Flash News

E-TJERA

The most expensive Municipal tenders with "red flags" for lack of competition, Veliaj presides

The most expensive Municipal tenders with "red flags" for lack of

The construction of the "National Theater Building" is the most expensive tender for 2022 from all the tenders held by the 61 local government units. Open Procurement Albania has listed the 100 largest finalized tenders, where the Fund Limit announced for these 100 Procedures is 25,295,383,779 Lek (twenty-five point three billion).

The main part of the "Big" contracts are financed by the Reconstruction Program, a program from the State Budget. Likewise, the Theater is a program supported by the Central Government.

40 out of 100 procedures ranked according to high values ​​in tendering, were carried out without open competition by local government institutions. Accordingly, 38 procedures are limited, 1 is a limited international procedure and another 1 is Negotiation without Notification.

Tirana Local Government is the one that has contracted 25 of the 100 largest tenders, with the value of the winning bid excluding VAT 5.68 billion ALL or 23.8% of the total of the 100 largest contracts of 2022.

But what are the 10 highest value tenders?

Tirana Theater Building Phase 1, Construction Building with the authority of Tirana Municipality

According to the database prepared by Open Procurement, this tender has been classified with a red flag as all competing operators have been disqualified except for the winner, specifically the company "Agi Kons" in cooperation with "BE - IS" shpk.

The National Theater collapsed three years ago, on May 17, 2020, the day that also marked the end of movement restrictions due to the pandemic.

On December 21, 2022, in a ceremony closed to the public and the media, Tirana Mayor Erion Veliaj together with Prime Minister Edi Rama, representatives of the government and artists positioned in their favor, inaugurated the start of work on the new theater.

Today, more than three years after the demolition of the building, the space remains surrounded and currently geological drilling has started and the square for the foundation is being prepared.

Northern Terminal of Public Transport Building with the authority of Tirana Municipality

Gjithashtu ky tender është klasifikuar me flamur të kuq pasi janë skualifikuar të gjithë operatorët konkurrues përveç fituesit, konkretisht “ Nova Contruction 2012“ në bashkëpunim me  “ Ante – Group“ shpk. Edhe pse data e lidhjes së kontratës është më nëntor të 2022 dhe përfundimi i punimeve parashikohet më nëntor të 2024, punimet në terren janë ende larg finalizimit.

Më 6 janar 2020 , tre vite kryebashkiaku Erion Veliaj kreu inspektime në terren për ndërtimin e terminalit të veriut dhe të jugut.

Për të filluar punimet në Unazë, na duhet të lirojmë pjesën e “Shqiponjës”, ku është terminali provizor aktual i autobusëve që vijnë nga veriu dhe jugu”, tha Veliaj.

Terminali, sot pas tre vitesh  nuk ka infrastrukturën më bazike ku evidentohet  mungesa e: tualeteve, stolave apo sallë pritje, sportele informacioni, dhoma për dorëzim apo ruajtje bagazhi, wifi, ambiente të dedikuara për personelin etj.

Riforcimi i pallateve në Durrës

Konkretisht është listuar në radhë të shtatë dhe tetë riforcimi i pallateve më kode të ndryshme si 5630, 851, 7294, 5541, etj.

Edhe pse kanë kaluar më shumë se tre vite nga tërmeti i 26 nëntorit 2019, në Durrës ende nuk ka përfunduar shembja e pallateve të dëmtuara. Bashkia Durrës i konfirmoi Citizens Channel se deri më tani janë shembur 45 banesa kolektive, ndërsa pesë pallate mbeten ende në proces prishje.

The problems of the rent bonus and the expectation of funds from the Ministry of Finance for the reinforcement of the buildings in Durrës have often led the residents of this city to protests, who have been wandering the streets since November 2019.

Among other high-value tenders, we mention: Reconstruction of the Azem Hajdari School, Paskuqan Kamzë Administrative Unit, Construction of the Transmission Line, Lis Burrel Depot, Mat Water Procuring Authority, Cleaning Service, City of Kavaja and Synej, Luz i Vogël and Helmas administrative units, etc.

/Citizens Channel

Latest news