I doli në krah për ‘anti-shpifjen, Rama ‘shpërblen’ Harlem Desir me rinovim mandati në OSBE; përplasja me Azerbajxhanin

Edi Rama dhe Harlem Desir

Kryeministri Edi Rama, nën cilësinë e kreut të OSBE-së për këtë vit ka kërkuar rinovimin e mandatit të Harlem Désir si përfaqësuesit të Mediave të OSBE-së.

Mirëpo, kjo ka ndeshur në kundërshtimin e Azerbajxhanit, raporton gazeta austriake ‘derStandard’, në artikullin e më poshtëm.

Kujtojmë se Desir në dhjetor të 2019-ës ka miratuar draftin e shumëdebatuar të paketës anti-shpifje, nismë e mazhorancës dhe qeverisë ‘Rama’, pasi shkruante se paketa ishte në përputhje me standardet nderkombëtare.

Artikulli:

Azerbajxhani, ka dalë kundër zgjatjes së mandatit të Përfaqësuesit të Mediave të OSBE-së Harlem Désir, i cili, sipas planeve nga Kryesia shqiptare e OSBE-së, do të mbetet në detyrë së bashku me tre liderët e tjerë të organizatës. Pa miratimin e 57 vendeve anëtare të OSBE-së, organizata do të përballet me një ndërhyrje nga 18 korriku.

“Ministria e Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit në një shënim proteste pranë Këshillit të Përhershëm të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) u shpreh se nuk pajtohej me emërimin e diplomatit francez Harlem Désir si përfaqësues i mediave të OSBE-së edhe për tre vjet të tjerë “, njoftoi agjencia e pavarur e lajmeve Azerbajxhan Turan, e themeluar në 1990.

Kritikë e ekzagjeruar

Ministria e mbështeti qëndrimin e saj në faktin se Deziri “kritikoi tepër” situatën me lirinë e shprehjes në Azerbajxhan gjatë mandatit të tij të parë tre-vjeçar. Sipas Turan, Baku po bllokon edhe zgjatjen e mandateve të Sekretarit të Përgjithshëm të OSBE-së, Thomas Greminger, e cila skadon në korrik, Ingibjörg Solrun Gisladottir si Drejtor i Zyrës për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR) dhe Lamberto Zannier si Komisioner i Lartë për Pakicat . Këto vendime të rëndësishme të personelit në OSBE duhet të merren me konsensus me të gjitha vendet anëtare të OSBE-së.

Një zëdhënës për kryesinë shqiptare të OSBE-së nuk tha asgjë në lidhje me pozicionin e Baku ndaj APA. Sidoqoftë, ai konfirmon se Shqipëria po kërkon të zgjasë katër detyrat e mëparshme.

“Më shumë se 90 përqind e vendeve anëtare të OSBE-së pajtohen me qasjen tonë. Sidoqoftë, negociatat janë ende në vazhdim e sipër, kështu që ne nuk mund të themi asgjë në lidhje me rezultatin e tyre dhe kur do të merren vendime të mëtejshme,” tha diplomati shqiptar Andris Stastoli.

“Austria mbështet kryesinë shqiptare të OSBE-së në projektin për të zgjatur konsensusin në mënyrë që të sigurojë funksionimin e qetë dhe efikas të organizatës në një kohë që është sfiduese për multilateralizmin,” tha një zëdhënës për Ministrinë e Punëve të Jashtme Austriake. Ai nuk ka dashur të komentojë qëndrimin e Azerbajxhanit.

Shqipëria aktualisht nuk po planifikon një takim të krahasueshëm në nivel ministror. Meqenëse shtetet anëtare e kishin aprovuar një herë këtë ekip menaxhues, procedura tani është e njëjtë tha diplomati  Stastoli.