OPINEWS

Karma, Edi, Roberta and the standard

Karma, Edi, Roberta and the standard

Genc Pollo

Karma is a notion in Hinduism according to which a person's words and deeds, good or bad, bring consequences in his life. The same faith is found in Christian doctrine through the metaphor "whatever a man sows, that shall he also reap" as Saint Paul taught in his letter to the Galatians (6:7). 

Even the popular English expression "karma is a bitch" which can be translated as "karma is a bitch" (but not "karma is a whore" as some media wrongly vulgarized it recently) has little sense of how to do what you will to do them. 

This expression was also used by CM Edi Rama a week ago, as he addressed the President of the European Parliament, Mrs. Roberta Metsola regarding the bribery of some socialist MEPs from two Arab states. The European media present interpreted this word as a peg to the European Parliament with its repeated criticisms of corruption in the Rama government. 

Two words about corruption in Europe with a focus on parliaments: it definitely exists and will exist. Like everywhere. In the Parliamentary Assembly of the Council of Europe 10 years ago, a systematic and successful attempt by Azerbaijan to influence some MPs (mostly from Western Europe) was revealed through bribes and kickbacks. The scandal dubbed "Caviar connection" immediately led to the expulsion of these deputies from the Assembly; some of them faced justice in their countries, where they were also criminally convicted. 

In Germany, CDU MP Markus Hauptmann was forced to resign from the parliamentary group and from the Bundestag after it was revealed that he had tried to profit from Covid tenders. The German press also brought evidence and raised suspicions that Hauptman had been put in the service of the governments of Azerbaijan and Albania against personal benefits.

There are still no data from any criminal investigation, but Hauptmann appeared in Tirana on private visits, accompanied by problematic SP deputies, praising the successes of the Rama government in front of the media. Completely contrary to the position of his parliamentary group (you remember the 9 terms of the Bundestag in 2019). Further, Hauptmann appeared in expensive hotels in Dhërmi in the company of an "informal advisor" of Rama (as it results from the American indictment published these days, a month after relaxing in Dhërmi, this "advisor" started working as a paymaster of agent Charles McGonigal's manager at the FBI).

Dy shembujt parlamentarë të mësipërm dëftojnë se korrupsioni është i pranishëm edhe në demokracitë e pjekura me shtet ligjor të konsoliduar. Por çka i dallon këto të fundit nga demokracitë e reja me shtet ligjor ende të pakonsoliduar janë dy gjera: e para shkalla e perhapjes së korrupsionit sidomos në vertikalen e pushtetit; e dyta dhe më e rëndësishmja është reagimi ndaj korrupsionit. Është reagimi politik e institucional ndaj skandaleve të korrupsionit e të shpërdorimit të ofiqit publik. 

Këtu Edi Rama e Roberta Metsola ilustrojnë kontrastin e mësipërm :

Në dhjetorin e shkuar Presidentja e PE mori avionin për në Maltë, vendlindjen e saj, për të filluar me familjen pushimet e Krishtlindjes. Me të arritur në aeroport e telefonuan nga Brukseli për t'a njoftuar se prokurori do të bastiste banesën e eurodeputetit Marc Tarabella sepse sipas ligjit belg aty duhet të ishte i pranishëm presidenti i legjslaturës përkatëse. Metsola nuk hezitoi dhe mori të njëjtin avion që pas një ore kthehej në Bruksel e më tej udhëtoi tok me policinë e prokurorin për në banesën në fjalë. Të nesërmen ajo deklaroi se kërkesat për heqje imuniteti do të trajtoheshin me urgjencë dhe vërtet ajo mblodhi menjëherë byronë e plenaren ku këto kërkesa u miratuan me votë gati unanime; në vijim policia arrestoi eurodeputetët e dyshuar. 

Në tetor 2017 Prokuroria e Krimeve të Rënda i kërkoi Kuvendit të Republikës lejen për të arrestuar deputetin socialist Sajmir Tahiri, ish ministër i Brendshëm 2013-2017. Edhe pse Tahiri e kishte bërë baltë me drogën e të tjera Rama e kishte mbrojtur si "ministrin më të suksesshëm" të qeverisë së tij; vetëm nën presionin e brendshëm e sidomos të jashtëm e detyroi të dorëhiqet por e kandidoi në Tiranë në listën fituese të PS. Por mbas kërkesës së prokurorisë mbrojtja e Tahirit nga  Rama personalisht e nga mazhoranca e PS arriti nivele të papara. Prokurorët u thirrën në komisionin e madateve në Kuvend ku shumica socialiste i ktheu nga akuzues në të akuzuar; po kështu edhe kori i propagandës mediatike.

Kërkesa për arrestim u hodh poshtë, kurse ajo për kontroll banese u miratua mbas afro 10 ditësh: kohë e mjaftueshme për të "pastruar" shtëpinë. Veç kësaj Rama u konfliktua edhe me titullarë politikë të Parlamentit Europian të cilët kritikuan qendrimin ndaj Tahirit. Ai u shkroi atyre letra me pretendimin se akuza ishte një gjueti shtrigash. Përgjigja me shkrim ishte: "Heqja e imunitetit të deputetit kurdoherë që ka dyshime serioze nuk do të thotë të fillosh një gjueti shtrigash, por përkundrazi do të thotë të vendosësh gjyqësorin në një pozicion ku mund të bëjë punën e tij në mënyrën e duhur." dhe "Ne gjithashtu besojmë se krimet e lidhura me drogën janë një problem i madh që mund të pengojë rrugën e vendit drejt BE dhe se përpjekje të mëtejshme duhet të bëhen në këtë luftë". 

The reader can compare Metsola's parliamentary standard with Rama's and conclude as he likes. But for the latter to give moral lessons to the President of the European Parliament is a higher degree of shamelessness than what we had seen so far. With a tenth of Rama's scandals, Metsola would have resigned; otherwise they would have fired him. 

Latest news