Flash News

Rajoni

Schwarz-Schilling: We need a new policy for the Balkans

Schwarz-Schilling: We need a new policy for the Balkans

On May 18, Derek Chollet, adviser at the US Department of State, and Gabriel Escobar, special envoy for the Western Balkans, were invited to the Foreign Policy Committee in the US Senate, FRC, to talk about US policy in the Western Balkans. It was interesting, but also disappointing, to hear how both diplomats avoided concrete answers and detailed information. They used beautiful words: democracy, sovereignty, territorial integrity and especially EU membership. Unfortunately the entire presentation remained at this surface level with no substance. I was disappointed.

30 years ago I experienced how the US with the Secretary of the State Department at the time, Warren Christopher, tried unsuccessfully to move the rigid EU for a real commitment in the then Yugoslavia. This is a shame before the war crimes of that time.

Why is the red carpet laid out for Vucic?

I remember very well how the American president at the time, Bill Clinton, after three years of a very brutal war and genocide in Bosnia-Herzegovina, made the decision to support this country. That's why I can't understand today what the US is pursuing with its policy in the Western Balkans. Why have pragmatic Americans selected the president of Serbia, Aleksandar Vučić, as the "strong man" in the Western Balkans? The head of the Committee on Foreign Relations, Senator Robert Menendez rightly asked at the hearing why the US cooperates with a man who, as the New York Times has reported in detail, has close ties to criminal circles. Why is the red carpet rolled out for someone for whom Russia is strategically important. Why is the closeness required precisely with Serbia, with its ethno-nationalist policy,

Return to ethno-nationalism?

For these two senior American diplomats could not give an answer. There have been several published analyzes on the orientation of American policy in the Balkans. Some I agree with, others I don't. I can even understand, that there are good reasons, why the Americans are looking for a pragmatic solution, according to them. Russia, China, Taiwan - all these countries have a greater focus on world politics than the Balkans. But this is not a reason to support a hegemonic policy in the Western Balkan region, to create new power relations and for this to sacrifice countries like Bosnia-Herzegovina, Montenegro or Kosovo. Bosnia-Herzegovina will be left in their hands. even more ethnonationalism? Although it is said that ethno-nationalism must be fought?

Direct support for sharing

Megjithëse ka përpjekje për të frenuar me sanksione dhe paralajmërime, Milorad Dodikun, presidentin e etnitetit më të vogël në Bosnje-Hercegovinë, Republikës Srpska, prapë në mënyrë jo të drejtpërdrejtë ai ndihmohet në realizimin e planeve të tij për shkëputje. SHBA mori përsipër të luftojë korrupsionin në Ballkanin Perëndimor, edhe me sanksione, dhe megjithatë mbështeten politikanët më të korruptuar.

Kujtojmë se presidenti amerikan, Joe Biden në funksionin e tij të dikurshëm si senator para të njëjtit komision në prill të vitit 1993 me raportin e tij "Të ngrihesh kundër agresionit: Milosheviçi, Republika boshnjake dhe ndërgjegjja e perëndimit" kërkoi nga SHBA të ndihmojë Bosnje-Hercegovinën për t'i dhënë fund luftës.

Mungesa e strategjisë e rrezikshme

E miraton tani presidenti Biden çfarë bën Departamenti i Shtetit sot? A e di ai që politika e tanishme amerikane është tallje për viktimat e luftës së viteve 90-të? Një ditë pas seancës dëgjimore, presidenti amerikan propozoi në senat James O'Brien si nënsekretarin e ri për Europën dhe Euroazinë. O'Brien ka luajtur rol në vitin 1995 në marrëveshjen e Dejtonit dhe punoi, edhe në kohën si time si Përfaqësues i Lartë në Bosnje-Hercegovinë, në grupin e ekspertëve që krijova për reformën kushtetuese. Ai është një jurist me përvojë që e njeh Bosnje-Hercegovinën dhe rajonin.

Shpresoj që me emërimin e tij në Uashington është kuptuar, që duhet ndërmarrë një korrigjim kursi, që drejton në shina të reja politikën amerikane të Balkanit që në vitet e fundit ka qenë e dëmshme, pa strategji, pa rezultate dhe kështu e rrezikshme- Por për sa kohë që Derek Chollet si këshilltar i Sekretarit të Departamentit të Shtetit e formëson politikën e Ballkanit nuk jam shumë optimist.

BE ndjek SHBA verbërisht

Pas shpërthimit të fundit të dhunës në veri të Kosovës, ku u lënduan edhe ushtarë të KFOR-it nga demonstues militantë serbë, SHBA tërësisht në mënyrë të pakuptueshme, në mënyrë të njëanshme sanksionoi Kosovën Edhe këtu SHBA, e po ashtu BE, reagojnë shumë pak ndaj politikës provokuese serbe, përkundrazi. SHBA dhe BE thjesht e pranojnë pa bërë gjë që Vuçiqi që nga Beogradi e pengon integrimin e serbëve të Kosovës në shtetin e Kosovës. Madje kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti i hiqet mbështetja, sepse ai dukshëm me sa duket nuk i bindet planeve amerikane.

Pse Gjermania dhe BE e ndjekin këtu verbërisht SHBA? Duhet thënë se është dëshmi e paaftësisë së BE, e cila nuk është e aftë të jetë vetëkritike dhe bën të njëjtin gabim si para 30 vjetësh me kriminelin e luftës, Slobodan Milosheviç.

Një verdikt që ndryshon gjithçka

Më 31 maj Tribunali i Hagës dha dënimin e fundit në procesin e zgjatur prej 20 vitesh për dy persona që dikur ishin pjesë e Shërbimit Sekret Serb në vitet 90-të në Bosnje dhe Kroaci. Secili u dënua me 15 vjet, ndër të tjera për organizimin e aktiviteteve kriminale të përbashkëta dhe për dënimin e jo-serbëve në Bosnje dhe Hercegovinë si edhe në Kroaci.

Kryeprokurori, Serge Brammertz e tha qartë: "Ky vendim ndryshon gjithçka." Vërtet: Ky verdikt duhet të ketë një ndikim të madh në vlerësimin e luftës së atëhershme. Ai është një provë, që Serbia në mënyrë aktive ka marrë pjesë në luftën kundër Bosnjes dhe Hercegovinës. Me këtë kjo luftë nuk mund të quhet kurrë më "një luftë qytetare". Tani kjo është më në fund edhe zyrtare, gjë që e kemi ditur të gjithë: Serbia ishte e përfshirë në mënyrë aktive në luftën e atëhershme.

Now the question arises, if this decision will change something in the EU and the USA regarding the policy towards the Western Balkans. Will everyone continue to roll out the red carpet for Aleksandar Vuč and Serbia as the main actors in the Western Balkans? Hasn't the time come to take a turn and give priority to another policy in the Balkans? A policy where those responsible have consequences and the victims are finally heard. DW

Latest news