E-TJERA

Raporti i Europol: Shqipëria mbetet burimi kryesor i trafikimit të kanabisit në BE

Raporti i Europol: Shqipëria mbetet burimi kryesor i trafikimit të

Shqipëria vijon të mbetet burimi kryesor i furnizimit me kanabis sativas bimë  të vendeve të Bashkimit Evropian.

Ky është një prej përfundimeve të raportit më të fundit të EUROPOL me titull “Vlerësimi i Kërcënimit nga Krimet e Rënda dhe të Organizuara”.

Tregu i kanabisit mbetet deri tani droga më e madhe tregu në BE, duke raportuar se tregtia e kanabisit ose po rritet, ose është e qëndrueshme. Trafikimi i kanabisit do të mbetet një burim i konsiderueshëm i të ardhurave për një gamë të gjerë kriminelësh

Kultivimi i kanabisit mbetet burimi kryesor i kanabisit të shpërndarë brenda BE-së. Prodhimi me bazë në BE i kanabisit bimor vazhdoi të zgjerohet gjatë viteve të fundit.

Kultivimi i kanabisit besohet të ndodhë në të gjitha shtetet anëtare, megjithëse me nivele të ndryshme

e sofistikimit dhe shkallës. Shqipëria mbetet një burim kryesor i kanabisit bimor trafikuar në BE, kurse Maroku mbetet burimi kryesor për rrëshirë kanabisi. Rrjetet kriminale merren me trafik kanabisi janë shumë të organizuara.  

60 për qind e krimit të organizuar e kryen aktivitetin duke përdorur dhunën dhe po aq, korrupsionin, ryshfetin e thjeshtë deri te skemat e sofistikuara miliona-dollarëshe dhe transportohet kryesisht me rrugë detare drejt Italisë”, thuhet ndër të tjera në raport.

Të fundit