Flash News

E SHPJEGUAR

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from actors and director to the granddaughter of Qazim Mulleti

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

In recent days, there has been a stir on social media for the return - reading - of the comedy "The Prefect". The reading at the National Theater of the play "Prefect" by Besim Levonja, displayed on "Facebook" on the occasion of the November holidays has aroused a series of criticisms.

According to critics, this work mocks and mocks the figure of Qazim Mulleti, former mayor and former prefect of Tirana during the years of Nazi-Fascist occupation. Initially it was the association "Tirona Intellectum" that made a strong reaction to the return of this work. According to "Tirona Intellectum", it seems that the Theater with this work is re-evaluating the theses and approaches that the Theater had during the communist regime, the class war and the stigmatization of Tirana residents who were not only convicted and deprived of property to give to the new elite communist, but were also portrayed and immortalized in works of art. 

Arben Derhemi is the actor who brought back the work and according to "Tirona Intellectum" this actor is from Tirana makes the event even more embarrassing. The actor himself reacted to the request of the Tirana Association to officially remove the comedy "Prefect" from the broadcast, saying that he did not understand "where the real tyrants were affected."

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

"Une e di qe ne sot jetojme ne boten e internetit dhe rrjetet sociale i kane dhene te drejte cdo “qenie intelektuhale” te sajoje e shpife c’i intereson dhe i vjen per shtat ,por nuk kuptoj ku i ka prekur keta tironcat e vertete ,leximi qe ne i beme vepres groteske “Prefekti”,ne nje kendveshtrim tjeter dhe per ta evidentuar si fig historike te madhe.Ju qe i bini tam tamit te patriotizmi ojf-ist meritoni vetem nje batute me te cilen mbyllet vepra………………….. “U ulen malet ,u ngriten Halet”- shkroi Derhemi në profilin e tij në Facebook.

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

Ndërkohë, lidhur me këtë situatë ka reaguar sot në disa dalje televizive dhe mbesa e Qazim Mulletit, Besforta Mulleti, ku tha se vepra 'Prefekti' denigron figurën e tij, duke kërkuar një rishkrim të veprës, ndërsa theksoi se ata janë gati të kontribuojnë me informacione. Sipas saj, Qazim Mulleti ka qenë një njeri mjaft i arsimuar për kohën e që fliste disa gjuhë të huaja, duke shtuar se ata po shohin edhe kuadrin ligjor për të penguar shfaqjen e kësaj vepre.

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

"Për ne kulmi ishte fakti që pati një përpjekje për ta risjellë. Ata mundohen të kapen me fjalët ishte risjlellje, rilexim, por sa kohë që ajo vepër nuk ka devijim nga skripti i atëhershëm, mua dhe familjes time na lë të njëjtën shije të keqe. Kishte 30 vite që nuk shfaqej. Ne po shikonim mundësinë edhe si të shikojmë kuadrin ligjor e të përpiqemi ta ndalojmë shfaqjen e saj. Ne kërkojmë të rishkruhet, rishikohet siç ka qenë në të vërtetë, është figurë që ka kontribuar për këtë vend. Mbase vërtetë aktorët kanë patur një qëllim të mirë dhe nuk dua të debatoj mbi këtë, por të risjellësh një vepër që ka konotacion negativ për figurën e Qazim Mulletit, që e denigron, e ta shfaqesh në Ditën e Pavarësisë, është e tepër. Nëse duan ta risjellin Qazim Mulletin e vërtetë, të vijnë të diskutojnë me familjen tonë, ne mund të japim të dhëna, por z.Çuli dhe z.Derhemi vazhdojnë t'i qëndrojnë të tyres. Qazim Mulleti ka qenë një patriot i vërtetë, shumë i shkolluar për atë kohë, ka studiuar në Greqi, Stamboll, fliste disa gjuhë të huaja dhe nuk besoj se një person i tillë mund të jetë kaq grotesk sa paraqitet", tha Besfora për Report Tv.

Gjithashtu, shqetësuese për mbesën e Qazim Mulletit është dhe fakti që në vepër përdorën emra të vërtetë dhe ajo tha se kjo nuk ndodh në asnjë vend të botës, të tallësh një personazh duke i përdorur emrin e tij e të familjarëve. Veprën ajo e konsideroi edhe diskriminuese, pasi tha se tall edhe dialektin e Tiranës.

Ndërsa në një intervistë për "Syri", Besforta Mulleti tha se "të gjitha durohen por të tallet mbiemri ynë, është e tepërt."

Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

"Unë jam shumë krenare për mbiemrin tim, nuk e kam ndërruar as pas martesës, jam shumë krenare për prejardhjen time, për familjen time për faktin që jam një pasardhëse e Qazim Mulletit dhe e vëllait tjetër të tyre Hysni Mulleti i cili nuk ka lënë trashigimtar. Figura groteske që shfaqet në komedinë ‘Prefekti’ është shumë larg nga Qazim Mulleti i vërtetë dhe këtë nuk e them vetëm unë por e thonë dhe ato që e njohin shumë mirë dhe historinë e Shqipërisë, e kanë thënë vetë artistët. Ai ishte një person shumë i formuar nga ana akademike, intelektuale, po flasim në konteksin kohor kur ai jetoi. Ai studoi në Greqi, pastaj vazhdoi në Kolegjin Ushtarak elitar në Stamboll, bëri studime dhe në diplomacinë ushtarake në Vienë, zotëronte shumë gjuhë të huaja .Tani një person që di kaq shumë gjuhë të huaja nuk mund të jetë kaq groteks , kaq injorant sa shfaqet në komedi."- she told "Syri Tv".

Meanwhile, in the studio of Abc News, two days ago, the director of the online reading of the work "Prefect", Spiro Duni, said that the return to the stage of the figure of Qazim Mulleti was done in order to bring to attention the role he had in that period where he helped the communists and even Enver Hoxha himself.Debates and criticism for the return of "Prefect", reactions from

"By no means do I want to convey that I recommend for the mother to be inactive." Qazimi and Hajria are people who love music and reading. "Besim Levonja's masterpiece, but it is one of his most well-known works," he said.

Latest news