Mjekë, profesorë, kërkues shkencorë… pandemia ‘thelloi plagën’  dhe nxori në pah mjekët shqiptarë të larguar nëpër botë

Largimi i trurit, ajkës së intelektualëve dhe sidomos e rinisë ka sjellë pasoja të rënda për vendin në vitet e tranzicionit. Në tri dekadat e fundit, Shqipëria është përballur me ikje në masë të bluzave të bardha.

Nga viti 2010 në vitin 2017 janë larguar nga vendi 772 mjekë, me arsim të përgjithshëm ose me specializime pasuniversitare, sipas të dhënave nga Forumi Ekonomik Ndërkombëtar i Vjenës.

Numri i mjekëve shqiptarë në emigrim është 1029, por ky numër është edhe më i lartë pasi nga 2017 në 2020 emigrimi i trupës mjekësore ka vijuar me ritme të larta.

Ajo që vlen për t’u përmendur është fakti se gjatë periudhës së pandemisë, e sidomos gjatë fazës tre mujore të karantinës, në mediat shqiptarë nuk munguan pafund mjekë shqiptarë që përshkruanin situatën e pandemisë përmes lidhjeve online nga thuajse çdo cep i botës, duke treguar se sa shumë mjekë shqiptarë janë larguar nëpër botë.

Pjesa më e madhe e mjekëve shqiptarë janë të vendosur tashmë prej vitesh kryesisht në SHBA, Angli, Itali, Gjermani, Zvicër, Australi etj.

Ata u përkasin fushave të ndryshme të mjekësisë, por njihen edhe si profesorë, kërkues shkencorë, biologë, kimistë etj.

Më poshtë, po rendisim vetëm disa prej tyre:

As. prof. Miranda Xhilaga (MD, PhD), shkencëtare shqiptare në hulumtimin e kancerit të prostatës në Australi

Dr. Livia Tepshi, farmaciste dhe Kërkuese Shkencore pranë Institutit Curie, Paris, Francë

Binjaket Argita dhe Detina Zalli,  janë shkencëtare në SHBA

Suela Jonuzaj, shkencëtare në inxhinierinë kimike në Angli

Adnan Kastrati, kardiologu shqiptar që drejton klinikën e sëmundjeve të zemrës në Bavari.

Mira Mezini, profesoreshë e informatikës në Universitetin e Darmstadtit, Gjermani,

Dr. Eriona Heta – shkencëtare në Mjekësinë Molekulare, Gjermani

Arlinda Cerga Pashoja, e zhvendosur në Angli, ku ka zhvilluar karrierën e saj si psikologe, autore, studiuese e shkencave ndërkombëtare.

Dr, Kirsto Papa, kardiokirurgu shqiptar që jeton e punon në Irlandë

Dr. Eni Halilaj, inxhiniere bio-mjekësore në SHBA

Mario Ademaj,  mjek shqiptar që jeton e punon prej vitesh në Çikagos, SHBA

Kita Sallabanda, e specializuar në neurokirugji dhe radiokirurgji në Spanjë

Shpëtim Baci, punon prej 17 vitesh në spitalin e Parmës, Itali

Genc Kelmendi- mjek shqiptar në Shtutgart të Gjermanisë

Genc Kapxhiu,  mjek në spitalin San Donato në Arezzo, Itali,

Skënder Myrtezani, epidemiologu, profesor i Mjekësisë Klinike në prestigjiozen Cornell University në SHBA

Kastriot Borici, në Turqi

Behar Cekorja-Itali

Elson Gjonaj-Milano

Albert Troci-Itali

Erion Musabelliu-Kanada

Sulejman Celaj-Nju Jork

Arban Domi-ShBA

Rifat Latifi-ShBA

Filip Caushaj-ShBA

Adrian Fandi-Londër

Rexhep Agolli-Britani