Flash News

Kosova

With Russian symbols, Serbian right-wingers protest against the agreement with Kosovo

With Russian symbols, Serbian right-wingers protest against the agreement with

On March 24, supporters of four right-wing opposition parliamentary parties blocked traffic for an hour in front of the Serbian Government building in central Belgrade, demanding the rejection of the Agreement on the normalization of relations with Kosovo.

The Dveri Movement, Zavetnici (The Oathed), the New Democratic Party of Serbia and the Movement for the Restoration of the Kingdom of Serbia called for the resignation of Serbian President Aleksandar Vučić for what they called "treason" and the announcement of early elections.

The participants of the rally carried the banners "No capitulation" and "Vučić resign", while some also wore t-shirts with the letter Z, a symbol of Russian aggression against Ukraine.

In the protest was also Radomir Poçuça, who as a mercenary from Serbia, in 2014, fought with the pro-Russian separatists in Ukraine.

In 2016, Poçuça entered into a plea agreement with the High Court in Belgrade and was sentenced to a year and a half in prison, as well as five years of probation.

Today he is a member of the right parliamentary party Zavetnici.

The Dveri Movement, Zavetnici, the New Democratic Party of Serbia and the Movement for the Restoration of the Kingdom of Serbia announced in protest that in other cities "across Serbia" they have organized gatherings and "blocking" the headquarters of the institutions.

"If there is no revocation of the acceptance of the new Western ultimatum, then the only solution is the resignation of the president of the Republic and the Government of Serbia, as well as to have extraordinary elections at all levels", said the leader of the Dveri movement, Boshko Obradović , in a speech to journalists, during the protest in front of the Government in Belgrade.

He also warned of the filing of a criminal complaint against the president of Serbia for, as he said, "the criminal offense of recognizing the occupation and the destruction of the constitutional order" and that he will also be referred to the Constitutional Court.

The protest in the center of Belgrade, with the motto "No capitulation", began at 12:44 p.m., as an allusion to United Nations Resolution 1244 on Kosovo and on the day when NATO bombings began in the then Federal Republic of Yugoslavia. in 1999.

Më 24 mars 1999, NATO-ja filloi intervenimin e saj për shkak të eksodit dhe krimeve të luftës të kryera nga forcat serbe kundër popullatës shqiptare gjatë luftës në Kosovë.

Më 23 mars, Dveri, Zavetnici, Partia e Re Demokratike e Serbisë dhe Lëvizja për Rimëkëmbjen e Mbretërisë së Serbisë u dërguan një letër zyrtarëve të Bashkimit Evropian (BE) dhe ambasadave të vendeve që nuk e kanë njohur Kosovën, në të cilën shprehën kundërshtimin e tyre ndaj marrëveshjes evropiane dhe vlerësuan se ajo është “e pavlefshme”.

Letra iu drejtua përfaqësuesve të BE-së, Josep Borrell dhe Miroslav Lajçak, deputetëve të Parlamentit Evropian dhe ambasadave të Spanjës, Rumanisë, Greqisë, Qipros dhe Sllovakisë. Katër partitë opozitare të krahut të djathtë organizuan gjithashtu një protestë më 17 mars, një ditë para takimit mes presidentit serb Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrit të Kosovës Albin Kurti në Ohër, në Maqedoninë e Veriut.

Disa mijëra njerëz më pas kanë shkuar në këmbë nga Kisha e Shën Savës deri në ndërtesën e Presidencës së Serbisë, me kërkesën që Vuçiq të refuzojë në Ohër planin evropian për normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën, duke e quajtur këtë marrëveshje si “tradhti”.

Në mesin e pjesëmarrësve në protestë, ishte një grup burrash të cilët bartnin veshje me shenjat e formacionit paraushtarak rus Wagner.

Partitë që bënë thirrje për protestën ruajnë lidhje të ngushta me Rusinë, ndërkaq përfaqësuesit e tyre, në muajt e fundit kanë udhëtuar në Moskë.

Partitë dhe lëvizjet e djathta që organizuan protestën kanë 28 nga 250 ulëset parlamentare në Kuvendin e Serbisë.

Përfaqësuesit e këtij grupi e konsiderojnë marrëveshjen me Kosovën si ultimatum për njohje.

Në një takim në Ohër, më 18 mars, liderët e Serbisë dhe Kosovës ranë dakord për Aneksin për zbatimin e Marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Ndonëse presidenti i Serbisë dhe kryeministri i Kosovës Albin Kurti nuk kanë nënshkruar asnjë dokument në Ohër, ndërmjetësit evropianë presin që palët të zbatojnë gjithçka që liderët kanë rënë dakord.

Serbia dhe Kosova ranë dakord që të mos bllokojnë zbatimin e asnjë neni të Marrëveshjes.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq, tha më 21 mars se Beogradi nuk do të zbatojë pjesët e marrëveshjes që kanë të bëjnë me anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara dhe se nuk bëhet fjalë për njohje.

Me këtë marrëveshje, Kosova u zotua që të fillojë të sigurojë një nivel të duhur të vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë, në përputhje me marrëveshjet e mëparshme nga dialogu.

Marrëveshja nuk përmend njohjen reciproke, por thekson se palët duhet të respektojnë pavarësinë, autonominë dhe integritetin territorial.

Në Ohër u ra dakord që këto dokumente të bëhen pjesë integrale e procesit të integrimit të Serbisë dhe Kosovës në Bashkimin Evropian.

The EU's special representative for the dialogue, Miroslav Lajcak, explained in an interview for Radio Free Europe (REL) that the parties did not sign the agreement because the Serbian president declared that it had "constitutional limitations" and therefore was not in able to sign the document.

According to Lajçak, despite the lack of signature, the agreement is legally binding for both parties, because they have agreed that this document be formalized through a statement by the EU's high representative./REL

Latest news