Flash News

E-TJERA

Cyber ​​attacks from Iran/USA conducts the first defense operation in Albania

Cyber ​​attacks from Iran/USA conducts the first defense operation in

Cyber ​​attacks in Albania showed once again how insecure our personal data is.

And since the government is unable to provide security and protect the state, a team of cyber operators from the US National Cyber ​​Mission Force (CNMF) have conducted their first defensive operation, strengthening the partnership with Albania and the knowledge unique on the malicious activity of cyber attacks.

The CNMF sent a team in cooperation with Albania to conduct network defense activities together with the partner country to identify, monitor and analyze the adversary's tactics and techniques.

Operations Hunt Forward are defense missions that allow countries to better understand common threats and increase the security of critical networks on which the US, allies and partners depend, reports abcneës.al.

" We expect the increase of cooperation with ANA to create a resilient ecosystem and a green area in our public infrastructures ," said Dr. Igli Tafa, General Director of AKCE SK, also the National Coordinator for Cyber ​​Security, (NAECCS) of Albania, who is also responsible for overseeing the law and policies for cyber security and trusted services.

In July 2022, Iranian cyber actors launched a cyber attack against the government of Albania. According to the US Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), the same Iranian actors used similar tactics, techniques and procedures in another wave of cyber attacks against the government of Albania in September 2022.

Following the cyber attacks, the US strongly condemned Iran's cyber attack against its NATO ally and reaffirmed its support for Albania's efforts to strengthen its cyber security.

"The United States is committed to working with Albania to secure its digital future and to ensure that cooperation is a force for innovation, productivity and empowerment," said Nathaniel Fick, US Ambassador for Cyberspace and Digital Policy.

"We will continue to support the efforts of our NATO ally Albania and invite partners to join us together with our NATO allies to hold Iran accountable for its devastating cyber attacks against Albania. in July and September 2022.

Gjatë periudhës tre-mujore, operatorët kibernetikë të CNMF punuan ngushtë me partnerët kibernetikë shqiptarë, duke kërkuar për të zbuluar aktivitete keqdashëse kibernetike dhe duke identifikuar dobësitë në rrjetet e Shqipërisë.

Bashkëpunimi me Komandën Kibernetike të SHBA-së ishte shumë efektiv dhe na bëri të ndiheshim të sigurt duke u siguruar se kemi ndjekur të gjitha hapat e duhur për t’iu përgjigjur këtyre sulmeve të sofistikuara”, tha Mirlinda Karçanaj, Drejtore e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI). institucion i Qeverisë Shqiptare që koordinon zhvillimin dhe administrimin e sistemeve të informacionit shtetëror. Shpresojmë që ky bashkëpunim të vazhdojë edhe në të ardhmen në mënyrë që të shkëmbejmë më tej përvojat dhe të rrisim kapacitetet tona në një nivel tjetër.”

Operatorët kibernetikë amerikanë i dhanë qeverisë së Shqipërisë mundësin për të ndërmarrë hapa drejt forcimit të mbrojtjes së rrjetit.

Këto njohuri kanë treguar se janë të dobishme për mbrojtjen e Shteteve të Bashkuara nga agresioni i jashtëm dhe sulmet keqdashëse  në hapësirën kibernetike.

Operacionet Hunt Forëard kryhen në bashkëpunim me një komb që është partner dhe me operatorë kibernetikë civilë elitë ushtarakë dhe federalë nga CYBERCOM.

Gjatë operacionit, operatorët amerikanë  bisedojnë me homologët e vendit pritës, duke kërkuar vetëm në ato rrjete që partneri në fjalë ka identifikuar dhe ka siguruar akses.

Partneritetet që ndërtojmë do të mundësojnë mbrojtje më të mirë kibernetike në të ardhmen, ato do të forcojnë aftësinë tonë për të mbrojtur kombet tona,” tha gjenerali i Ushtrisë së SHBA-së William J. Hartman, komandant i Forcave të Misionit Kombëtar Kibernetik.

“Këto gjueti na afrojnë më shumë me aktivitetin e kundërshtarit për të kuptuar më mirë dhe më pas për të mbrojtur veten, por ato gjithashtu afrojnë SHBA-në më afër partnerëve dhe aleatëve tanë. Këto marrëdhënie janë thelbësore për mbrojtjen e rrjeteve tona dhe infrastrukturës kritike kundër kërcënimeve të përbashkëta.”

Në rast të sulmeve, operatorët kibernetikë shqiptarë dhe amerikanë mund të vëzhgojnë TTP-të( taktika, teknika dhe procedura) e aktorëve kibernetikë keqdashës në kohë reale.

Me lejen e vendit, ekipi i SHBA-së më pas mund të përpunojë ato të dhëna sërish në SHBA për t’i ndarë në të gjithë sektorin privat dhe publik, duke forcuar mbrojtjen përpara se kundërshtarët të mund të synojnë rrjetet amerikane, raporton abcneës.al.

Ndërsa është sigurisht kritike edhe për forcimin e sigurisë kibernetike të SHBA-së, Operacionet Hunt Forëard gjithashtu zhvillon dhe formon marrëdhënie strategjike me aleatët dhe partnerët kryesorë.

Këto aktivitete përmirësojnë pozicionin e sigurisë kibernetike të aleatëve dhe partnerëve, gjë që e bën më të vështirë për kundërshtarët e huaj të operojnë në rrjete globalisht.

“Në një mjedis gjithnjë e më dinamik ku aktorët keqdashës kibernetikë përpiqen të shfrytëzojnë rrjetet, të dhënat dhe infrastrukturën tonë kritike, ne kemi një avantazh asimetrik kyç që kundërshtarët tanë nuk e kanë: partneritete të qëndrueshme si ky me Shqipërinë,” tha Hartman.

Kur ne jemi të lejuar të “gjurmojmë” në rrjetet e një kombi partner, ne jemi në gjendje të zbulojmë aktivitetin tinëzar të një kundërshtari në hapësirën kibernetike dhe ta diskutojmë me partnerin tonë për të ndërmarrë veprime.”

Më pas, ne mund t’u imponojmë kosto kundërshtarëve tanë duke ekspozuar mjetet, taktikat dhe procedurat e tyre dhe të përmirësojmë sigurinë kibernetike të partnerëve dhe aleatëve tanë.

Kur ndajmë informacione, ne të gjithë jemi më të mbrojtur nga ata që kërkojnë të na bëjnë dëm”.

Në sigurinë kibernetike, ‘gjuetia’ është një aktivitet proaktiv i mbrojtjes kibernetike, për të vëzhguar dhe zbutur kërcënimet që nuk zbulohen në një rrjet ose sistem. Ndërsa ekipet e HFO nuk zbutin kërcënimet në rrjetet partnere, ato u mundësojnë homologëve të tyre të ndjekin dhe adresojnë kërcënimet që kanë hasur.

The CNMF has taken action 44 times in 22 countries and conducted operations in nearly 70 networks worldwide. In addition to Albania, teams have been deployed in Ukraine, Estonia, Lithuania, Croatia, Montenegro, North Macedonia and other countries since 2018.

On December 19, 2022, the CNMF highlighted the evolution of a continuous, professional cyber force today and in the future.

Since its inception in 2014, CYBERCOM's CNMF has rapidly evolved to meet the nation's needs and has participated in or responded to nearly every national crisis the United States has faced.

Latest news