Flash News

Bota

Blink to the Middle East, the worst violence between Israelis and Palestinians in decades

Blink to the Middle East, the worst violence between Israelis and Palestinians

Fears of escalating violence between Israelis and Palestinians have materialized with a deadly attack on a synagogue in east Jerusalem on Friday. It came a day after Israel launched its deadliest attack in more than two decades. On Saturday, the Israeli authorities announced that a 13-year-old Palestinian wounded at least two people with a gun in East Jerusalem. The State Department is calling for de-escalation as Secretary of State Antony Blinken heads to the region on Sunday.

At least seven Israelis were killed Friday evening in a shooting at a synagogue in east Jerusalem. Israeli police said the attacker waited until people finished their Shabbat prayers and then opened fire. The attacker himself was later killed at the scene.

The US State Department strongly condemned what it called a terrorist attack.

Speaking to reporters shortly after the incident was announced, US State Department Deputy Spokesman Vedant Patel said the attack was absolutely horrific and that the US commitment to Israel's security continues to be assured. Mr Patel said Secretary of State Antony Blinken's plans to visit Egypt, Israel and the West Bank on Sunday, Monday and Tuesday had not changed.

Palestinians protested earlier on Friday in Jerusalem and on Thursday at the site of an operation by Israeli forces in a refugee camp in the West Bank. Palestinian officials said at least nine people were killed, including a 61-year-old woman.

The Israeli military released footage from the soldiers' helmet-mounted cameras, saying they had targeted members of the Islamic Jihad terrorist group, who were involved in planning and executing attacks against Israelis.

Palestinian President Mahmoud Abbas's spokesman called the operation a massacre and declared three days of mourning.

“Me agresionin e vazhdueshëm ndaj popullit tonë dhe shkeljen e marrëveshjeve të nënshkruara, përfshirë ato të sigurisë, ne e konsiderojmë nga ky moment joekzistent koordinimin për sigurinë me qeverinë e pushtimit izraelit”, tha zëdhënësi palestinez Rudeineh.

Gjatë udhëtimit të tij në Lindjen e Mesme, Sekretari Blinken do të bisedojë me zyrtarët palestinezë, izraelitë dhe egjiptianë për çështje si mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe vlerave demokratike.

Por përshkallëzimi i dhunës mund të hedhë një hije mbi vizitën e tij. Të premten, Izraeli goditi me raketa Bregun Perëndimor, në përgjigje të goditjeve nga militantët palestinezë.

Disa analistë, si Brian Katulis i Institutit për Lindjen e Mesme, kishin patur që më parë shqetësime për përfshirjen e ministrave të së djathtës së largët në qeverinë e re të koalicionit në Izrael, nën drejtimin e Kryeministrit të rikthyer Benjamin Netanyahu. Por dhuna, thotë ai, shton një tjetër përmasë kompleksiteti.

“Kjo (dhunë) krijon ndërlikime të mëtejshme për një situatë që ishte tashmë e komplikuar me qeverinë e re izraelite, me shqetësime për zëra më ekstremistë në qeveri dhe të asaj çfarë ata mund të bëjnë për ta trazuar jo vetëm situatën e palestinezëve, por edhe më gjerë në rajon”, tha ai.

Mr. Katulis says another major issue for Secretary Blinken's trip will be Iran, the stalled nuclear deal, and the United States' response to ongoing protests for women's rights and against the brutality of the Iranian government./VOA

Latest news