Flash News

E-TJERA

"You have neglected the youth", Soreca criticizes the parties: The campaign should focus on debates, programs and reforms

"You have neglected the youth", Soreca criticizes the parties: The

"It has been an eventful and hot campaign, but so far we have seen few debates and very few political proposals dedicated to the youth," said European Union Ambassador to Albania Luigi Soreca during the #IVendos conference on youth expectations and elections. .

According to him, the Albanian youth represents 40% of the population and should be at the center of the campaign and manifestos of the parties. Despite the statements of party leaders, Soreca said that this year there are fewer young people included in the lists of candidates for MP, compared to the previous elections of 2017. Among other things, Soreca called on politicians to really listen to them Albanian youth and involve them in real decision-making processes.

The European diplomat stated that he is looking forward to the last week of the election campaign to focus on debates, political programs and reforms.

Full speech of EU Ambassador Luigi Soreca:

Albania is now almost a week before the elections. It has been an eventful and hot campaign, but something important seems to be missing. So far we have seen few debates and very few political proposals dedicated to the most important and vibrant part of Albanian society: its youth. Albanian youth represent almost 40% of the population. They are the future of this country and are future citizens of the European Union. They should be at the center of the campaign and party manifestos. On the contrary, young people feel neglected and forgotten. There is ample research showing that they are less likely to vote compared to older age groups. And this year, there are even fewer of them on the party candidate lists, compared to the Albanian parliamentary elections four years ago. Young people are often said not to get involved in politics because they have no interest. This is not what I have seen in Albania. I have met so many young Albanians who are active, dedicated and full of civic initiatives. So many young people who volunteer and are committed to helping their community. When I arrived in Albania, I set as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. because they have no interest. This is not what I have seen in Albania. I have met so many young Albanians who are active, dedicated and full of civic initiatives. So many young people who volunteer and are committed to helping their community. When I arrived in Albania, I set as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. because they have no interest. This is not what I have seen in Albania. I have met so many young Albanians who are active, dedicated and full of civic initiatives. So many young people who volunteer and are committed to helping their community. When I arrived in Albania, I set as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. dedicated and full of civic initiatives. So many young people who volunteer and are committed to helping their community. When I arrived in Albania, I set as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. dedicated and full of civic initiatives. So many young people who volunteer and are committed to helping their community. When I arrived in Albania, I set as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. I decided as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves. I decided as my priority to engage and empower the youth of Albania. The main commitment of my first Europe Week, in 2019, was dedicated to the "Power of Youth". Albanian youth are tired of others speaking on their behalf. Instead of talking about them, we wanted to create space for them to present their true concerns and aspirations, in their own words, without mediation. We need to support them to speak for themselves.

Kjo është arsyeja pse po e zhvillojmë këtë veprimtari sot. Për t’u dhënë të rinjve hapësirë ​​për të artikuluar kërkesat dhe pritshmëritë e tyre ndaj zgjedhjeve, ndaj politikanëve të tyre, por edhe ndaj nesh, Bashkimit Evropian. Po ju tregoja për të rinjtë fantastikë që takoj në Shqipëri. Sot do të njiheni me disa prej tyre. Ata quhen “Ambasadorët e Rinj Evropianë” dhe siç e keni parë në videon “Hera ime e parë”, janë plot energji, iniciativë dhe argëtim. Ambasadorët e Rinj Evropianë kanë qenë në të gjithë vendin në javët e fundit, duke zhvilluar takime dhe seminare me të rinj. Sot ata do të përshkruajnë gjetjet e tyre, si dhe do të paraqesin 10 kërkesat që u drejtojnë partive politike. Në këto kohëra të jashtëzakonshme të një pandemie globale, të rinjtë në Shqipëri janë prekur në mënyrë joproporcionale, ashtu si kolegët e tyre në vendet e tjera. Kjo situatë ka ndikuar mundësitë, vendet e punës, arsimimin dhe kënaqësitë e tyre në jetë. Kjo është edhe një sfidë tjetër që autoritetet shqiptare duhet ta trajtojnë pas zgjedhjeve me përparësinë më të lartë, përndryshe kjo ndjenjë e ndarjes mes brezave do të nxisë edhe më shumë shtytjen për të kërkuar kushte më të mira jetese diku tjetër - siç ndodh shumë shpesh këtu për rininë shqiptare. Është e qartë se në Shqipëri, por edhe në Bashkimin Evropian, veprimi më i ngutshëm është përgjigjja ndaj thirrjes për gjithëpërfshirje që po vjen nga brezi i ri. Të mos lejojmë që të jetë një thirrje e humbur. Është pikërisht koha që zërat e tyre të dëgjohen, sepse, më 25 prill, vendosin ata!

Dëgjuam shumë ide të mira dhe diskutuam disa probleme kyçe sot. Siç e thashë në fillim, më të vjetrit nuk duhet të flasin në emër të të rinjve. Shpesh, ne ngatërrojmë përvojën me të vërtetën universale. Dhe priremi të diktojmë. Shpresoj se sot kemi arritur të bëjmë të vetmen gjë që ne të tjerët mund të bëjmë në këtë kontekst: t’i lemë ata të flasin, t'i dëgjojmë, të mbajmë shënime dhe t’i ndjekim. U bëj thirrje edhe njëherë politikanëve që t’i dëgjojnë vërtet të rinjtë shqiptarë, t'i përfshijnë ata në procese të vërteta të vendimmarrjes. Do të doja t’i shihja politikanët në këtë javë të fundit të fushatës që të pranojnë sfidën dhe të japin propozimet e tyre për kërkesat e paraqitura sot. Unë gjithashtu do të doja të njoftoja se ky dialog me të rinjtë e Shqipërisë do të vazhdojë pas zgjedhjeve. Gjatë 3 javëve të Javëve të Evropës në maj, sërish pjesa më e madhe e programit i kushtohet takimit me të rinjtë në të gjithë vendin. Dhe mua do të më shoqërojnë Ambasadorët tanë të Rinj Evropianë. Nga veriu në jug të Shqipërisë, ne do të shkojmë në bashkitë ku shkojmë rrallë, për të zhvilluar aktivitete në shkolla, universitete, me grupe rinore dhe organizata të shoqërisë civile. Vazhdoni të na ndiqni. Do të mbërrijë shumë shpejt në qytetin tuaj!

Së fundi, një javë para zgjedhjeve, dëshiroj të rikujtoj thelbin e deklaratës së përbashkët të BE-së dhe Shteteve Anëtare, që e publikuam ditën e parë të fushatës:

Ne po presim me padurim që java e fundit e fushatës elektorale të përqendrohet te debatet, programet politike dhe reformat. Ne i mirëpresim dhe i mbështesim përpjekjet e organizatave të shoqërisë civile shqiptare për të vëzhguar Ditën e Zgjedhjeve. Ne mbështesim përgatitjen dhe zhvillimin e zgjedhjeve, veçanërisht përmes misionit të ODIHR-it. Delegacioni i BE-së dhe shumë ambasada të Shteteve Anëtare të BE-së do të vizitojnë gjithashtu një numër të madh vendvotimesh në Ditën e Zgjedhjeve, në kontekstin e dislokimit të vëzhguesve tanë. Më shumë se 80 përfaqësues, në 40 ekipe, do të jenë të pranishëm në terren, duke mbështetur punën e ndërmarrë nga vëzhguesit afatgjatë të Misionit të ODIHR-it. Unë i nxis qytetarët e rinj (dhe jo aq të rinj) të Shqipërisë që të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar, duke respektuar të gjitha masat kundër pandemisë COVID-19.

Latest news