Flash News

Rajoni

Pendarovski: Bulgaria can repeat its veto on integration

Pendarovski: Bulgaria can repeat its veto on integration

The candidate for president of North Macedonia, Stevo Pendarovski, who is supported by the Social-Democratic League, does not believe that the country will be able to join the European Union by 2030, as many representatives of other political parties declare.

"With the Bulgarian blockade and, unfortunately, with the full consensus that is still valid and most likely will not change within the EU for the admission of new members by consensus, I fear that tomorrow Bulgaria may again to repeat the veto against North Macedonia", says Pendarovski in an interview for the Free European Radio.

The candidate for president who is supported by the Social-Democratic League and many other smaller parties and non-governmental organizations, as a worrying problem for North Macedonia, emphasizes the loss of trust of citizens in the judicial power, the obsolescence of many court cases that left more than 200 former senior officials suspected of various criminal offences.

"Unfortunately, in the last year we have not made any progress in the fight against corruption and organized crime, and here I think that the assessment is absolute, both in the general opinion, in Brussels and in Skopje, that this is where we have failed the most ", says Pendarovski.

Speaking about Russian influence in North Macedonia, Pendarovski says it is not at the level it was in 2018 when the referendum on the name issue was held.

"This does not mean that today we do not have Russian influence, which comes mostly through social networks. Last year we had several serious cyber attacks on vital institutions... however, it is still not at the level it was in 2018 and 2019," says Pendarovski.

In the presidential elections that will be held on April 24, and in particular in the second round that will be held on May 8, he expects the votes of all ethnic communities living in North Macedonia.

Radio Evropa e Lirë: Zoti Pendarovski, në fushatën tuaj për president e keni një narrativë se në mandatin që po kalon “nuk keni bërë asnjë gabim strategjik” edhe pse, nga ana tjetër, në fjalimin tuaj të fundit vjetor në Kuvend deklaruat se “nuk jeni pa mëkate” dhe se ndoshta duhet të kishit vepruar ndryshe kur merrnit disa vendime. Për cilat vendime në veçanti nuk jeni të sigurt dhe mendoni se mund të keni bërë një gabim?

Stevo Pendarovski: Këtë tezë që e përmendni nga fjalimi vjetor, e bazoj në mitingjet me qytetarët në kuadër të fushatës. Së pari, ne nisemi nga supozimi se nuk ka asnjë person që është pa mëkat. Sigurisht, çdo person i gjallë ndonjëherë bën gabime. Megjithatë, ndryshimi në dy tezat që përmendni është se unë them që nuk kam bërë një gabim strategjik, një gabim i madh që do ta kthente vendin prapa.

Nuk e kam problem ta them para publikut të gjerë dhe e kam thënë, ka pasur disa momente që mund të kisha vepruar ndryshe. Një nga ato momente është çështja e vetingut apo kontrollit të pasurisë së zyrtarëve, në radhë të parë të gjyqtarëve dhe prokurorëve, për të cilën jam angazhuar në vitin 2016 si titullar në njësinë e parë të zgjedhur dhe në fund dëgjuam partnerët tanë strategjikë nga Brukseli dhe nuk e bëmë atë proces.

Duke parë rezultatet sot, pas 7-8 vjetësh, që nga viti 2016, zgjedhjet parlamentare dhe besimin e qytetarëve që është afër zeros në sistemin gjyqësor, mendoj se duhej ta kisha, edhe pse nuk kam qenë në pozicion për të vendosur - nuk isha as kryeministër i asaj kohe, as president - mendoj se duhej të ishim më këmbëngulës dhe të thoshim, pavarësisht përvojave negative që na thanë nga Shqipëria në atë kohë.

Do të ishte më mirë të kishim një të tretën, siç ndodhi në Shqipëri, të gjyqtarëve të verifikuar dhe me dinjitet, të cilët do të dinë të gjykojnë në mënyrë të paanshme, në bazë të Kushtetutës dhe ligjit, sesa të kishim sot një strukturë gjyqësore në të cilën, për fat të keq, qytetarët janë dyshues ndaj të gjithëve.

Edhe pse, sigurisht, shumica e njerëzve atje janë të ndershëm, punojnë me rrogë dhe janë profesionistë, disa prej tyre profesionistë të lartë, por, thjesht është krijuar perceptimi se nuk kanë mbetur gjyqtarë dhe prokurorë të ndershëm, të cilët gjykojnë, apo gjykojnë vetëm sipas diktatit të qendrave të pushtetit politik dhe ekonomik.

Radio Evropa e Lirë: Sa reale janë premtimet për hyrjen e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian deri në vitin 2030?

Stevo Pendarovski: Nëse do të më kishit pyetur para bllokadës bullgare, të cilën askush në Evropë nuk e priste, jo vetëm ne këtu në Maqedoni (të Veriut), do t'ju kisha thënë se ishte shumë larg. Kjo sepse që nga viti 2005 praktikisht kemi përgatitur ekipe në Sekretariatin për Integrime Evropiane dhe në të gjitha ministritë, të cilat deri më tani nuk e di se sa prova të tilla gjenerale kanë bërë në kapituj të ndryshëm, tani grupe. Dhe, isha i sigurt se shumë përpara kësaj date do të kalonim të gjithë procedurën. Edhe me ratifikimin në fund të atyre protokolleve, të cilat në çdo shtet anëtar zgjasin rreth një vit, një vit e gjysmë.

Megjithatë, me bllokadën bullgare dhe për fat të keq, me konsensusin e plotë që është ende i vlefshëm dhe me shumë gjasa nuk do të ndryshojë në kuadër të BE-së për pranimin e anëtarëve të rinj me konsensus, kam frikë se nesër mund të ketë një Bullgari të re që sërish mund të përsërisë veton për nuk e di çfarë... ose të gjejë ndonjë justifikim, që nuk bazohet as në fakte, për të na bllokuar.

Problemi i zgjerimit evropian është se mosmarrëveshjet dypalëshe, për fat të keq, për shkak të mënyrës se si merren vendimet në BE për pranimin e anëtarëve të rinj, janë bërë pengesa kryesore për zgjerimin evropian, dhe kjo shihet edhe në raport me vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor

Radio Evropa e Lirë: Në mandatin që keni pasur, në disa raste keni vënë në dukje ndërhyrjen ruse në punët e brendshme të vendit. Sa real është ndikimi rus në Maqedoninë e Veriut?

Stevo Pendarovski: Ndikimi rus në Maqedoninë e Veriut në dy vjetët e fundit që kur ata filluan pushtimin e tyre të paligjshëm të Ukrainës, nuk është në nivelin që ishte në shtatorin e vitit 2018. Ndikimi ose ndërhyrja më e lartë ruse në punët e brendshme ishte në shtator të vitit 2018, kur patëm referendumin për çështjen e emrit

Dhe ndikimin më të madh rus, në rreth 10 vjetët e fundit, e patëm gjatë zgjedhjeve presidenciale të 2019-ës, kur ata kishin një favorit të qartë mes kandidatëve për president në atë kohë dhe qartë ishin kundër meje, natyrisht, si një kandidat anti-rus apo properëndimor, siç thoshin.

Kjo nuk do të thotë se sot nuk kemi ndikim rus, i cili vjen më së shumti përmes rrjeteve sociale. Ju e dini se në vitin e kaluar kemi pasur disa sulme të rënda kibernetike ndaj institucioneve vitale, institucioneve të ndryshme, madje edhe në zyrën e presidentit në dy raste, në banka, në agjenci që kanë dosje për qytetarët e Maqedonisë (së Veriut).

However, I repeat, it is still not at the level it was in 2018 and 2019. Maybe in the next period it will intensify, as we will go on May 8 and in the second round, in the decisive round, I must say, as for the elections presidential, as well as for parliamentary ones. But that there is - there is, that you have your favorites in the political scene here, it is clear. It is clear that in Macedonia (North) there are political parties with a pro-Russian orientation, as we have pro-Western and pro-Russian parties. Be careful, I'm not talking about spies and espionage that constitutes a criminal offense.

Radio Free Europe: In the framework of the upcoming elections, if you enter the second round, do you expect political support from the Democratic Union for Integration party?

Stevo Pendarovski: I expect votes from all ethnic communities, but I never intend to talk to political leaders for votes. For me, this would be dishonest, it is an insult to the Macedonian citizens to tell them, now you voted for that candidate, now give me your votes. Receiving and giving is done only with things and not with living people./ REL

Latest news