Flash News

E-TJERA

"Misuse of administrative resources", OSCE publishes final report on April 25: SP had advantages

"Misuse of administrative resources", OSCE publishes final report on

According to the report, the election process was transparent and smooth, although there were denunciations from the parties for vote buying and selling.

The conclusions of the group of observers that monitored the April 25 elections state that the ruling party (SP) also had an advantage throughout the voting period and that there was also misuse of funds in the administration.

Reports :

Following an invitation from the Government of the Republic of Albania and in accordance with its
mandate, the OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) established a Limited
Election Observation Mission (LEOM) to observe the parliamentary elections. April 25, 2021. The
ODIHR LEOM assessed the compliance of the electoral process with OSCE commitments, other
international obligations and standards for democratic elections, and national legislation. For
short-term election observation, an International Election Observation Mission (IEOM) was formed as
a joint effort of ODIHR LEOM, a delegation of the OSCE Parliamentary Assembly, and a
delegation of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe.
The Statement of Preliminary Findings and Conclusions issued by the IEOM on 26 April concluded
that “In the 25 April elections, voters had a choice of candidates who were able to campaign freely,
under a legal framework that respects fundamental freedoms. Following a progress agreement
ending a political stalemate, key stakeholders had sufficient confidence in the elections to participate A reformed Central Election Commission (CEC) was committed to overseeing the election process in an organized and transparent manner, despite new obligations important, including the implementation of new technologies. The ruling party derived significant advantage from that obligation, including through its control of local administrations, and from the misuse of administrative resources. This was amplified by the positive coverage of state institutions in the media. Allegations of vote-buying by political parties were widespread during the campaign and a high number of investigations were opened in this regard. In a limited number of polling stations and counting observed,

Zgjedhjet parlamentare u mbajtën pas një marrëveshje politike përparimi të arritur në qershor
2020, e cila u pasua nga reforma zgjedhore. Zgjedhjet u zhvilluan në sfondin e vazhdimit
bisedimet e pranimit me Bashkimin Evropian.

Kushtetuta garanton liritë themelore, dhe përkundër disa paqartësive dhe
mospërputhjet, Kodi Zgjedhor shërben si një bazë e përshtatshme për zhvillimin e zgjedhjeve demokratike.
Ndërsa ndryshimet në korrik 2020 në Kodin Zgjedhor u bazuan në një konsensus të gjerë politik dhe
ndoqi një proces konsultativ gjithëpërfshirës, ​​ndryshime të mëtejshme kushtetuese dhe zgjedhore të miratuara në Tetor 2020 nuk u parapri nga konsultimi i duhur me palët e interesit.
Ndërsa një numër i ODIHR dhe Rekomandimet e Komisionit të Venecias u adresuan në ndryshimet legjislative, të tjera rekomandimet mbeten të papaguara, përfshirë ato që lidhen me de-politizimin e nivelit më të ulët komisionet zgjedhore, të drejtat e votimit të personave me aftësi të kufizuara, përgjegjësia penale për shpifje dhe përdorimi i materialeve të fushatës në lajme.
140 anëtarët e parlamentit u zgjodhën për një mandat katër-vjeçar përmes një rajoni të modifikuar së fundmi sistemi i përfaqësimit proporcional, me votuesit në gjendje të hedhin vota preferenciale në 1 nga 12 rrethet shumë-anëtare. Sistemi lejon kandidatë të pavarur, por nuk u garanton atyre të barabartë
mundësi krahasuar me kandidatët e partisë, në kundërshtim me standardet ndërkombëtare dhe OSBE-në

Angazhimet. Numri i vendeve të alokuara për secilin rreth në përgjithësi siguroi barazinë e
1 Versioni në anglisht i këtij raporti është dokumenti i vetëm zyrtar. Një përkthim jozyrtar është në dispozicion në gjuhën shqipe.

Republika e Shqiperise Faqja: 2

Zgjedhjet Parlamentare, 25 Prill 2021
Raporti Përfundimtar i Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të ODIHR-it
votojnë Parlamenti i ri do të mblidhet në shtator 2021, pas certifikimit të rezultateve të zgjedhjeve
dhe betimi i anëtarëve të rinj.
Zgjedhjet parlamentare ishin përgjithësisht të organizuara mirë nga administrata zgjedhore. I sapoformuari
KQZ-ja me tre degët e veta të ndara mori përgjegjësi të reja të gjera pas legjislacionit të fundit
ndryshimet. Pavarësisht nga vonesat, përfshirë miratimin e rregulloreve thelbësore, fillimin e
një fushatë për edukimin e votuesve dhe trajnimin e stafit të sondazheve, KQZ arriti të përmbushë në mënyrë adekuate pjesën më të madhe
its obligations, including complex new ones related to electronic voter identification. Operated in a transparent manner and held public hearings broadcast live and open for participation by stakeholders. In general, the election administration at all levels enjoyed the trust of stakeholders. The move towards the introduction of electronic voting was part of the political agreement and 2020 electoral reform. The CEC piloted the new voting and counting technology in 32 polling stations in Tirana out of a total of 5,199 polling stations in the country. The very short timeframe for implementation made it impossible to allow substantial public discourse and independent control of new technologies. ”

 

Latest news