Flash News

E-TJERA

Fier's incinerator forces municipalities to pay 12 euros/ton for waste

Fier's incinerator forces municipalities to pay 12 euros/ton for waste

 

Fier district municipalities will increase the costs for depositing their urban waste at the Fier incinerator landfill, as administrator Faraudin Arapi has decided to apply a port fee of 12 euros per ton from April 1 of this year.

The story of rising costs dates back to January, when the county's six municipalities received a new agreement from the sequestered company, Integrated Technology Waste Treatment Fier, with the condition that they would not be allowed to landfill waste if they did not pay 12 euros or 1400 ALL per ton.

BIRN learned that the mayors of Fier, Lushnje and Roskovec signed this agreement and approved it in the City Council in March, while the municipalities of Patos and Divjaka initially refused to sign it due to lack of funds.

As a result, both municipalities returned to the old garbage fields, after the Fier incinerator closed its doors for non-payment of obligations.

"For several weeks, the municipality of Patos has been depositing waste in the old waste field due to an institutional deadlock," Artiol Hoxha, director of Public Services for the municipality of Patos, told BIRN.

But mayor Rajmonda Balilaj told BIRN on Wednesday that the fee situation was "a misunderstanding" and that they had already agreed to take the waste to the Fier incinerator.

The Fier incinerator and the concessionary company "Integrated Technology Waste Treatment Fier" were seized in March 2022, after the Special Prosecutor's Office brought charges of corruption and abuse of office against the former Minister of Environment, Lefter Koka, the former Socialist MP, Alqi Blako, as and businessman Klodian Zoto. Sixteen other officials are currently on trial on similar charges.

After the seizure, the Fier incinerator is administered by Farudin Arapi from the Seized and Confiscated Assets Administration Agency.

Arapi told BIRN that the fee of 12 euros was necessary for the smooth running of the work.

"We made the calculations to continue collecting waste and set a minimum cost of 12 euros per ton of waste. The forecast in the project for this fee is 25 euros per ton of waste," said Arapi.

I pyetur për bllokimin e bashkive të Patosit dhe Divjakës, Arapi tha se ato nuk kishin paguar detyrimet.

“Ne i kemi lejuar gjithësesi këto bashki të depozitojnë mbetjet deri një muaj më parë, por tani u detyruam të mos i pranojnë më, pasi nuk kanë paguar detyrimet,” tha ai.

Hot-spot mjedisor

Inceneratori i Fierit u ka kushtuar taksapaguesve shqiptarë rreth 32 milionë euro, por nuk është vënë asnjë ditë në punë dhe ende nuk djeg mbetje. Sipas administratorit Arapi, nevojiten edhe 2.8 milionë euro të tjera për ta vënë atë në punë; para që janë refuzuar të paguhen nga qeveria.

Depozitimi prej një viti e gjysmë i tonelatave të mbetjeve nga pesë bashkitë e qarkut të Fierit ka krijuar një pirg të madh plehrash të patrajtuara në këtë zonë dhe një rrezik të ri mjedisor.

“Kur e morëm në dorëzim inceneratorin, linja e diferencimit të mbetjeve nuk ishte gati. Ne pritëm një fond që ta vendosnim në punë, por nuk u miratua nga qeveria dhe  bëhet vetëm depozitimi i mbetjeve,” tha Arapi.

Punëtorë të inceneratorit të Fierit i thanë BIRN në kushtet e anonimatit se kapaciteti i vendeve të depozitimit është drejt limitit.

“Ka mbetur edhe një parcelë bosh, të gjitha të tjerat janë të zëna. Era e keqe ndjehet shumë, madje ka filluar të ndjehet edhe në fshat. Banorët ankohen,” tha punonjësi.

Por ndërsa landfillet e inceneratorit të Fierit janë në emergjencë, bashkitë e qarkut janë të kënaqura që e kanë hequr hallin e mbetjeve nga duart e tyre.

"We have been regularly sending waste to the incinerator, except for some short interruptions such as when the workers protested for wages. We have the collection point near the former Azotik, where the waste is collected and then sent to the incinerator," said Fatjon Elezi from the municipality of Fier.

"It is not our part what happens with the waste, after we deliver it," he concluded.

Taken from BIRN

Latest news