Flash News

Rajoni

Serbian analysts show how the Kosovo issue will be closed: Vucic will ask for a referendum only in one case

Serbian analysts show how the Kosovo issue will be closed: Vucic will ask for a

The chances that Aleksandar Vucic will decide to confirm the signing of the Franco-German proposal for Kosovo through the referendum are few, say Serbian analysts.

According to the Serbian media, it is more likely that this document will be approved by the Assembly of Serbia, as was done in the case of the Brussels Agreement, and the citizens will have their say in the referendum only by signing the agreement on the normalization of relations, which can to be done simultaneously with Serbia's entry into the EU.

President Vucic stated that Serbia has accepted the concept of the agreement, based on the Franco-German proposal, without going into details of what it includes. He showed what the consequences would be if we do not accept that proposal, behind which the European Union has meanwhile stood.

"I know what I will decide, but not in the name of Serbia. In the name of Serbia, of course - otherwise it would be against the Constitution of Serbia - the other competent state bodies (parliament) and possibly the citizens will decide," said the Serbian president in his speech to the nation regarding EU pressure. and the USA for Serbia to accept the German-French plan for solving the Kosovo issue.

When he spoke about the possible declaration of the citizens, it can be concluded that Vučić meant the announcement of the referendum, but few believe that he will actually do this.

According to experts, if it is not a matter of formal recognition of independent Kosovo and the signing of a political act, as was the case with the Brussels Agreement, the government is not obliged to announce a referendum.

Slobodan Orlović, professor of constitutional law at the Faculty of Law in Novi Sad, says that any change of territory according to the Constitution means the declaration of the people in a referendum.

"If this means changing the borders, of course the people will have to declare about it, because it is one of the points of the constitutional actions", said Orlović.

Ai shtoi se “nëse nuk e kemi parë propozimin zyrtar, e sigurt është se propozimi franko-gjerman nuk përmend njohjen formale. Nënshkrimi i asaj marrëveshje do t’i mundësonte Kosovës anëtarësimin e organizatave ndërkombëtare, nga Këshilli i Evropës e deri te Bashkimi Evropian dhe NATO”.

I pyetur se a do të detyrohej qeveria të shpallë referendum në atë rast, Orloviç thekson se nuk do ta bënte.

“Serbia nuk ka asnjë mekanizëm në dy nga ato tre organizata – BE dhe NATO, sepse nuk është anëtare dhe nuk mund të ndikojë në anëtarë. Sa i përket Këshillit të Evropës, ai është vetëm anëtar, por nuk ka të drejtë vetoje. Ne mund të kundërshtojmë vetëm hyrjen në OKB, por jo si anëtare e OKB-së, por si dikush që përfundimisht do të mbështetej nga anëtarët e Këshillit të Sigurimit, anëtarët e përhershëm Rusia dhe Kina”, u shpreh ai.

I pyetur nëse përmendja e anëtarësimit të Kosovës në OKB do të kërkonte shpalljen e referendumit, ai deklaron një jo të prerë.

“Unë besoj se në atë rast qeveria do të dëshironte të ndajë përgjegjësinë me popullin dhe do të thërriste një referendum. Shprehimisht sipas dispozitave kushtetuese – jo”, shtoi Orloviç.

Bojan Klaçar, drejtor ekzekutiv i CESID, deklaron se Vuçiç nuk ia ka mbyllur derën thirrjes së referendumit, por sipas asaj që tani kemi mundësi të shohim nga deklaratat e tij dhe nga vetë dokumenti, ai opsion nuk është ndër prioritetet.

“Arsyeja e parë është se kjo marrëveshje, nëse do të mbetej në këtë formë, ka shumë mundësi që të mos shkojë para qytetarëve. Nëse mbetet si marrëveshje politike, si një lloj vazhdimësie e Marrëveshjes së Brukselit apo si ndonjë hap i ndërmjetëm.

An agreement has already been signed, the Brussels Agreement, without going before the citizens. The second reason is that this is certainly a stage and it is very likely that the referendum will have to follow when the legally binding agreement stage is reached or the referendum that will have to go before the citizens in case of entry into the European Union. Then it will be necessary", says Klaçar.

He believes that the referendum at this stage is not necessary and the elections, which will probably be held in 2024, are not in his favor either.

Source: NOVA

Latest news