Flash News

Kosova

Serbët e veriut të Kosovës nisin peticione për të shkarkuar kryetarët shqiptarë të 4 komunave

Serbët e veriut të Kosovës nisin peticione për të

Përfaqësuesit e qytetarëve të katër komunave në veri të Kosovës dhe Metohisë – Mitrovicës së Kosovës, Leposaviçit, Zveçanit dhe Zubin Potok – kanë dorëzuar kërkesa për inicimin e peticionit për shkarkimin e kryetarëve të komunave sipas procesit të përcaktuar nga qeveria për shpalljen e zgjedhjeve të reja, raporton EURACTIV.

Kryetari i Komunës së Mitrovicës së Veriut, Nexhat Uglanjin konfirmoi se tre persona kishin shkuar për të paraqitur kërkesën, por nuk kishin ndjekur procedurën e duhur dhe iu kërkua një gjë e tillë. Kryetari i Komunës së Zubin Puton, Izmir Zeqiri, konfirmoi informacione të ngjashme – se individëve u është thënë që të ndjekin procesin e duhur që përfshin kalimin nëpër kuvendet komunale.

Sipas rregullave të qeverisë, ata që dëshirojnë të kërkojnë shkarkimin e kryetarit duhet të njoftojnë kryesuesin e kuvendit komunal dhe Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) si hap të parë.

KQZ konfirmoi se kanë marrë katër emaile me një kërkesë për shkarkimin e kryetarëve të bashkive. Zëdhënësja e KQZ-së tha se çështja është duke u proceduar sipas rregullave.

“Mund të konfirmoj se gjatë ditës së sotme kemi marrë katër e-maile, tre prej të cilave kanë bashkangjitur formularin e plotësuar për fillimin e kërkesës për shkarkimin e kryetarit nga detyra. Në këtë fazë mund t'ju them se këto letra do të përpunohen dhe ne do t'ju informojmë për këtë”, thuhet në njoftimin e KQZ .

Sipas rregullave, brenda pesë ditëve nga marrja e kërkesës, kryetari duhet të regjistrojë grupin iniciues si palë të autorizuar. Nëse kjo nuk bëhet brenda afatit, grupi mund t'i kërkojë KQZ-së ta bëjë këtë.

Pesë ditë pas regjistrimit, grupi duhet t'i dorëzojë kryetarit dokumentet e nevojshme për numrin e zgjedhësve në bashkinë përkatëse dhe numrin e nënshkrimeve të kërkuara. Grupi më pas ka 30 ditë për të mbledhur nënshkrime për të kërkuar largimin e kryebashkiakëve, me një zgjatje prej 15 ditësh të mundshme.

Më pas peticionet i dërgohen kryetarit dhe KQZ-së. Institucioni zgjedhor verifikon nënshkrimet dhe nëse nuk arrihet pragu prej 20% i zgjedhësve, grupi nismëtar ka 10 ditë të tjera për ta arritur atë. Nëse më pas mblidhet sasia e duhur e nënshkrimeve, thirren zgjedhjet në atë komunë.

Por disa serbë të Kosovës kanë pohuar se u penguan të bëjnë regjistrimin.

“Ne si qytetarë erdhëm sot për të dorëzuar iniciativën për shkarkimin e kryetarit të Mitrovicës së Veriut. Këtë kemi dashur ta bëjmë, sikurse edhe bashkëqytetarët tanë nga komuna e Zveçanit, Zubin Potokut dhe Leposaviqit. Pas disa orësh negociatash me autoritetet e Komunës së Mitrovicës së Veriut, ne nuk mundëm ta dorëzonim këtë iniciativë. Nisma jonë u refuzua”, tha Sanja Krtiniç.

Ajo theksoi se njerëzit donin të iniconin shkarkimin e kryetarit të Mitrovicës së Veriut sepse besonin se ai ishte zgjedhur në mënyrë të paligjshme dhe jolegjitime, përkundër faktit se vëzhguesit ndërkombëtarë i konsideruan zgjedhjet të lira dhe të ndershme dhe i njohën rezultatet.

Kryetarët aktualë të katër komunave u emëruan pas zgjedhjeve të 23 prillit, të cilat serbët e Kosovës i bojkotuan pas thirrjeve nga Beogradi për të mos marrë pjesë. Zgjedhjet u shpallën pasi serbët dhanë dorëheqje masive nga të gjitha institucionet e Kosovës në fund të vitit 2022.

Të fundit