Flash News

Ditari i Opozitës

The release of Alqi Bllakos, the DP reacts: He gave a guarantee that he would not speak to spoil the work of the SP

The release of Alqi Bllakos, the DP reacts: He gave a guarantee that he would

The Democratic Party has reacted after the court's decision to change the security measure for former SP deputy, Alqi Blako, from 'prison arrest' to 'house arrest'.

In a statement to the media, deputy Belind Kelliçi says that Blako was released after he gave a guarantee that he would not speak and spoil the work of the party and the leader, regarding the affair of the incinerators.

According to him, the alibi found for Bllako is a farce, just like the entire investigative process of the incinerators.

Full statement: 

Edi Rama took Alqi Bllako to convalescence today, after making sure that he would not "sing" from the cell. The socialist deputy, involved in the incinerator affair with his own feet and his father's, but with the head and brain of Edi Rama, after 6 months in the cell, was sent home today.  

Only after he gave a guarantee that he would not speak and spoil the work of the party and the leader. Only after the dome has made the decision on the new scheme that it will follow and that includes only one 'scapegoat', that of Klodian Zoto.

Legally, the change of the security measure, from "prison arrest" to "house arrest" occurs for one of the following reasons:

1. The arrested person does not pose a risk of leaving the country;

2. He is not in a position to destroy the evidence;

3. There are health reasons;

4. There is no risk of repeating the criminal offense.

Gjashtë muaj pas arrestimit me akuzat e “shpërdorimit të detyrës dhe korrupsionit”, gjykatësit kanë vendosur se Bllako nuk përbën rrezik, as për ikje nga vendi, as për prishje provash, dhe as për përsëritje të veprës penale.

Duke harruar, ose bërë sikur, një element tejet të rëndësishëm: tre bashkëpunëtorë të Bllakos, Mërtiri-Gugallja-Zoto, sot janë ende në kërkim. Po ashtu ata vazhdojnë “ta përsërisin veprën penale” duke marrë nga paratë e taksapaguesve shqiptarë miliona euro të cilat u derdhen në llogaritë bankare, edhe pse janë në kërkim ndërkombëtar.

Ndaj, alibia që gjendet për Bllakon është një farsë. Ashtu siç është farsë edhe i gjithë procesi hetimor i inceneratorëve, i cili nuk prek trungun, por shkund vetëm gjethet. Kokat e aferës janë të lirë dhe vendosin se, kush hyn dhe kush del në burg, kush arratiset dhe kush shpallet në kërkim, apo kush e bën burgun e lehtë nga shtëpia. 

Kokat dhe përgjegjësit e vërtetë janë: Edi Rama, Engjëll Agaçi, Erion Veliaj dhe Arben Ahmetaj.

Alqi Ballko është vetëm ‘ushtari Rajan’, i mbetur në kryqëzimin e zjarrit të një drejtësie që bën sikur heton e dënon, dhe të korruptuarve dhe korruptuesve të mëdhenj në majën e kupolës qeveritare, i rezervon qetësinë që rrjedh prej kontrollit total të drejtësisë.

Alqi Blako is the signal that this dome sends to the accomplices in crime, who, even though they have received millions, can be considered "small thieves" and harmless.

The dome tells them that someone should go to jail, someone should take a hit for the party and the leadership. But in the end, the party takes care of you. It can turn "prison arrest" into "house arrest" or, even if you are convicted, you may not do it for more than 2-3 years. 2-3 years for tens of millions of euros, it's worth it after all.

This is the pact between those who steal and mock you, this is the Omerta code of the ruling mafia. 

The capture, imprisonment and taking home of Alqi Bllakos is another proof that the mafia only repositions itself, but is not punished.

In fact, it cannot be otherwise!

The mafia is the state itself. 

The state is Edi Rama.

He is the one who makes the decisions.

Latest news