentalization of King Zog

 Ekrem Spahiu

On the occasion of the 96th anniversary of the "Triumph of Legality"

Eight years ago, on December 24, 2012, in the Capital of the country, the monument of King Zog was placed, exactly on the Boulevard that bears his name, thus monumentalizing a very important date in the history of the Albanian state: the restoration of the legitimacy that is fundamental to a stable state.

In Albania and Albanian territories, in squares, boulevards, institutions, schools, etc., where national history is monumentalized, the Albanian nation bows to honor Skanderbeg, Ismail Qemali, King Zog and other figures who made this history.      

Of course, what they left behind is their national work. However, monuments keep our memory alive, because a people who do not keep alive the past, endangers the future.

Gjergj Kastrioti - Skënderbeu is the first cornerstone of Albania, the hero of the Albanians and also the protective knight of Europe. He personifies a glorious era of Albanian national history, which took its name, for the protection of Albanian lands and freedom. By monumentalizing Skanderbeg, our nation meets the national hero, in whom his most prominent aspirations and values ​​are embodied and therefore, becomes a symbol of national unity and their common struggle.

Ismail Qemali, with the founding act of the Independence of Albania, changed the political history of the Albanian people, influencing the geopolitical reformatting of the Balkans in general. Coming from a noble national door, with state culture acquired in an empire that was a five-hundred-year-old superpower, Ismail Qemali led the time and time immortalized it in the roots of the nation, in its monumental history and in the monuments erected for it.  

To come closer in time, King Zog became a major and central figure in the history of Albania, who laid the foundations of the construction and functioning of the modern Albanian state, with a clear Western European orientation. Inventor and implementer of the first administration of the Albanian state, as well as of a contemporary legislation, he would pave the way for social emancipation and development of the country's potentials. The whole corpus of Albanian legislation built under his care, marked the complete detachment from the legislation of the Ottoman period and oriented the development of Albania in terms of European models and democratic potentials.

Ahmet Zogu - Mbret i shqiptarëve, u thirr dhe iu përkushtua Shqipërisë në të gjitha momentet vendimtare historike të saj, duke filluar që nga shpallja e Pavarësisë dhe gjatë gjithë jetës së tij, të cilën e lidhi plotësisht me fatet e kombit.

Shteti i ndërtuar nga Mbreti Zog, e bëri krenar shqiptarin, të denjë për të paraqitur identitetin e tij në çdo vend të botës.

Sot, shqiptarët në të gjitha trojet kombëtare, gjithnjë e më shumë po i evokojnë vlerat, kontributet dhe arritjet e Mbretërisë Shqiptare. Ajo zgjati vetëm 11 vjet, por i la Shqipërisë një trashëgimi të pashlyeshme e cila, në shumë drejtime, është e paarritshme edhe sot.

Në njohje dhe vlerësim të personalitetit, kontributeve dhe trashëgimisë së tij historike e kombëtare, me 17 nëntor 2012, me rastin e 100 vjetorit të shpalljes së pavarësisë, shteti Shqiptar me një ceremoni dinjitoze dhe madhështore ktheu eshtrat e Mbretit Zog në Atdhe, të cilat u vendosën në Mauzoleumin e Familjes Mbretërore në Tiranë, duke përmbushur kështu një detyrim historik, patriotik, moral dhe human.

Ky akt përbënte rivendosjen në vend të historisë, jo vetëm ndaj një personi sikurse ishte Ahmet Zogu, por ndaj një epoke që mori emrin e tij e që lidhet me shtetformimin e Shqipërisë. Rivarrimi i tij pikërisht aty ku partizanët komunist hodhën në erë varrin e Nënës Mbretëreshë, përbënte njëherësh riafirmimin e mirënjohjes dhe humanizmit si vlera të patjetërsueshme kombëtare të shqiptarëve.  

Sot është 96 vjetori i “Triumfit të Legalitetit”. Ahmet Zogu me karizmën e tij, me orientimin e qartë perëndimor, me dashurinë për kombin shqiptar, rivendosi shtetin ligjor, rendin dhe sigurinë më 24 dhjetor 1924, duke i rikthyer legjitimitetin qeverisë së atëhershme të dalë nga zgjedhjet e 27 dhjetorit të vitit 1923. Me këtë vepër, ai shpëtoi Shqipërinë nga zhvillime që mund ta humbisnin atë në vorbullat e turbullta dhe retë e zeza midis dy luftërave botërore.  

Në vlerësim të kësaj date të rëndësishme historike dhe për ta bërë të plotë kuadrin jubilar të një shekulli me shtet kombëtar shqiptar, më 24 dhjetor 2012, në Bulevardin “Zogu I” u vendos monumenti i Ahmet Zogut si protagonisti kryesor i “Triumfit të Legalitetit”.

With his work, King Zog connected the history and work of Skanderbeg and Ismail Qemali for the preservation and strengthening of the national and state identity of the Albanians. Therefore, their monumentalization, as well as of other figures who made national history, is in the honor, will and culture of the Albanian nation, to perpetuate history, because a people without memory, is a people without memory and without history.

Latest news