Flash News

E-TJERA

How policemen turn into couriers for convicts to smuggle drugs into cells

How policemen turn into couriers for convicts to smuggle drugs into cells

Prison officers in many cases become part of criminal structures, which are run by convicts. The introduction of drugs or other items into the cell necessarily requires cooperation with the blue uniforms. In Peqin prison, the police were the link between the "suppliers" of narcotics and their "distributors" in the cells. The police chief of this prison was also involved, who is now under investigation for the murder in Peqin prison.

Drug trafficking scandal in prison

Ardian Serica was known in Peqin prison as Ari i Fatosi. Maybe he got this nickname as a drug distributor for fellow sufferers. Arrested in 2014 for the same activity, Serica continued his "business" inside the prison. Serica was arrested, because in cooperation with a convict and a guard, they introduced narcotics into the cells of Peqin.

Eight years later, while he is in Peqin prison, Ardian Serica has been put under investigation again, because he introduced drugs to convicts in Peqin prison. This time, the scheme involved at least 3 prison guards.

"I learned from my fellow sufferers that the person who brings the narcotics is Ardian Serica, also known among us as Ari i Fatos. He is helped by a policeman named Xhevdet Brolli, who is called Xhota", - detainee Mario Bitri, who was also found with a quantity of drugs, told the investigators.

Each had their respective roles and responsibilities. The investigations have revealed that from 2019 to 2022, the 3 guards of Peqin prison, Xhevdet Brolli, column supervisor, Sokol Gashi, troop specialist and Safet Gaxhija, information specialist, all three suspended from duty, used credit cards of some prisoners, attracting from 1,000 ALL to 30,000 ALL. The money was used to pay for drugs and service.

Police officers, Xhevdet Brolli and Sokol Gashi, the prosecution is investigating for introducing illegal items into the prison, as well as for the production and sale of narcotics, carried out in cooperation.

The other guard is accused of "abusing his duty".

From the investigative documents, which INA Media read, it appears that the activity was spread over years and based on a genuine scheme.

"The exchange of narcotic substances is done from the police to the convict in 2 places, while the distribution between the convicts is done from the class of column 5-6, on the second floor, to the class of column 5-6, on the first floor", - he explains to the investigators one of the convicts in Peqin prison.

 

His statements, referred to the prosecution, were further confirmed by the film footage, which shows that the guards introduce the narcotic substance and then allow its distribution. The convict also tells the investigators that the narcotics were brought into the institution on Fridays and distributed on Saturdays.

 

Hetuesit dyshojnë se zgjidhej fundjava, pasi kontrollorët nuk punojnë, kjo edhe për shkak të mungesës së vizitave. Megjithatë, referuar rregullores, regjimi i brendshëm funksionon me kapacitet të plotë. Të njëjtat dyshime u mbështetën nga disa biseda që INA Media zhvilloi me punonjës të Policisë së Burgjeve, që konfirmuan mungesën e kontrollorëve gjatë fundjavës.

Kartat e kreditit

Nga Tirana, nga Durrësi, nga Rrogozhina apo nga Lushnja, gardianët, sipas Prokurorisë së Elbasanit, tërhiqnin vetëm në 1 vit 75 herë me kartat e 6 të dënuarve dhe të paraburgosurve. Tërheqjet bëheshin në mënyrë rastësore, në momentet pas punës ose jo, kur ata bashkoheshin.

Të dhënat e marra nga një bankë e nivelit të dytë treguan se një numër i lartë i të dënuarve dhe i të paraburgosurve kishin llogari bankare aty dhe nga historiku i tërheqjeve dhe nga verifikimet e kryera në bazë edhe të përgjimeve, rezultoi, sipas hetuesve, se paratë ishin marrë nga gardianët e burgut.

“Ata janë të dënuar dhe të paraburgosur në IEVP, Peqin dhe e kanë të pamundur fizikisht të kryejnë vetë tërheqje. Po kështu, është e pamundur objektivisht të tërheqin edhe persona të tjerë, të jashtëm, pasi karta monitorohet nga i dënuari ose nga i paraburgosuri brenda institucionit”, – argumenton prokuroria në kërkesën e bërë në gjykatë për pezullimin e policëve nga detyra.

“…rezulton se, në kohën që numri telefonik 685034xxx, në përdorim të Xhevdet Brollit, telefonon numrin 355696114xxx dhe, para se të hapet biseda, dëgjohet që ai flet me një person tjetër dhe e pyet: “E kujt është kjo master karta?”.

Në këtë formë prokuroria përgjoi dhe mbajti në vëzhgim gardianët dhe në dosjen hetimore pasqyron edhe një moment të tërheqjes së lekëve, të ndjekur në terren.

E njëjta dosje e ndjekur me përgjime tregoi se si nderet dhe shërbimet mes gardianëve, të dënuarve dhe të paraburgosurve ishin një realitet normal në institucionin e vuajtjes së dënimeve në Peqin. Një përgjim i regjistruar në mars të vitit 2023, i zbardhur në dokumentet hetimore, tregon se në ndere ndaj të dënuarve dhe të paraburgosurve ishin të përfshirë edhe punonjës të sigurisë, përgjegjës të godinës dhe të regjimit të ashpër, 41 Bis në këtë IEVP.

“Është konkluduar se personat, që ndodhen në Zyrën e Informacionit, referojnë veprimet e shtetasit R. A., i cili i kishte futur pije alkoolike, uiski, të paraburgosurit Sokol Sanxhaktari dhe se nga identifikimi ky shtetas është përgjegjës i godinës së paraburgimit dhe i 41 Bis”, – shkruhet në dosjen hetimore.

Kurth dhe drogë

Ish-shefi i policisë në burgun e Peqinit, Mariglen Kadiu, është i pezulluar nga detyra. Ai është në masën e sigurisë “Detyrim për t`u paraqitur”, me akuzën se ndihmoi në një kurth mes të burgosurve, në mënyrë që njëra palë t’i ngarkonte një sasi droge palës tjetër.

Prokuroria e akuzon Kadiun se ka shpërdoruar detyrën, pasi është informuar nga të burgosurit për shpërndarjen e drogës, duke organizuar kontrolle në qeli, por nuk ka përpiluar asnjë dokument me shkrim dhe nuk e ka ligjëruar informacionin asnjëherë.

Shefin e policisë e implikon dëshmia e njërit prej të burgosurve të marrë nën hetim për shpërndarje të lëndëve narkotike. I dënuari ka pretenduar se e gjitha ishte pjesë e një kurthi dhe se i burgosuri, që i kërkoi atij që ta çonte dozën e lëndës narkotike në qelinë, ku u ushtrua kontroll, i kishte thënë se “asgjë nuk do ta gjente, pasi ai kishte folur me shefin e policisë”.

“Unë e kam pyetur disa herë se mos ka lidhje që të dënohen dhe ma ka konfirmuar se nuk dënohen, pasi “unë e kam folur me shefin e policisë”. Këtë gjë ma ka thënë shpeshherë, duke ma konfirmuar se “ka dijeni shefi i policisë”. Unë personalisht nuk e kam takuar”, – rrëfeu një i dënuar për hetuesit.

Shefi i policisë, Kadiu, u vu në masë sigurimi, në momentin që ishte në drejtimin e IEVP, Drenovë. Edhe në këtë burg ka akuza të dokumentuara për përfshirjen e tij në veprimtari të paligjshme me të dënuarit.

Të burgosur me rrjete sociale… nëpërmjet celularit

Të dhënat zyrtare të Drejtorisë së Përgjithshme të Burgjeve tregojnë se sendi i jashtëligjshëm më i zakonshëm, i gjetur nëpër qeli është telefoni celular, më pas, mjetet prerëse të improvizuara dhe të fundit, lëndët narkotike.

INA Media analizoi dhjetëra vendime të dënimit të të burgosurve për mbajtje të telefonave celularë dhe kuptoi se brenda qelive depërtojnë nga celulari më i thjeshtë, deri te markat e fundit.

Këqyrjet e tyre nga hetuesit tregojnë se si të dënuarit mbajnë kontakte me njerëzit e tyre, dokumentojnë jetën brenda qelive me foto, si dhe në disa raste, kur njëri prej tyre mbyll dënimin, telefonin ia trashëgon shokut, me të cilin ndan qelinë, por jo vetëm.

Ndërkohë, edhe pse dosjet hetimore, me përgjime, të ndjekura nga prokuroritë kanë treguar se skemat e shpërndarjes së lëndës narkotike janë të mirorganizuara dhe të zgjatura në kohë, rastet e goditura nga administrata e burgjeve në 3 vitet e fundit janë vetëm 23. Në të gjitha rastet të arrestuar kanë përfunduar familjarët e të dënuarve.

Për të njëjtën periudhë kohore të dhënat e siguruara nëpërmjet kërkesave për informim tregojnë se përgjegjës për futje të sendeve të palejuara në qeli janë gjetur 7 punonjës të burgjeve, të cilët janë pezulluar dhe më pas janë hetuar.

Ndërkohë, numri i procedimeve të regjistruara në të gjitha prokuroritë e vendit për futje të sendeve të palejuara është më i lartë se numri i gardianëve të hetuar dhe shpesh të pandehur përfundojnë vetëm të dënuarit dhe të paraburgosurit.

Numri më i lartë i procedimeve të hetuara është në vitin 2022 me 121 raste, 93 hetime në vitin 2023 dhe 70 në vitin 2021. Referuar të dhënave zyrtare, hetimet më të shumta për futje të sendeve në qeli i ka regjistruar Prokuroria e Shkodrës dhe ajo e Elbasanit.

Policia e Burgjeve, mungesat dhe trajtimi financiar

Mungesat në Policinë e Burgjeve prej vitesh kanë qenë një problem, i cili ka ndikuar në performancën në tërësi të kësaj strukture. Teksa të dhënat zyrtare të Drejtorisë së Përgjithshme të Burgjeve flasin për një zbutje të këtij problemi, ai mbetet evident.

Të dhënat zyrtare, të marra nëpërmjet kërkesës për informacion nga Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve, tregojnë se Policia e Burgjeve ka në organikën e vet 3.467 punonjës, me një mungesë prej 7% të numrit total të organikës së miratuar, pra mbi 242 efektivë në mungesë

Situata e vakancave edhe për kreun e Sindikatës së Policisë së Burgjeve, Valentin Macaj, mbetet problem.

“Mungesat në organikë janë një problematikë, që e ka shoqëruar ndër vite sistemin, pasi kemi patur edhe periudha shqetësuese në mbingarkesën e shërbimeve për stafin, që është jetëgjatë në sistem”, – tha Macaj.

Ai e sheh të nevojshme që autoritetet të krijojnë kushte, në mënyrë që të tërhiqen sa më shumë punonjës drejt Policisë së Burgjeve.

“Sindikata ka mbi 10 vite që ngre si shqetësim mbingarkesën e punës në Policinë e Burgjeve si pasojë e mungesave në organikë dhe rënies së konkurrencës për t`u rekrutuar, pa harruar që çdo vit kemi shumë kolegë që mbushin moshën e pensionit. Ndaj, krijimi i kushteve normale dhe rritja e pagës sipas gradave dhe sektorëve do të minimizonte vakancat dhe do të rriste interesin e kandidatëve të rinj për t`u bërë pjesë e Policisë së Burgjeve”, – shton kreu i sindikatës.

Por, sa është paga e një gardiani?

Sipas një vendimi të Këshillit të Ministrave, marrë më 20 prill 2023, paga e një punonjësi të Policisë së Burgjeve, roli bazë, nis nga 59 mijë lekë për gradën aspirant dhe shkon deri në 68.500 lekë për gradën kryeinspektor.

Punonjësit e rolit të mesëm kanë paga që nisin nga 75 mijë lekë për nën-komisarët dhe 106 mijë lekë për krye-komisarët, ndërkohë paga për gradat e nivelit drejtues dhe drejtues i lartë, nga 123 mijë lekë deri në 133.700 lekë.

“Nuk është e pranueshme që një zyrtar të marrë pagë 2-3 herë më të lartë se një punonjës i rolit zbatues, pasi kështu krijojmë kushtet e stresimit dhe të mosbesimit për shumicën e burimeve njerëzore në sistem”, – e shikon kështu me shqetësim diferencën mes pagave kreu i Sindikatës së Policisë së Burgjeve, Valentin Macaj.

Për Macajn nuk ka një përgjigje të prerë, nëse pagat e ulëta ndikojnë ose jo në përfshirjen e gardianëve në krim, por kërkon që kushtet e punës së gardianëve të përmirësohen.

“Nuk mund të justifikohemi për kosto, që përballohen krejt lehtë nga buxheti i shtetit.

Në 12 orë shërbim duhet të ketë ujë e ushqim për të përballuar me sukses detyrën e vështirë dhe stresuese në burgje. Jemi në vitin 2024 dhe s’kemi pse të hezitojmë apo të fshihemi pas interesave të ngushta dhe situatave të rëndomta, politike, – thotë ai, teksa shton se, – stafi duhet motivuar për të ruajtur një klimë të qëndrueshme në burimet njerëzore. Detyrën e vështirë në burgje nuk vjen asnjë nga jashtë që ta kryejë, përveçse këtij grupi vital punonjësish, që akoma i kemi në sistem”.

Does a job in prisons pay?

Stavri Kosta, a former prison employee, after being released from duty in 2018, asked to return again in 2020. As he himself confessed to the investigators of the Special Prosecutor's Office, in order to achieve this he had held several meetings and had given 3 thousand euros to two people, Agron Balla and Klodian Gjeçi, both investigated for having exerted illegal influence on the workplace.

In the SPAK file that INA Media read, it turns out that the investigators found several messages on the phones of the investigated, where they talked about securing the workplace and then withdrawing from the plan, after Stavri Kosta had decided not to continue his efforts to return to duty. The former prison officer confessed to the investigators that after he had consulted with a human resources manager in one of the IEVPs in the country, whether it was worth returning, he received as an answer that it was not, since he would not be able to make the money, that he was looking for a job.

After this moment, the two persons investigated by SPAK have returned a lot of money to citizen Stavri Kosta. Investigations into this file started after the referral made by the Internal Control Service in Prisons.

"The Judicial Police Services in the Internal Control Service in the prison system have collected information and data that employees in the General Directorate of Prisons may have requested or received irregular, material benefits in exchange for the employment of persons others in the prison system".

The two investigated in this file have pleaded guilty and in March 2024 the Special Court sentenced them for "Exercise of illegal influence" with 10 months of imprisonment.

 

/INA MEDIA

Latest news