Flash News

E-TJERA

Shijak, seized 2 laboratories for the production of cryptocurrencies, investment worth about 1 million euros

Shijak, seized 2 laboratories for the production of cryptocurrencies, investment

Two laboratories for the production of cryptocurrencies are seized in Shijak, which are created by changing computer data into electronic devices, creating monetary benefits and avoiding legal procedures related to obligations to the state.

Thanks to the operation codenamed "KRIPTOFARM", three people were handcuffed and 4 others were declared wanted.

So far it is estimated that for the creation of this activity these people have spent about 1,000,000 euros.

Full notice:

The police operation codenamed "KRIPTOFARM" is finalized, developed by Unit C for the Investigation of Cybercrime in the Criminal Police Department of the State Police in cooperation with the Local Police Directorate of Durrës

There are two laboratories for the production of cryptocurrency.

Hundreds of devices used for the production of cryptocurrency were seized, which were in working condition in two structures.

3 citizens are handcuffed and 4 others are declared wanted

Following the information received and maximally assessing the criminal situation created, Unit C for the investigation of cybercrime in cooperation with the Durrës Local Police Directorate, has conducted rapid investigations into the verification of a criminal activity in the field of cryptocurrency production and Prosecution of some citizens for the criminal offenses of "Computer Fraud", "Unlicensed exercise of financial activities", "Concealment of income" and "Laundering of proceeds of crime".

In this context, the citizens were arrested in flagrante delicto:

A. Ç, 26 years old and Rr. D, 36 years old, resident in Tirana and L. Xh, 23 years old, resident in Lushnje.

The citizens EH, M.Gj, EH and Th.Z, resident in Tirana, were also declared wanted.

Nga hetimet e kryera nga “Njësia C – për  Hetimin e  krimeve kibernetike në bashkëpunim me Drejtorinë Vendore të Policisë Durrës rezultoi se këta shtetas në bashkëpunim me njëri tjetrin kanë kryer veprime me qëllim ngritjen e dy strukturave për prodhimin e kriptovalutave të cilat krijohen me anë të futjes dhe ndryshimit të të dhënave kompjuterike në pajisje elektronike duke krijuar përfitime monetare si dhe shmangien e procedurave ligjore në lidhje me detyrimet ndaj shtetit por dhe funksionimin e rregullt të këtij aktiviteti përsa i përket të ardhurave duke shfrytëzuar, keqinterpretuar dhe keqpërdorur hapësirat ligjore .

Një  strukturë ishte ngritur në fshatin Pjezë, Shijak, Durrës dhe struktura tjetër në fshatin Fllakë, Shijak, Durrës.

Nga verifikimet dhe hetimet e kryera ka rezultuar se këta shtetas megjithëse nuk kanë marrë një përgjigjie pozitive  nga Autoriteti i Mbikqyrjes Financiare  për krijimin e këtij aktiviteti kanë  zhvilluar aktivitetin e tyre i cili bie ndesh dhe me ligjin Nr. 66/2020 “Për tregjet financiare të bazuara në teknologjinë e regjistrave të shpërndarë’ duke qenë se nuk plotëson asnjë nga kriteret e vendosura në këtë ligj.

Po ashtu asnjë aspekt i veprimtarisë së këtyre shtetasve nuk është i qartë përsa i përket aseteve të kompanisë, zhvillimit të aktivitetit, deklarimit të fitimit, futjes së të dhënave kompjuterike me qëllim përfitimin monetar etj.

Me cilësinë e provës materiale u sekuestruan:

631 copë pajisje elektronike për prodhimin e kriptovalutave, 630 copë panele diellore, 360 copë pajisje elektronike për sigurimin e vazhdueshëm të energjisë elektrike, 71 copë pajisje kompjuterike për procesimin  e të dhënave, 71 copë pajisje kompjuterike për ruajtjen e përkohshme të të dhënave, 71 copë Hard disqe të jashtme, 71 copë pajisje elektronike për stabilizimin e temperaturave, pajisje elektronike për shpërndarjen e internetit, pajisje kompjuterike të lëvizshme  dhe dokumenta të ndryshme të subjekteve, fatura financiare, shënime të ndryshme etj.

Deri më tani vlerësohet se për krijimin e këtij aktiviteti këta shtetas kanë shpenzuar rreth 1.000.000  euro.

In cooperation with the Prosecution of the Judicial District of Durrës, work is being done for the full disclosure of this criminal activity, identification and bringing to justice and other persons implicated in this activity.

 

The investigative materials were sent to the Prosecution at the Court of First Instance of Durrës, for the continuation of further investigative actions.

Latest news