Flash News

E-TJERA

'May 5' is missing from the agenda / Opposition demands date for the session, SP: We have a calendar of works

'May 5' is missing from the agenda / Opposition demands date for the

The Law Commission has started the meeting today with a debate on the agenda. Opposition MPs have demanded that part of the discussions be the action for the demolition of apartments in the area of ​​'5 May' in Tirana, which is not reflected by the majority.

The General Secretary of the Democratic Party, Gazment Bardhi, requested that the hearing for 'May 5' be tomorrow, while the chairwoman of the commission, Klotilda Bushka, stated that the dates and sessions were not determined by her, while emphasizing that there is a calendar in the list of priorities. set of works.

MP Dashnor Sula also had a reply, who expressed 'regret' for the level where the conversation reached by reciting the articles of the regulation '. "It is collapsing there, it is becoming famous, you are accusing us that we have interests there, let us hear who these companies are. "We are entering this kind of debate, it is shameful", said Sula.

Excerpts from the debate:

Gazment Bardhi: 1/3 have requested a hearing for May 5, it is an exclusive right of the opposition deputies and should have been on the agenda, we were informed that you have held several meetings of the presidency. We do not understand why you did not include it in the agenda and did not call it on the date and time requested by 1/3 of the assembly, why it is not included today and this is not a requirement based only on regulations, but is an essential part of the competence of an assembly and if you as the majority after the blocking of any investigative commission, have decided to deny us even hearings on an issue that has to do with the public interest, let us know so that we can our decisions. Once the Municipality is not a state institution, another time for what we want. Therefore that meeting of the Presidency of the Commission,

Klotilda Bushka: Dates are not set by me, without being discussed in the Presidency of the Commission and according to the rules of the Commission, we have a calendar of works and they are a priority for Thursday's session, we will meet the Presidency and notify you of the decision, it is useless to continue this discussion, I am very clear, I was very correct, we have to follow the rules, and you can not determine the date and time, that it is a matter of organizing the work of the Commission, to reconcile calendars, to communicate with all of them who are in charge of carrying out the approved calendars to set the date and time, you have the right to make the request, but we can not set the date and time you requested. I have requested that the Presidency of the Commission convene and the review of your case will be decided, I have communicated with the municipality of Tirana,

Gazment Bardhi: Pa penguar punën, sot mund të kishte qenë pika 3 e rendit të ditës, sikundër mund të bëjmë pasdite, se nuk ka një rregull që ky komision punon vetëm 2 orë në ditë, por datën, orën dhe çështjen e cakton kërkyesi, jo kryesia, dhe nuk ka lidhje me çështjen e kalendarit, se për këtë nuk ka një kërkesë, kemi kërkuar seancë dëgjimore, nëse për ju respektimi i pronës, nuk është çështje urgjente, për ne po. nëse do humbim 3 javë kohë, ato shtëpi u prishën dhe nuk kemi çfarë të diskutojmë.

Klotilda Bushka: Unë ua dhashë përgjigjen time, do të futet në kalendarin e punimeve të Komisionit, unë rregulloren do e zbatoj. Për mua urgjenca e kësaj çështje është njësoj si çështjet e tjera në rend dite. Kam qenë shumë rigoroze në zbatimin e saj, kam mbledhur kryesinë e Komisionit për këtë çështje. Nuk ngeli urgjenca sot pas 6 muaj. Për mua kanë të njëjtën rëndësi të gjitha çështjet që ka komisioni. Këtë debat do ta trajtojmë në mbledhjen e kryesisë së Komisionit menjëherë pas kësaj mbledhje. 

Dashnor Sula: Kërkoj ta lini në datën 14 shkurt, ditën e Shën Valentinit. Është për të ardhur keq, me gjithë respektin për ju, që të arrijmë në këtë nivel që të recitojmë nenet e rregullores për një çështje që është aq sensitive. Më vjen keq që arrijmë në këto nivele. Do ishte shumë e moralshme që të enjten që kemi bërë një propozim këtu për ngjarjen që po ndodhte në 5 Maj, mund të jenë të drejta ose jo,  s’ka asgjë të keqe që ne të marrin informacion nga bashkia apo aktorët e përfshirë në atë proces. Ka problematikë, ka pretendime, por në fund të fundit ne si komision, por në fund jemi edhe komision i të drejtave të njeriut që në çastin më të parë ne të mblidheshim. Ju e keni thënë që për nevoja emergjente qeveria ka nxjerrë 36 akte qeveria. Atje po shembet po bëhet nami, po na akuzoni se kemi interesa atje, ti dëgjojmë kush janë këto firma. Po hyjmë në këtë lloj debati është e turpshme.

Dhurata Çupi : To be serious with this request because we do not have it for show, but it is a big problem. I believe that today we should decide as soon as possible, the summoned to the public hearing are in Tirana. We can call them this afternoon. Other agendas are postponed.

Latest news