Flash News

Rajoni

EU plan to prevent illegal immigrants entering from the Balkans

EU plan to prevent illegal immigrants entering from the Balkans

The European Union expressed on Monday its concern over the increase in the wave of illegal immigrants, who enter the EU through the territory of the Western Balkan countries, and unveiled a plan to address them.

According to the data possessed by the European Commission, only in October of this year, more than 22,000 illegal immigrants entered the EU through this route.

Compared to the same period last year, the figure represents an increase of 300 percent.

The statistics of Frontex - the European border guarding agency - show that in the first ten months of this year, over 281,000 illegal immigrants have entered the EU through the Western Balkans.

To face this phenomenon, the European Commission presented an action plan for the Western Balkans.

According to this plan, which was presented by the vice-president of the EC, Margaritis Schinas, and the commissioner for internal affairs, Ylva Johansson, the management of the borders with the countries of the Western Balkan region should be strengthened.

Also, quick access to the asylum system, capacity to accept refugees should be ensured, then the trafficking of migrants should be fought, readmission and repatriation agreements should be implemented, and the visa regime of the countries of the Western Balkans region should be adapted to that of the European Union.

In the EU, they say that a serious problem is the fact that in countries like Serbia, some citizens of third countries can enter without visas, and then they continue the illegal way to the European Union.

Serbia, a few weeks ago, has promised to restore the visas for the citizens of some countries, such as Burundi and Tunisia, while the European Commission expects Belgrade to take this step against some other countries as well.

The European Commission has called on all Western Balkan countries to adapt to the EU visa policy. On the contrary, he warned that the liberalization of visas that the EU has with most of the countries of this region is at risk.

"It is not acceptable that the countries of the region, which enjoy visa liberalization with the EU, allow their territory to be used for the illegal arrival of immigrants to the EU", said Schinas.

“Duhet t’i forcojmë kapacitetet e vendeve të rajonit të Ballkanit Perëndimor për të kontrolluar kufirin, duke i ndihmuar ato edhe përmes pranisë së BE-së në terren dhe përmes goditjes së rrjeteve të trafikimit të njerëzve”, shtoi ai.

Schinas, në mënyrë specifike, përmendi kontrollin e kufirit mes Serbisë dhe Hungarisë - vend anëtar i BE-së.

Aktualisht, BE-ja ka të shpërndarë rreth 500 zyrtarë të agjencisë Frontex në kufijtë mes BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor. Por, Komisioni Evropian kërkoi që Frontex-i të ndihmojë edhe në kontrollin e kufijve mes vendeve të rajonit.

Johansson kërkoi që të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, por edhe vendet anëtare të Bashkimit Evropian t’i regjistrojnë imigrantët që hyjnë në territoret e tyre.

Ajo tha se numri i kërkuesve të azilit është shumë më i lartë se numri i hyrjeve të regjistruara në kufijtë e jashtëm të BE-së.

Johansson, po ashtu, përmendi nevojën që Serbia sa më shpejt, ta përshtatë regjimin e vizave me atë të Bashkimit Evropian.

“Serbia po ndryshon politikën e saj me Tunizinë dhe Burundin, ka premtuar se këtë do ta bëjë edhe me Indinë... Shumica e atyre [imigrantëve ilegalë] që kanë arritur në BE, kanë ardhur përmes Serbisë”, tha Johansson, duke rikujtuar se obligimi për të përshtatur regjimin e vizave, vlen edhe për vendet e tjera të rajonit.

E pyetur nga gazetarët nëse ka raste të keqpërdorimit të hyrjes pa viza edhe nga vende të tjera, jashtë Serbisë, Johansson tha se “sa u përket ardhjeve masive, ato kanë ndodhur vetëm në rastin e Serbisë”.

Por, ajo shtoi se BE-ja duhet të jetë vigjilente edhe ndaj vendeve të tjera në të ardhmen, kur Serbia të rivendosë viza për shtete të caktuara dhe ardhjet të bëhen përmes vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor.

Nga gjashtë vendet e këtij rajoni, që nuk janë anëtare të BE-së, liberalizim vizash me bllokun evropian kanë: Shqipëria, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Bosnje e Hercegovina.

Kosova është e vetmja që nuk ka, por, javën e kaluar, zyrtarë të BE-së kanë miratuar një vendim që liberalizimi i vizave për qytetarët kosovarë të bëhet jo më vonë se më 1 janar të vitit 2024.

Rruga ballkanike ka vite që përdoret nga imigrantët ilegalë. Në vitin 2015, BE-ja është përballur me fluksin më të madh të të ardhurve në disa dekada.

Over 1 million people fleeing - mainly from wars and poverty in the Middle East and parts of Africa - have entered the countries of the European bloc, using different routes by sea and land, including the Balkan route.

Latest news