Flash News

Bota

Macron bëri fushatë me financime të paligjshme? Prokuroria nis hetimet

Macron bëri fushatë me financime të paligjshme? Prokuroria nis

Prokurorët francezë njoftuan se kanë hapur një hetim për financim të paligjshëm të fushatave elektorale në 2017 dhe 2022. Dyshohet se presidenti Emmanuel Macron është në shënjestër të këtyre akuzave.

Deklarata e prokurorëve, pa cituar Macron ose partinë e tij, tha se një hetim gjyqësor u hap më 20 tetor në lidhje me pretendimet për "llogaritë e paqëndrueshme të fushatës" dhe "reduktimin e zërave të kontabilitetit" në lidhje me kompanitë konsulente që operonin gjatë fushatave elektorale të 2017 dhe 2022.

Një tjetër hetim nisi në lidhje me favorizimin e supozuar në lidhje me ato fushata, tha ai. Financimi i fushatës në Francë është i rregulluar rreptësisht.

Le Parisien, duke cituar burime anonime, tha se gjyqtarët po përqendrohen në kushtet në të cilat u lidhën disa kontrata të mëdha midis McKinsey dhe shtetit pas zgjedhjes së Macron.

Një zyrtar i presidencës franceze tha se Pallati Elysee “është vënë në dijeni të komunikimit nga zyra e prokurorisë financiare në lidhje me hapjen e dy hetimeve gjyqësore. I takon sistemit të drejtësisë të udhëheqë hetimet në të gjithë pavarësinë”.

Përfaqësuesit e McKinsey në Francë nuk kanë komentuar mbi hetimin. Ky hetim u hap dy javë pasi një raport nga Senati Francez tha se McKinsey nuk kishte paguar tatime mbi fitimin e korporatave në vend që të paktën nga viti 2011. Raporti gjithashtu vuri në pikëpyetje përdorimin e konsulentëve privatë nga qeveria.

Macron në atë kohë tha se ishte "i tronditur" nga dyshimet për evazion fiskal nga ana e firmave konsulente. E ashtuquajtura "Çështja McKinsey" nxiti kritika nga rivalët e Macron përpara zgjedhjeve presidenciale të Francës që çuan në fitimin e një mandati të dytë në prill.

Burimi: Euronews

Latest news