Flash News

E-TJERA

Mira Murati and Lea Ypi, members of the Academy of Sciences in Albania

Mira Murati and Lea Ypi, members of the Academy of Sciences in Albania

The Assembly of the Academy of Sciences has voted choreographer Angjelin Preljocaj, computer science researcher Mira Murati and writer Lea Ypi as its external academics.

Academy of Sciences announcement:

- The four candidates, associate academics, Adrian Civici, Kristina Jorgaqi, Mimoza Hafizi, Rajmonda Buhaljoti, were voted for and accepted by the Assembly for the "academic" title -
The five candidates: Angjelin Preljocaj, Ermira Murati, Gëzim Alpion, Lea Ypi , Lulzim Tafa, were voted and accepted by the Assembly as an external member of the Academy of Sciences of Albania-

Today, April 22, 2024, the meeting of the Assembly of the Academy of Sciences of Albania was held.
The meeting was held in the "Aleks Buda" hall in the presence of the President of the Academy of Sciences of Albania acad. Skender Gjinushi, the chairmanship of the Academy of Sciences and members of the Assembly.
The meeting was held according to the agenda:
- Presentation of candidacies and voting for advancement in title, from associate academic to academic.
- Presentation of candidacies proposed for the title of external member of the Academy of Sciences.
Acad. Skënder Gjinushi, president of the Academy of Sciences, presented the short profiles of four associate academics for advancement in the academic title:

Since joining as an associate academic, Adrian Civici has intensively continued his activity as a scientific researcher, publishing as an author/co-author five monographs in his dominant field, one of which won the "Çabej" scientific award given by ASHSH. His publications contain in-depth scientific analyzes of acute issues of economic development; for important financial and budgetary issues; for the economic and structural policies that the country must implement in contemporary contexts, in the era of spiral crises; and for aspects of economic theory and policy challenges. During the period 2020-2023, he has published six scientific articles, three of which are internationally indexed in Scopus. He has participated in ten international and national scientific conferences. He is the author/co-author of four scientific studies, two of which were made possible by the "Friedrich Ebert" foundation. Seven open lectures are added to his activity, within the country and as a guest professor. He has published dozens of popularizing and sensitizing articles in the press and media.
*
Kristina Jorgaqi

Gjatë katër vjetëve prej pranimit si anëtare e asociuar Kristina Jorgaqi ka botuar katër vepra të plota, nga të cilat dy fjalorë (me botues Akademinë e Shkencave) dhe një monografi në gjuhë të huaj. Është autore e katër referimeve në konferenca shkencore ndërkombëtare; pjesëmarrëse si drejtuese ose anëtare grupi në pesë projekte shkencore, tre prej të cilëve projekte europiane, me partnerë universitarë në Itali e Gjermani; profesore e ftuar në disa universitete jashtë vendit; anëtare bordi/redaksie shkencore në pesë këshilla/redaksi; me kontribute në programin e doktoratës si drejtuese shkencore (një prej tyre jashtë vendit).
*
Mimoza Hafizi

Pasi u pranua në Asamble si akademike e asociuuar, Mimoza Hafizi ka vazhduar veprimtarinë e saj kërkimore-shkencore brenda vendit dhe në kuadër të programeve ndërkombëtare në fushën e fizikës dhe astrofizikës. Anëtare e grupit ndërkombëtar “Theseus” dhe të “Cost Action”; e propozuar nga Akademia e Shkencave si anëtare e bordit drejtues të ALLEA-s për periudhën 2024-2027. Është autore/ bashkautore e gjashtë artikujve shkencorë të botuar jashtë vendit në revista të indeksuara; pjesëmarrëse me referime në 15 ngjarje shkencore ndërkombëtare dhe brenda vendit; e angazhuar në veprimtarinë institucionale si anëtare e drejtuese jurie dhe në borde shkencore; drejtuese e Institutit Kombëtar të Fizikës, drejtuese e shkollës verore të matematikës, bashkëdrejtuese e programeve dypalëshe shqiptaro-franceze.
*
Rajmonda Buhaljoti

Gjatë periudhës prej pranimit si akademike e asociuar, Rajmonda Buhaljoti ka botuar shtatë artikuj shkencorë, pesë prej të cilëve me indeksim ndërkombëtar në platformën “Scopus”. Ka referuar si autore/ bashkautore në 15 konferenca shkencore ndërkombëtare; pjesa më e madhe e të cilave me konkurrim (peer revieë). Ka marrë pjesë me kumtesa në 10 konferenca kombëtare (me kontribues nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut). Ka drejtuar pesë projekte të nivelit ndërshtetëror, kombëtar, qeveritar dhe institucional. Ka ushtruar një veprimtari cilësore universitare si titullare lënde dhe referuese ligjëratash të veçanta e drejtuese e programeve të doktoratës.
Më tej, akad. Gjinushi paraqiti profilet e pesë kandidatëve që propozohen për titullin anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave

I propozuar për pranimin si anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave nga radhët e personaliteteve të shquara si Gjergj Prevazi dhe nga akad. Ismail Kadare, me një libër kushtuar atij.
Një nga personalitetet më të njohur në Botë në fushën e koreografisë bashkëkohore. Që prej mesit të viteve 1980 dominon skenën franceze, europiane e botërore me mjeshtërinë dhe origjinalitetin e artit të tij, si balerin e koreograf. Karriera e tij artistike është cilësuar brilante. Është autor i dhjetëra pjesëve koreografike origjinale, që nga ato të miniaturës e deri tek veprat e mëdha koreografike, duke krijuar një shkollë më vete mjeshtërie, e njohur si Preljocaj Ballet.
Ismail Kadare ka shkruar për Preljocajn: Alfabeti i tij i gjallë njerëzor ka gjithë mrekullinë, po edhe përkohshmërinë që ka qenia njerëzore; ky alfabet bart gjithë thesarin e tij.

Ermira (Mira) Murati është studiuese e drejtuese ekzekutive në degëzimet më të reja të shkencave të informatikës; përgjegjëse në të mirënjohurën Open Artificial Inteligence që nga viti 2018. PPas një bashkëpunimi të suksesshëm si studiuese prej më shumë se shtatë vjetësh dhe u bë zyrtari kryesor i teknologjisë, duke udhëhequr punën në ChatGPT. Është supervizore e përparimeve teknike dhe e drejtimit të projekteve shkencore parësore të Open AI, duke përfshirë zhvillimin e modeleve dhe mjeteve të avancuara të inteligjencës artificiale. Me emrin e saj lidhen arritje nga më të rëndësishmet në zhvillimin e disa prej produkteve më të shquara të Open AI, duke përfshirë serinë e modeleve gjuhësore të Transformerit të Paratrajnuar Gjenerues (GPT). Veprimtaria e saj përfshin shtyrjen e kufijve të mësimit të makinerive, ndërkohë që mbron përdorimin e përgjegjshëm e etik të teknologjive të AI. Është vlerësuar nga autoritetet teknologjike për një aftësi të shkëlqyer të demonstruar për të mbledhur me sukses ekipe me ekspertizë teknike, mendjemprehtësi tregtare dhe gëzon një vlerësim të thellë për rëndësinë e misionit, duke ndihmuar në ndërtimin e disa prej teknologjive më emocionuese të AI, të papara ndonjëherë më parë. Rekomandues janë akad. Anastas Angjeli dhe prof. Dhimitër Tole, që e cilësojnë kandidaten si një nga personalitetet më të njohur sot në fushën e zhvillimeve teknologjike dhe të inteligjencës artificiale.

Propozuar për pranimin si anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave nga Kryesia. Dy anëtarë të Asamblesë, akademikët Arben Merkoçi e Adem Bunguri, njohës të veprimtarisë së tij shkencore e universitare, janë rekomandues për kandidimin; përveç letrës së referencës nga imzot George Frendo, arkipeshkv i mëparshëm i Durrësit dhe Tiranës; si dhe vlerësimit zyrtar me shkrim nga profesor Nicola Gale, drejtor i Shkollës së Politikës dhe Sociologjisë në Universitetin e Birminghamit.
Gëzim Alpion ka mbrojtur doktoratën në filozofi, është profesor në Universitetin e Birminghamit, ku vitet e fundme ka krijuar për herë të parë një kurs të shqipes; profesor i ftuar në disa universitete të Botës; autor i shtatë veprave monografike si autor i vetëm dhe i disa të tjerave si bashkautor; i njohur si biografi më i besueshëm për Nënë Terezën, vepër e përkthyer dhe botuar mbi 15 herë; autor i 17 artikujve shkencorë dhe kritikë të pranuar me konkurrim (peer revieë); shkruar libra artistikë dhe disa dhjetëra artikuj në shtyp e media. Veprat e tij janë të recensionuara në më shumë se 100 raste. Mban tituj nderi e merite, mirënjohje dhe dekorata nga shteti shqiptar dhe nga vende të tjera.

E njohur dhe e vlerësuar ndërkombëtarisht si studiuese e shkrimtare shqiptare; autore e tetë veprave studimore e letrare të mirënjohura, të botuara anglisht, gjermanisht, frëngjisht, holandisht, spanjisht, italisht e kinezisht; dy prej tyre të botuara dhe në shqip. Rekomandues të kandidaturës së saj janë akademikët Floresha Dado e Stefan Çapaliku, të cilët vlerësojnë se kandidatja është një personalitet me sukses të jashtëzakonshëm në shkallë ndërkombëtare, me prestigj të lartë. Lea Ypi është doktore e shkencave në filozofi, profesore e filozofisë politike dhe titullare lënde në Shkollën e Shkencave Politike dhe Ekonomike të Londrës; profesore në Universitetin Kombëtar të Australisë; profesore e ftuar në dhjetëra universitete në të gjitha kontinentet me mbi 100 ligjërata të hapura; me një veprimtari të vijueshme publicistike në tribuna nga më të rëndësishmet në arealin e anglosferës; mendimtare që këshillohet nga institucione ndërkombëtare, mjedise shkencore dhe media si pikë reference për të shkuarën e afërme dhe të sotmen e çështjeve shqiptare.
Lulzim Tafa

Three components of the intellectual profile of the candidate Lulzim Tafa are singled out by the two recommenders, academicians Xhevahir Spahiu and Shaban Sinani.
Academic composition: Lulzim Tafa is a doctor of sciences in law, specialized in criminal law, with university activity and civic participation as an activist for human rights. He is a university professor, lecturer and visiting professor; member of the European Academy of Science and Arts and of the Academy of Sciences of Bosnia.
The candidate has an uninterrupted publishing activity of more than three decades as a poet who is rightfully considered a representative of the post-1990 Albanian literary generation in Kosovo. He is the author of 10 volumes of poetry, which have earned well-known international awards such as Neruda and Eminescu, including the French presidential order Ordre des Arts et de literature. Added to this certification is the large number of languages ​​into which his work has been translated. The number of languages ​​in which his poetry is read is about 30.
The third component is expressed in his personal initiatives to promote the heritage values ​​of his colleagues, the new creative generations, outside of any pragmatic interest. He is the founder and enabler of five awards and acknowledgments in literature, including the Ali Podrimja award; is an activist for vocation in emancipatory movements, from literary movements, initiatives in favor of students. He is the founder of The British School of Kosova, AAB University (for 8 years and its rector), ATV non-public television and also a non-public Albanian theater in Pristina.

After the voting procedure took place:
All four candidates, associate academics, Adrian Civici, Kristina Jorgaqi, Mimoza Hafizi, Rajmonda Buhaljoti were voted for and accepted by the Assembly for the title "academic".

All five candidacies: Angjelin Preljocaj; Ermira Murati; Alpion joy; Lea Ypi; Lulzim Tafa, were voted and accepted with a majority of votes by the Assembly as an external member of the Academy of Sciences of Albania.

At the end, the third item of the agenda was developed, the acquaintance with the conclusions of the meeting of the board of directors dated 9.4.2024, regarding academic autonomy and freedom.

 

 

Latest news